27 feb. 2015

Iti doresti o masina de spalat vase si nu ai spatiu suficient?

Un model de masina de spalat vase compact poate fi solutia ideala. In general noile apartamente care se proiecteaza sunt open space, cu o bucatarie minimala si un blat de 3m, in care bineinteles este foarte greu sa incorporezi si cuptorul si plita si uneori si masina de spalat rufe, masina de spalat vase nemaiavand loc. Un model compact, care se poate aseza pe blat, asemeni unui cuptor cu microunde poate fi solutia.

Pentru informatii detaliate privind criteriile complete de alegere ale masinii de spalat vase, va recomandam articolul Criterii alegere masina de spalat vase.

Un alt avantaj al unei astfel de masini este dat de faptul ca are un consum foarte redus de apa si poate spala fara nicio problema vesela si cratitele unei familii de 3 persoane. Un astfel de model este si masina de spalat vase compact este si Electrolux ESF2300OK. In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.

Ceea ce merita mentionat la acest model este faptul ca are un numar relativ mare de programe, respectiv 6, ceea ce permite o autonomie in ceea ce priveste modul de spalare al vaselor, la acest model putandu-se spala spre exemplu intr-un singr program atat vesela cat si cratitele si tacamurile. Mai multe informatii despre programele de spalare la o masina de spalat vase cat si criteriile de alegere ale unui astfel de electrocasnic, puteti gasi in articolul Criterii alegere masina de spalat vase.

26 feb. 2015

IP Scoring: Electrolux EWT41064TW

Una din cele mai ieftine si " bune" masini de spalat rufe cu incarcare verticala, Electrolux EWT41064TW poate fi solutia optima pentru utilizatorii interesati de o masina fiabila, cu un numar relativ mare de programe ce permit o autonomie mare pe programare si toate acestea la un pret foarte bun, motiv pentru care la criteriul raport calitate pret primeste maximum de 5 puncte.In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.

Cate 3 puncte pentru optiunile de programare, masina neavand program de igienizare si improspatare cu abur si nici program scurt, insa functia Time Manager permite scurtarea programelor lungi, ajungandu-se astfel la cel mai scurt program de 40 de minute. Acelasi punctaj si pentru capacitatea de 6kg, una normala pentru un top loader, cat si pentru eficienta centrifugarii, cele 1000 de rotatii/ minut fiind relativ suficiente cu un plus in ceea ce inseamna eficienta spalarii, Electrolux fiind recunoscut din acest punct de vedere.

Cate 4 puncte la criteriile fiabilitate, desi un entry-level, acest model este fiabil si tot 4 puncte pentru costurile post vanzare, riscul de a se intalni cu service-ul fiind relativ redus pentru acest model.


Asadar, masina de spalat cu incarcare verticala si functie Time Manager, totalizeaza 22 dintr-un total de 30 de puncte conform criteriilor Incorporabile Premium. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe

25 feb. 2015

Masina de spalat rufe slim: avantaje si dezavantaje

De ce ti-ai cumpara o masina de spalat rufe slim? Singurul motiv ar fi cel legat de spatiu, mai exact de adancimea ocupata de masina de spalat. O masina de rufe standard, cu incarcare frontala are intre 55 si 60 de cm adancime iar una slim are intre 33 si 45 de cm, ce-i drept majoritatea fiind intre 40 si 45 de cm, ultraslim-ul fiind de fapt un singur model pe piata si anume Indesit IWUD 4105.

In ceea ce privesc dezavantajele acestea sunt mai numeroase. In primul rand, o masina slim la acelasi caracteristici, acelasi producator este mai scumpa deorece este slim. In al doilea rand intr-o masina de spalat slim nu veti putea spala niciodata, perne, pilote, paturi, obiecte in general voluminoase, decat grele. 

Pentru cei care sunt interesati de o masina de spalat rufe slim pe care doresc sa o incorporeze intr-un mobilier de bucatarie, aceasta se poate incorpora, doar daca nu ii puneti usa in fata. In situatia in care doriti sa-i puneti una in fata, astfel incat ea sa nu se mai vada, va puteti lua adio de la alimentarea cu detergent, sertarul fiind in 90 % din cazuri mult mai scurt si din pricina blatului, nu se va putea alimenta, singura solutie fiind "pernutele" de detergent care se arunca direct in cuva.

IP Scoring: Zanussi ZHT630X

Pentru ca am ales sa acopar subiectul hotelor standard care pot fi folosite pentru recirculare, inclusiv hote pe culoarea inox. negru ce pot fi asociate atat aragazelor din inox cat si pachetelor de electrocasnice incorporabile plita si cuptor pe inox sau culoare neagra, Zanussi ZHT630X este una din optiuni, recomandate utilizatorilor care nu gatesc foarte mult, intrucat puterea de absortie a acestui model este relativ mica, respectiv 200m3/h. 

Din punct de vedere al raportului calitate pret acest model primeste 4 dintr-un maxim de 5 puncte, punand in balanta pretul si caracteristicile tehnice dar mai ales faptul ca poate fi foarte usor adaptata si pentru recirculare, pentru utilizatorii interesati de o hota fara evacuare spre exterior.

Doar 2 puncte pentru puterea relativ mica de evacuare, motiv pentru care aceasta hota este recomandabila persoanelor care gatesc foarte putin si nu au bucataria foarte mare; 4 puncte pentru design-ul simplist si cu foarte mult bun gust si totodata compatibil cu foarte multe variante de plita si cuptor.

Filtrele sunt acrilice, din "hartie", deci trebuiesc schimbate, motiv pentru care acest model se adapteaza si mai bine sistemului de utilizare pe recirculare, intrucat se poate monta un filtru mixt. 

Maximum de 5 puncte pentru nivelul redus de zgomot, doar, 59 dB(A) si acelasi punctaj pentru gama diversificata de produse complementare, plita , cuptor sau aragaz pe inox sau culoare neagra.



Asadar, hota standard Zanussi ZHT630X totalizeaza 23 dintr-un maxim de 30 de puncte, fiind o optiune foarte buna pentru cei care gatesc foarte rar si nu doresc sa aiba evacuare spre exterior, acest model putandu-se adapta foarte usor pentru recirculare. Pentru mai multe detalii privind criteriile de alegere ale hotei incorporabilecititi articolul Criterii de alegere hota. 

IP Scoring: Arctic AH62

Recomandarea noastra pentru cei interesati de o hota care sa fie folosita si pentru recirculare,  Arctic AH62 este o hota care isi merita cu siguranta banii si poate fi alaturata oricarui aragaz pe alb, indiferent daca are latimea de 50 sau 60 de cm. Asadar din punct de vedere al raportului calitate pret, aceasta hota primeste maximum de 5 puncte. Am evaluat intreaga gama de produse electrocasnice si incorporabile Arctic, tinand cont de parerea utilizatorilor si a feedback ului primit din service, intreaga gama de produse electrocasnice Arctic in articolul Pareri despre Arctic.
                        

4 puncte pentru puterea de absortie, cei 450 de m3/h fiind suficienti pentru o bucatarie mare si totodata eficienta chiar si folosita pe recirculare, in situatia in care utilizatorul nu doreste sa aiba burlan de evacuare spre exterior.

Cate 3 puncte pentru design, Arctic-ul neavand un interes nemijlocit catre aceasta caracteristica, mai degraba catre un pret mai mic si acelasi punctaj pentru filtrele, care sunt acrilice si trebuiesc inlocuite. Tocmai din acest motiv recomandam aceasta hota in special celor care doresc sa foloseasca hota pentru recirculare, intrucat pot inlocui direct acest filtru cu un filtru mixt, de grasime si carbon, care este mai ieftin inclusiv fata de un filtru de carbon, neaparat necesar in aceasta situatie. Deci costuri mai mici pentru recirculare si o posibilitate foarte facila de adaptare a hotei in acest sens. Mai multe detalii privind cei interesati de sistemul de filtrare al aerului fara evacuare spre exterior puteti gasi in articolul Hota fara evacuare sau hota cu recirculare...avantaje si dezavantaje.

4 puncte pentru nivelul relativ redus de zgomot, doar 68dB(A) pe ultima treapta de putere si maximum de 5 puncte in ceea ce privesc produsele complementare, Arctic-ul avand o gama foarte diversificata de aragazuri pe alb si pe 50 si pe 60 de cm.


In concluzie, hota standard cu doua motoare Arctic AH62  totalizeaza 24 dintr-un maxim de 30 de puncte fiind una din cele mai bune optiuni pentru cei interesati de o hota in primul rand folosita pe recirculare. Pentru mai multe detalii privind criteriile de alegere ale hotei incorporabilecititi articolul Criterii de alegere hota. 

24 feb. 2015

IP Scoring: AEG L98699FLE2

Masina de spalat rufe AEG L98699FLE2 sau cand tehnologia este dusa in extrem. Acesta ar putea fi un titlu pentru un articol de prezentare al unui astfel de model de masina de spalat. Din punct de vedere al raportului calitate pret, AEG L98699FLE2 primeste 4 dintr-un maxim de 5 puncte, caracteristicile acestui model fiind extraordinare, insa la un pret pe masura, avand in vedere de brand-ul despre care vorbim si mai ales de faptul ca acest model face parte din gama highend, destinata pietei est europene. 

Maximum de 5 puncte pentru autonomia de programare, masina avand programe pentru absolut toate tesaturile posibile, programe scurte si mai ales programul de igientizare si reimprospatare cu abur a tesaturii, program la mare moda si foarte util, aparitia acestuia reprezentand un punct marcant in istoria masinilor de spalat rufe.

Tot 5 puncte pentru capacitatea maxima de incarcare de 9 kg, in acest model fiind posibila spalare inclusiv a paturilor sau a pilotelor si totodata masina isi ajusteaza consumul in situatia incarcarii partiale, Desi are vreo 5 de +, dupa A, la masinile de spalat rufe, aceasta economie nu este extraordinara din punct de vedere financiar.

Maximum de 5 puncte pentru fiabilitate, la acest model vorbind de un motor inverter, cu transmisie prin camp electromagnetic a pinionului, transmisia intre motor si tambur facandu-se in continuare prin curea, intrucat acest sistem preia mult mai bine socurile din timpul centrifugarii.

Punctaj maxim si pentru costurile post vanzare, acest model fiind practic extrem de greu defectabil, desi are comenzi pe touch control, un display generos si caracteristici maxime, AEG este recunoscut pentru fiabilitate chiar si atunci cand tehnologia este impinsa la extrem.


Asadar masina de spalat cu motor inverter AEG L98699FLE2 totalizeaza 29 dintr-un maxim de 30 de puncte fiind una din cele mai bune masini de pe piata europeana si probabil una din cele mai bune masini de spalat din lume. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe

23 feb. 2015

Hota fara evacuare sau hota cu recirculare...avantaje si dezavantaje

Avand in vedere tendinta de a petrece cat mai putin timp in bucatarie, din ce in ce mai multe persoane folosesc din ce in ce mai putin plita pentru a incalzi, preferand cuptorul cu microunde si prin urmare si necesitatea hotei scade. Acesti utilizatori trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte atunci cand aleg sa foloseasca hota cu recirculare, fara a mai avea nevoie de un burlan de evacuare spre exterior.

Va recomandam si articolul Cea mai buna hota Hotpoint, in care este prezentata una din cele mai puternice hote incorporabile din piata europeana.

Toate hotele sunt dotate cu un filtru de grasime ce previne ca aceasta grasime sa ajunga la motor, fapt ce ar cauza defectarea acestuia. Filtrele de grasime pot fi acrilice (de hartie-cunoscute in comert) sau de aluminiu sau metalice, lavabile. Cele acrilice trebuiesc inlocuite in conditii normale de utilizare o data la 3 luni.

Pentru informatii detaliate privind caracteristicile de care este recomandabil sa tineti cont atunci cand achizitionati o hota, fie ca vorbim de una cu evacuare sau una cu recirculare, cititi articolul Criterii alegere hota incorporabila.


Ce trebuie sa aiba o hota pentru a putea fi folosita fara burlan, prin recirculare? Teoretic toate hotele pot fi adaptate pentru recirculare, fata de filtrul de grasime, precizat anterior, acestea mai au nevoie de un filtru de miros, cunoscut sub denumirea de filtru de carbon. Acesta are o durata de utilizare cam de tot 3 luni, insa poate diferi de la situatie la situatie. Va recomandam totodata si articolul in care am analizat cele mai bune hote incorporabile telescopice, hote telescopice ce pot fi si ele adaptate pentru recircilare, Cea mai buna hota telescopica - TOP 5 hote in functie de pret. Aceste hote se pot adapta si ele pentru recirculare. Gasiti mai jos cele mai bune hote incorporabile telescopice in functie de producator, de principiu cu cea mai mare putere de absortie din gama:


Ce este important de stiut atunci cand nu vrei sa ai burlan la hota? Un burlan si o gaura data in perete costa in general in jur de 250 de lei. Daca decizi sa nu ai evacuare, acesti bani ii poti da pe filtrele de carbon universale cam in 3 ani. Vezi si cele mai bune oferte la hotele incorporabile de la eMAG. Totodata este de retinut faptul ca hotele telescopice sunt cel mai greu de adaptat pentru recirulare, pe langa improvizatia care trebuie facuta pentru fixarea filtrului, daca acesta este universal, corpul suspendat in care este montata hota, trebuie lasat libet, in partea superioara.

Va recomandam articolul Cea mai buna hota incorporabila Bosch, in care este analizata cea mai puternica hota incorporabila din gama producatorului german de electrocasnice.

Nici hotele decorative nu sunt de preferat atunci cand vorbim de recirculare. Acestea au un splitter, in masca care distribuie la stanga si la dreapta aerul filtrat. Daca se opteaza pentru filtre universale, aceasta masca trebuie data jos de fiecare data cand se schimba filtrele. In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.


Va recomandam si articolul Avantajele si dezavantajele hotelor oblice.

 Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017. Aceste dezavantaje pot fi eliminate prin cumpararea filtrelor de carbon standard pentru modelul ales, aceste filtre gasindu-se la service-urile specializate, insa costa in jurul a 100 de lei , la 6 luni. In aceasta situatie, aceste filtre se monteaza direct pe motor.Am realizat un top al celor mai bune hote incorporabile, hote ce pot fi adaptate si pentru recirculare, tinand cont de criteriile de alegere ale hotei incorporabile, criterii mentionate in randurile de mai sus.

Hotele standard sunt cel mai usor de adaptat pentru recirculare si folosire a filtrelor de carbon universale, care inseamna implicit o reducere semnificativa a costurilor. Totodata, daca hota este adaptata pentru filtre acrilice, de hartie, atunci este si mai bine. Pe piata exista un filtru mixt, acrilic-pentru grasime si carmon-pentru miros, care are acelasi cost a unui filtru de carbon universal si se poate folosi la o astfel de hota, reducand si mai mult costurile  De retinut in final ca utilizarea hotei pe recirculare va reduce eficienta de absortie cu cca 30%.

19 feb. 2015

IP Scoring: Electrolux EWT31276EW

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala, Electrolux EWT31276EW face parte din noua gama de masini a producatorului suedez de electrocasnice, destinata pietei din Europa de Sud Est. Din  punct de vedere al raportului calitate pret, Electrolux EWT31276EW primeste 3 dintr-un maxim de 5 puncte, avand caracterisitici foarte bune, insa pretul este putin peste media pietei pe acelasi segment de produs la caracterisitici asemanatoare. In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.

4 puncte pentru criteriul optiuni programare, acest model avand program scurt, program de spalare manuala, program presetat pentru camasi, pilote, singurul minus fiind dat de lipsa programului de reimprospatare cu abur, program pentru care ar fi primit maximum de puncte la acest criteriu.

Acelasi punctaj pentru eficienta spalarii si a centrifugarii, masinile de spalat Electrolux fiind recunoscute pentru performantele la spalare si cele 1200 de rotatii pe minut sunt suficiente si pentru cel mai dens bumbac.

Tot 4 puncte pentru capacitate, cele 7 kg fiind o capacitate medie spre mare , mai ales daca vorbim de un top loader.

Maximum de 5 puncte pentru fiabilitate, masinile de spalat cu incarcare verticala, fiind in general mai fiabile decat un front loader, iar daca mai adaugam si expertiza de care se bucura producatorul suedez in acest domeniu.

3 puncte pentru costurile post vanzare, piesele la masinile de spalat Electrolux fiind in general scumpe, iar daca se ajunge la service, utilizatorul va trebui sa scoata mai multi bani decat la alte branduri.


Asadar, masina de spalat cu incarcare verticala, Electrolux EWT31276EW totalizeaza 23 dintr-un maxim de 30 de puncte. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe . 

17 feb. 2015

Criterii alegere uscator rufe

Din ce in ce mai prezent si in locuintele romanilor, uscatorul de rufe isi face simtita utilitatea in primul rand desi nu este de neglijat nici plusul de confort oferit. Dupa ce masina de spalat finalizeaza programul de spalare, utilizatorul nu are decat sa mute rufele in uscator si apoi direct in dulap.

Criteriile de alegere ale unui astfel de produs sunt urmatoarele:

Sistemul de uscare-pe piata din tara noastra exista in acest moment doua sisteme de uscare, amandoua bazate pe condensare. Unul este pe condensare naturala si celalalt pe condensare fortata, cu ventilatie, cel din urma fiind mai eficient, economisind astfel timp si energie electrica.

Al doilea criteriu este dat de clasa energetica. Fata de o masina de spalat rufe, uscatorul de rufe consuma cu pana de 3 ori mai multa energie electrica. Diferenta de la clasa energetica B la A este una majora, consumul fiind dublu in cazul clasei B raportate la clasa A. O clasa energetica mai buna este A+, A++ sau A+++, insa diferenta intre acestea si clasa A este mult mai mica, fiecare + reprezentand in anumite conditii favorabile o economie de energie electrica de pana la 10 % fata de clasa energetica imediat inferioara.

Al treilea criteriu este dat de capacitatea in incarcare a uscatorului. Cu cat aceasta este mai mare cu atat rufele se usuca mai rapid si se pot usca eficient si incarcari voluminoase, nu neaparat mari cum ar fi spre exemplu pilotele, pernele.

Al patrulea criteriu este dat de optiunile de programare si de tipul de tesaturi care pot fi uscate in uscator. Este recomandabil sa aveti programe si pentru lana, matase si daca este posibil un program rapid, in general de 40 de minute.

Al cincilea criteriu este dat de sistemul de evacuare al apei. Exista uscatoare cu evacuare directa a aburului sau uscatoare cu condensator, care transforma aburul din nou in apa si-l retine intr-un recipient sau il poate evacua direct in sistemul de colectare al apei menajere. Cel cu evacuare directa a aburului spre exterior, are un burlan asemanator cu cel al unei hote si trebuie montat spre exteriorul locuintei.

Masina de spalat vase partial incorporabila Whirlpool ADG750IX

Una din cele mai bune optiuni din punct de vedere al raportului calitate pret, Whirlpool ADG750IX este una din putinele masini de spalat vase cu 7 programe al carei pret este sub 1300 de lei.Spre deosebire de o masina de spalat rufe, care are cateva zeci de programe si in general utilizatorul foloseste 3, 4 programe, la masina de spalat vase numarul de programe chiar conteaza, deoarece la modelele care au mai mult de 5 programe exista posibilitati de a spala vesela impreuna cu paharele spre exemplu in loc sa le spalati de separat si totodata exista si programul de prespalare, in situatia in care nu doriti sa adunati mai multe vase iar masina sa indeparteze partial impuritatile. Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

Pentru informatii detaliate privind criteriile complete de alegere ale masinii de spalat vase, va recomandam articolul Criterii alegere masina de spalat vase.


Din caracteristile masinii de spalat vase partial incorporabile Whirlpool ADG750IX mentionam reglajul pe inaltime al sertarului, ceea ce permite sa spalati si vase mai inalte in sertarul inferior, plierea suportilor pentru farfurii in sertarul inferior si totodata cosul pentru tacamuri. Mai multe detalii privind criteriile de alegere ale masinilor de spalat vase puteti citi in articolul Criterii alegere masina de spalat vase incorporabila.


13 feb. 2015

IP Scoring: LG GTF916PZPM

Unul din cele mai mari frigidere No Frost de pe piata, LG GTF916PZPM poate fi alegerea perfecta pentru familiile numeroase care au nevoie de un volum foarte generos atat la frigider cat si la congelator. Pretul este asemanator unui frigider entry level side by side, asadar la criteriul raport calitate pret,  LG GTF916PZPM primeste 3 dintr-un maxim de 5 puncte.



Maximum de 5 puncte in ceea ce privesc performatele frigorfice, acest model beneficiind de un compresor inverter, foarte fiabil si performant, cea mai buna clasa climatica, respectiv SN-T.

La un volum total de 600 de litri, dintre care 430 doar la frigider,  LG GTF916PZPM primeste punctaj maxim si la criteriul volum si totodata acelasi punctaj la criteriul compartimentare, frigiderul avand compartimente separate legume fructe, compartiment de 0 grade, dispensor de apa si sistem mecanic de facut gheata la congelator.

3 puncte la capitolul design si maximum de 5 puncte pentru fiabilitate, compresorul inverter garantand o durata de viata de minim 10 ani, perioada pentru care exista si garantie la acest subansamblu.


Asadar, frigiderul no frost air multi flow,  LG GTF916PZPM totalizeaza 26 dintr-un maxim de 30 de puncte, fiind unul din cele mai bune frigidere de pe piata cu volum mare.  Pentru informatii detaliate privind criteriile de alegere ale frigiderului cititi articolul Criterii alegere frigider.

IP Scoring: Beko DDEN507SWD+

Frigiderul no frost Beko DDEN507SWD+ face parte din noua gama de electrocasnice Beko, propusa de producatorul turc de electrocasnice incepand de la sfarsitul anului trecut. Aparatele frigorifice Beko sunt fabricate in Romania, la Gaesti. Din punct de vedere al raportului calitate pret evaluam Beko DDEN507SWD+ la 4 dintr-un maxim de 5 puncte, daca este sa punem in balanta pretul si caracteristicile pe care le vom detalia mai jos. Va recomandam articolul in care am evaluat principalele categorii de produs din gama Beko, in articolul Pareri despre Beko.

 In ceea ce priveste sistemul de racire, acesta este unul dinamic No Frost Air Multi flow, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu va avea neplaceri din pricina lipsei de umiditate. Clasa climatica este una relativ buna N-ST, motive pentru care la criteriul performante frigorifice Beko DDEN507SWD+ primeste 4 puncte.

Acelasi punctaj si pentru volum, acesta fiind unul generos, 350 de litri frigider, 90 litri congelator si maximum de 5 puncte pentru compartimentare, Beko DDEN507SWD+ exceland din acest punct de vedere. Compartimente separate fructe legume, compartiment de 0 grade pentru mezeluri, branzeturi, peste, posibilitate de organizare a rafturilor pe orizontala, water dispencer si masina mecanica de gheata la congelator.

3 puncte la criteriul design, acesta nefiind neaparat nereusit, insa culoare usor deschisa poate crea incompatibilitati cromatice in bucatarie, cu celelalte electrocasnice. Apreciem materialul tratat antiampenta.

4 puncte la criteriul fiabilitate, acest model avand ca inaintasi vreo 4 generatii, generatii care au performat bine la acest capitol si care au evoluat de la o gama la alta.


Asadar, frigiderul no frost Beko DDEN507SWD+ totalizeaza 24 dintr-un maxim de 30 de puncte fiind unul din cele mai bune optiuni pentru o familie numeroasa, care isi doreste pe langa un volum mare la frigider si un confort de utilizare, avand in vedere ca la sistemul dinamic de racire, No frost, nu este nevoie sa mai decongelati compartimentul congelator. Pentru informatii detaliate privind criteriile de alegere ale frigiderului cititi articolul Criterii alegere frigider.

12 feb. 2015

Samsung RT38FEAADSP

Samsung RT38FEAADSP este unul din cele mai vandute frigidere si probabil unul din cele mai bune de pe piata din tara noastra. Din punct de vedere al raportului calitate pret Samsung RT38FEAADSP primeste 4 dintr-un maxim de 5 puncte.

Maxium de 5 puncte la criteriul performate frigorifice avand in vedere sistemul no frost Air Multi Flow, compresorul inverter si clasa de climatizare SN-T.

In ceea ce priveste volumul, cei 300 de litri la frigider si 90 de litri la congelator sunt suficienti pentru o familie relativ numeroasa de pana la 4-5 membrii. Dat fiind faptul ca pe piata exista frigidere de pana la 700 de litri, la criteriul volum , Samsung RT38FEAADSP primeste 3 puncte.

Maximum de 5 puncte la criteriul compartimentare, frigiderul avand inclusiv compartiment de 0 grade pentru mezeluiri, branzeturi, peste crud, in general alimente cu miros pregnant iar la partea de congelator un sistem mecanic pentru cuburi de gheata. Rafturile se pot muta pe inaltime si pot oferi o autonomie mare de organizare a spatiului in interiorul frigiderului.

Punctaj maxim si pentru calitatea subansamblelor. Samsung RT38FEAADSP avand compresor inverter, usile frigiderului fiind tratate antiamprenta si materialele folosite in general sunt de foarte buna calitate. Am evaluat principalele categorii de produse Samsung in articolul Pareri despre Samsung.

La criteriul design, Samsung RT38FEAADSP primeste 4 puncte, intrucat se putea face mai mult in ceea ce priveste panoul de setare a temeraturii, din acest punct de vedere si 5 puncte pentru fiabilitate, producatorul coreean asigurand o garantie de 10 ani pentru compresor.


Asadar frigiderul Samsung RT38FEAADSP totalizeaza 26 dintr-un maxim de 30 de puncte fiind una din cele mai bune solutii pentru utilizatorii interesati de un volum mediu spre mare la un frigider no frost pe culoare gri inox. Pentru informatii detaliate privind criteriile de alegere ale frigiderului cititi articolul Criterii alegere frigider.

11 feb. 2015

Criterii alegere frigider

Frigiderul-optiunea celor care nu au nevoia unui congelator generos sau prefera un volum mai mare la compartimentul frigider si nu gasesc o combina frigorifica suficient de mare. Avantajul unui frigider in fata unei combine frigorifice este dat de raportul compartimentului frigider din volumul total, respectiv 3/4, fata de 2/3 in cazul combinei frigorifice. Dezavantajul este dat de faptul ca in cazul combinei frigorifice exista o mai buna compartimentare la partea de congelator, spatiul fiind separat de sertare.

Va recomandam totodata articolul Criterii alegere combina frigorifica, in situatia in care doriti sa optati pentru un astfel de aparat electrocasnic. Diferenta dintre combina frigorifica si frigider este data de pozitionarea congelatorului. In cazul frigiderului, congelatorul este pozitionat sus, in cazul combinei frigorifice, congelatorul este pozitionat jos.

In situatia in care frigiderul se potriveste necesitatilor dumneavoastra in locul combinei frigorifice, iata care sunt principalele criterii in alegerea unui frigider bun:

1. Sistemul de racire, static-dezghetare automata sau dinamic-no frost. Daca optati pentru un frigider cu volum mare este recomandabil sistemul no frost, mai ales ca nu veti mai fi nevoit sa decongelati congelatorul.

Mai multe informatii despre sistemele de racire pentru aparatele frigorifice casnice gasiti in articolul Diferenta dintre "dezghetare automata" si No Frost.

2. Clasa de climatizare. Este binecunoscut faptul ca un frigider are o putere frigorifica semnificativ mai mica fata de o combina frigorifica si de aceea clasa de climatizare este cu atat mai importanta. Aceasta se refera la autonomia de functionare in functie de temperatura ambientala. Presiunea agentului frigorific, respectiv izobutan r600a este influientata de temperatura mediului ambiental si este recomandabil sa aveti o plaja cat mai larga de autonomie. Cea mai buna clasa de climatizare este SN-T, tradus sub normal, tropical.

3. Compartimentarea. Este recomandabil sa aveti compartiment de 0 grade, sertare separate pentru fructe legume si o posibilitate de organizare a rafturilor pe orizontala cat mai mare. Exista modele de frigidere la care rafturile nu se pot muta mai sus sau mai jos sau sunt foarte limitate din acest punct de vedere.

4. Calitatea subansablelor. Incepand de la compresor pana la materialul chederelor este bine sa tineti cont si de aceste detalii pentru ca acestea vor avea un impact mare asupra duratei de viata si fiabilitatii produsului. Va recomand compresoarele cu inverter, compresoarele Danfoss sau ACC pentru sistemele dinamice.

5.Compresorul cu electrovalva.  Fata de o instalatie frigorifica cu un compresor, compresorul cu electrovalva permite setarea separata inclusiv a temperaturii congelatorului, nu numai a frigiderului. 

Diferenta dintre "dezghetare automata" si No Frost

Dezghetarea automata este denumirea comerciala a sistemului static de racire. Sistemul static de racire se caracterizeaza prin faptul ca in spatele peretelui inferior se produce un strat de gheata in urma caruia compertimentul frigider se raceste. Din pricina diferentei de temperatura se produce un condens care este preluat de un canal colector, aflat in partea inferioara a peretelui, condens care se duce pe evaporizator-un recipient din plastic aflat deasupra compersorului.   Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.

La partea de congelator, serpentinele cu izobutan r600A (agent frigorific ecologic), care racesc compartimentul sunt la vedere si se afla in general sub fiecare sertar al combinei frigorifice. In cazul in care vorbim de un frigider(congelatorul se afla in partea superioara a aparatului frigorific),  nu exista serpentine, racirea se face doar pe peretele din spate si din acest motiv, frigiderele cu racire statica nu au o performanta frigorifica ridicata, mai ales la congelator.

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale combinei frigorifice sau a frigiderului cititi articolul Criterii alegere combina frigorifica.


No Frost este denumirea comerciala a sistemului dinamic de racire. Acesta se caracterizeaza prin faptul ca in afara de existenta ghetii , in spatele peretelui, aparatul are si un sistem de ventilatie care sufla aerul prin acel perete de gheata, in compartimentele frigider si congelator. Prezenta acestui sistem de ventilatie face imposibila aparitia condensului si prin urmare nu apare nici gheata la compartimentul congelator. Pe piata exista doua sistem de No Frost, unul transversal, care este caracterizat si de prezenta unei pompe de vacuum si unul radial- pe care il gasiti sub denumirea de Air Multi Flow sau Multi Air Flow. Avantajul celui din urma este dat de faptul ca nu veti avea probleme cu lipsa de umiditate la compartimenul frigider. La sistemul No Frost transversal pompa de vacuum face posibila deshidratarea alimentelor si de aceea este recomandat protejarea alimentelor prin acoperire, etanseizare sau infoliere. La sistemul Air Multi Flow aceasta deshidratare nu se mai manifesta sau se manifesta insignifiant.

Vezi si cele mai bune oferte de frigidere si combine frigorifice de pe eMAG.

Cel mai bun sistem de racire pentru compartimentul frigider este cel static cu ventilatie pentru volumele mici sau medii, iar pentru volumele mari cel No Frost Air Multi Flow (radiar). Pentru comparimentul congelator, cel mai bun sistem de racire este cel No Frost.

Exista pe piata sistemul hibrid-static cu ventilatie la compartimentul frigider si no frost la congelator, in general la combine frigorifice cu volume medii, din categoria premium. Brand-urile care folosesc cel mai des acest sistem hibrid sunt Liebhher, Siemens, Bosch, Miele.

10 feb. 2015

Criterii alegere combina frigorifica

Combina frigorifica se diferentiaza de un frigider sau frigider cu doua usi prin faptul ca aceasta are compartimentul congelator in partea inferioara. Primele criterii de alegere ale unei combine sunt date strict de necesitatile utilizatorului, in primul rand un volum suficient si in al doilea rand, culoarea, criteriu care a devenit din ce in ce mai important, in contextul in care bucataria nu are doar un rol functional in cadrul locuintei, dar si unul estetic. Este recomandabil ca electrocasnicele fie ele incorporabile sau nu sa aiba aceeasi culoare sau sa aiba la baza aceeasi cromatica.

Va recomandam totodata articolul Criterii alegere frigider, in situatia in care doriti sa optati pentru un astfel de aparat electrocasnic. Diferenta dintre combina frigorifica si frigider este data de pozitionarea congelatorului. In cazul frigiderului, congelatorul este pozitionat sus, in cazul combinei frigorifice, congelatorul este pozitionat jos.

In afara criteriilor de baza care sunt mentionate anterior, urmatorul criteriu este dat de sistemul de racire, static sau dinamic. Sistemul de racire static sau "dezghetare automata" este mai putin eficient fata de unul dinamic sau "no frost", insa in situatia in care aparatul frigorific are un volum mic sau mediu, sistemul static poate fi mai eficient la partea de frigider, ramanand un dezavantaj totusi faptul ca utilizatorul trebuie sa decongeleze o data la 6 luni partea de congelator. Informatii detaliate privind sistemele de racire statice sau dinamice la aparatele frigorifice puteti gasi in articolul "Diferente intre dezghetarea automata si No Frost".

Un alt criteriu este dat dat de optiunile de compartimentare. Sunt combine frigorifice ale caror rafturi nu pot fi mutate pe verticala sau mutarea lor este limitata. Totodata la aparatele frigorifice cu sistem static, exista posibilitatea ca acesta sa aiba unul sau mai multe compartimente de "0 grade". Acest compartiment pastreaza mult mai bine pestele, mezelurile, anumite branzeturi si previne raspandirea mirosului in celelalte compartimente.

Urmatorul criteriu este dat de subansamble. Aici ma refer la compresoare, calitatea materialelor din care sunt facute, chederele, rafturile, sertarele. Cele mai bune compresoare sunt cele inverter, iar ca brand-uri de compresoare Danfoss, Samsung, ACC (sisteme dinamice). 

Un alt criteriu este dat de fiabilitate. Mai multe amanunte le puteti afla in sectiunea blogului IP Scoring/ Combine Frigorifice, pe fiecare produs in parte. 

Clasa energetica este mai putin importanta, avand in vedere ca in general o combina frigorifica are un consum anual in jurul a 300kW. Producatorii incearca din rasputeri sa faca ca aceasta caracterisitica sa fie din ce in ce mai importanta, dar la un calcul simplu se poate observa ca 10% economie de energie electrica inseamna 30 kW anual, adica 18 lei pe an, 1.5 lei pe luna. Marii consumatori de energie intr-o locuinta sunt: fiarele de calcat, cuptoarele cu microune,  sistemele electrice de incalzire, electrocasnice pentru care nu exista clase energetice.

IP Scoring: Samsung BQ2Q7G/BOL

Unul din cele mai bune si mai complete cuptoare incorporabile ale producatorului coreean de electrocasnice, Samsung BQ2Q7G/BOL reprezinta solutia pentru cei care doresc un cuptor incorporabil electric multifunctional, practic, care sa se curete singur si care sa gateasca exceptional. Pretul este pe masura caracteristicilor, la criteriul raport calitate pret Samsung BQ2Q7G/BOL primeste 4 puncte dintr-un maxim de 5. Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.

Pentru mai multe cuptoare incorporabile care au fost evaluate, conform principalelor criterii de alegere ale cuptoarelor incorporabile, cititi articolul IP Scoring cuptoare incorporabile.



Tot 4 puncte si pentru optiunile de programare, cele 18 functii asigurand prepararea oricaror retete ce se pot realiza la un cuptor mutifunctional, singurul minus fiind faptul ca nu are retete presetate, caracterisitica ce i-ar fi adus un punctaj maxim la acest criteriu.

Maximum de 5 puncte pentru eficienta autocuratarii, Samsung BQ2Q7G/BOL avand un sistem pe baza de piroliza, cel mai eficient de pe piata si care, foarte important, nu necesita costuri ulterioare de mentenanta.

Pe baza principalelor criterii de alegere a cuptorului incorporabil, am realizat un TOP al celor mai bune cuptoare de pe piata, TOP pe care-l puteti accesa in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil.

Punctaj maxim si pentru desing-ul modern, comenzile pe touch-uri si panoul generos de comanda fiind binevenite mai ales intr-o bucatarie moderna. Am evaluat principalele categorii de produse Samsung in articolul Pareri despre Samsung.

4 puncte la criteriul fiabilitate, Samsung fiind unul din brand-urile care pun accent pe calitatea materialelor si subansamblelor folosite si 3 puncte la criteriul produse complementare, producatorul coreean avand o gama relativ redusa, mai ales de plite incorporabile pe gaz, cat si in ceea ce privesc hotele.

Asadar, cuptorul electric multifunctional cu autocuratare pirolitica Samsung BQ2Q7G/BOL totalizeaza 25 dintr-un maxim de 30 de puncte conform criteriilor noastre. Pentru mai multe criterii in alegerea cuptorului incorporabil cititi articolul "Criterii alegere cuptor incorporabil". Va recomandam articolul Cel mai bun cuptor incorporabil TOP 5 cuptoare incorporabile in functie de pret. 

9 feb. 2015

IP Scoring: Hotpoint Luce FK63CX

Cuptorul electric multfunctional Hotpoint FK63CX sau unul din cele mai ieftine cuptoare "bune" de pe piata noastra, face parte din gama Luce a producatorului italian si poate fi o optiune pentru cei interesati de un cuptor electric care sa gateasca bine, cu un numar de functii restranse, oarecum basic. Din punct de vedere al raportului calitate pret Hotpoint Luce FK63CX primete 4 dintr-un maxim de 5 puncte avand in vedere pe langa pret si caracteristicile pe care le vom enumera mai jos.

Pentru mai multe cuptoare incorporabile care au fost evaluate, conform principalelor criterii de alegere ale cuptoarelor incorporabile, cititi articolul IP Scoring cuptoare incorporabile.



Doua puncte pentru optiunile de utilizare, acest model avand un numar mic de functii plusul la acest criteriu fiind dat de timmer-ul electronic, care fata de unul mecanic opreste cuptorul, nu semnalizeaza doar sonor finalizarea programarii.  Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.

Tot doua puncte si pentru curatare, acest model neavand niciun sistem de autocuratare, insa emailul din interior este relativ usor de curatat. 3 puncte pentru design-un simplist, cu un minus la butoane, care nu sunt push-in.

Pentru recomandari privind seturi complete de plita, cuptor si hota incorporabila, din gama producatorului italian de electrocasnice, Hotpoint, accesati sectiunea blogului Seturi incorporabile Hotpoint.

La capitolul fiabilitate, Hotpoint Luce FK63CX primeste 4 dintr-un maxim de 5 puncte, punctaj maxim pe care-l primeste la criteriul produse complementare, Hotpoint avand o gama foarte diversificata de plite si hote, majoritatea fiind caracterizate de performante ridicate la preturi bune spre foarte bune. Recomandarea noastra este ca acest cuptor sa fie completat de plita incorporabila Hotpoint Luce PK640RGH  si hota decorativa cheminee Hotpoint HHE 60 F IX


Pe baza principalelor criterii de alegere a cuptorului incorporabil, am realizat un TOP al celor mai bune cuptoare de pe piata, TOP pe care-l puteti accesa in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil.

Asadar cuptorul electric multifunctional Hotpoint Luce FK63CX totalizeaza 20 dintr-un maxim de 30 de puncte conform criteriilor de mai sus. Va recomandam articolul Cel mai bun cuptor incorporabil TOP 5 cuptoare incorporabile in functie de pret.