11 apr. 2016

GHID DE DETECTARE A DEFECTIUNILOR LA FRIGIDERE

Cele mai des intalnite defectiuni la aparatele frigorifice pot fi clasificate ca fiind cauza instalatiei frigorifice si aici ma refer la compresor si/sau electrovalva, sau sistemul termostat, care este controlat din ce in ce mai des de o placa electronica. Vom detalia asadar cele mai dese defectiuni si modul in care acestea pot fi sau nu remediate, precum si un cost estimativ, pentru a ajuta utilizatorul sa decida daca este mai rentabil sa fie reparat sau nu.


Va recomandam totodata articolul privind principalele cauze de defectare a masinii de spalat rufe, respectiv GHID DE DETECTARE A DEFECTIUNILOR A MASINII DE SPALAT RUFE.

Cele mai frecvente defectiuni cauzate de instalatia frigorifica ar fi urmatoarele:


1. Se acumuleaza gheata pe peretele interior ar frigiderului. Cauzat in principal de defectarea compresorului, acesta nu mai funtioneaza in parametrii normal si nu se mai produce dezghetarea automata. Astfel condensul care ar trebui sa fie preluat de canalul colector din partea inferioara a compartimentului frigider, ingheata si asa se produce gheta in frigider, lucru anormal avand in vedere ca temperatura in interiorul frigiderului ar trebui sa fie intotdeauna pozitiva, in 90% din cazuri aceasta fiind setabila pe termostat intre +2 si +9 grade Celsius.

2.Nu mai porneste frigiderul. Cauzat de arderea compresorului, in general cea mai dramatica situatie. In acest caz, daca inlocuirea compresorului nu este facuta de cineva avizat, care spre exemplu sa tina cont de parametrii optimi de functionare a compresorului, parametrii ce implica o anumita presiune la care trebuie incarcata instalatia cu izobutan R600 sa R600a, in functie de tipul compresorului, cu siguranta problemele se vor ivi din nou.

3.Frigiderul nu mai raceste ca initial. Cauzat de pierderea de agent frigorific. Daca frigiderul sau combina frigorifica este mai noua trebuie stiut pe de o parte ca gazul nu este toxic si ca este necesara o reincarcare a instalatiei frigorifice. Faptul ca gazul nu este toxic este un amanunt foarte important. Daca aparatul frigorific este mai vechi si functioneaza cu freon, acesta este toxic si se evapora foarte greu, avand o consistenta asemanatoare cu cea a aerului. Acest lucru ar insemna ca freonul poate ramane mult timp in locuinta si ca este toxic, fiind cauza dovedita a mai multor forme de cancer foarte severe. Acesta este de fapt si unul din motivele pentru care aparatele frigorice incarcate cu freon nu mai sunt fabricate. Aceste instalatii se mai fabrica doar in cazul anumitor marci de automobile. Nu este cazul sa intram acum in detalii. In acest caz, este bine sa va uitati pe compresor unde este mentionat tipul de agent frigorific. Daca scrie R600 sau R600A, gazul nu este toxic. Diferenta dintre izobutan R600 si R600A este dat de faptul ca R600A este un gaz frigorific mai pur si prin urmare mai performant.

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale aparatului frigorific, fie ca vorbim de frigider sau combina frigorifica, cititi articolul Criterii alegere frigider.

Cele mai des intalnite defectiuni cauzate de sistemul termostat:


Aceste probleme sunt cauzate cel mai des de electrovalva, electrovalva ce se poate defecta din ce in ce mai des din pricina fluctuatiilor de tensiune. Sau fiabilitate...Exista anumite probleme ce tin de acest aspect la anumiti producatori de aparate frigorifice sau anumite modele de electrovalve, mai putin reusite sa spunem.

1. Frigiderul functioneaza la o temperatura ce nu poate fi setata. Cauza data de o electrovalva controlata mecanic, de un termostat mecanic. In aceasta situatie reparatia este relativ ieftina si merita facuta.

2. Panoul electronic nu se mai aprinde. Cauza data de arderea placii electronice. In aceasta situatie, reparatia este de destul de scumpa, o astfel de placa avand un cost estimativ de 100-150 de euro, in functie de producator si de tipul de produs. Daca mai punem in calcul si faptul ca va costa si interventia de reparatie, va recomandam sa va orientati catre un alt produs, daca acesta nu se mai afla in garantie.

65 comments:

GHID DE DETECTARE A DEFECTIUNILOR LA MASINA DE SPALAT RUFE spunea...

Pentru ghidul de detectare a defectiunilor la masina de spalat rufe accesati postarea http://incorporabilepremium.blogspot.ro/2011/02/ghid-de-detectare-defectiunilor-la.html

Florin spunea...

Pierd garantia daca schimb usa de pe o parte pe alta?

Problema la Indesit BAN13 spunea...

Daca se intampla exact ce ati spus dumneavoastra, adica se produce gheta pe spatele frigiderului, mai merita reparatia? Am un Indesit BAN13

Admin spunea...

Daca nu se face de catre un service autorizat, in situatia in care se ajunge la problema de service, exista riscul ca service-ul sa reuze garantia pe acest motiv. Trebuie apelat la un service autorizat pentru aceasta operatiune

Catalin Stroie spunea...

Aveti un ghid asemanator pentru masina de spalat? Ma redirectioneaza la dumneavoastra pe blog cand caut, dar nu gasesc articolul

Admin spunea...

Nu, mai bine cumparati altul. Daca este Ban 13 are cel putin 5-7 ani si cam aceasta este durata de viata a unei combine frigorifice Indesit.

Simina L spunea...

Daca se ade un zgomot puternic in spate la motor, credeti ca este defect ?

Compresor frigider Indesit spunea...

De unde pot achizitiona un compresor pentru frigider Indesit TAAN5?

Admin spunea...

Daca aveti un frigider sau o combina frigorifica cu sistem de racire static, "dezghetare automata", acest lucru este normal

Admin spunea...

Combinele frigorifice Indesit au in general compresoare italienesti, ACC...acestea nu se pot cumpara in retail, ci doar prin service-uri autorizate.

Compresor Danfoss spunea...

De unde pot cumpara un compresor Danfoss?

Cheder frigider Arctic spunea...

Daca s-a stricat chederul la un frigider Arctic, cam care ar fi costul de reparatie?

Enache spunea...

Am cumparat anul trecut un frigider Liebherr pe care am dat 1200 de lei. Este un frigider mic, dar are compresor Danfoss si are 4 ani garantie. La banii astia mai gasesti pe piata Arctic , Beko si Zanussi, insa diferenta de calitate este majora. Frigiderul este asamblat in Bulgaria, desi Liebherr este o firma germana, insa pana acum sunt foarte multumit de el

Iulian Flanco spunea...

Cel mai tare ghid pentru defectiuni la frigidere pe care l-am citit pana acum. bravo!

Adrian- experienta Ariston spunea...

Combina frigorifica Ariston mbt1912- schimbat in 3 ani: 2 compresoare + intreagul circuit cu freon din spatele combinei.

Cea mai buna combina frigorifica spunea...

Am o combina frigorifica Siemens de 14 ani si merge impecabil. Cea mai buna combina frigorifica.

Mihai spunea...

Unde pot gasi un keder pentru frigider Arctic de 1.60 cm?

Zgomot compresor spunea...

Daca se aude un zgomot ca si cum s-ar rupe ceva in spate la compresor, ce problema credeti ca ar putea fi? Asa se intampla de cand l-am cumparat, de mai bine de un an.

Admim-probleme la frigider spunea...

Daca este un aparat frigorfic cu sistem de racire static, dezghetare automata, anumite zgomote sunt normale, cauzate de schimbul starii apei, din stare solida in stare lichida, proces ce se intampla constant, in fiercare zi.

Parere despre frigiderul Liebherr spunea...

Ce parere aveti despre frigiderele Liebherr?

Admin spunea...

Doar la service-ul autorizat. Puteti gasi toate service-urile autorizate Arctic in sectiunea blogului Service.

Ionut Frigo-tehnist spunea...

Cea mai buna firma de frigidere

Anonim spunea...

Am cumparat o lada frigorifica Indesit de 250 litrii. Cu termostatul pe 3 merge 18 minute , sta 21 minute și ciclul se repeta (e goala). Este normal ?

Admin spunea...

@ Lada frigorifica- Da este perfect normal. Daca doriti sa intre in stand by pentru o perioada mai lunga cresteti nivelul de temperatura pe care este setat termostatul sau asigurati-va ca lada frigorifica nu este intr-o incapere in care este cald sau foarte cald.

Admin spunea...

@ Black Rose - ai un frigider cu dezghetare automata si din cauza asta se aud zgomote la compresor.

iulian spunea...

Buna ziua. Am o combina frigorifica Liebherr no frost care de cca 2 sapt a inceput sa functioneze permanent compresorul si sa creasca temp in ambele compartimente. Acum 2 zile am adus un tehnician care a completat lichidul de racire spunind ca asta e cauza. Din pacate aparatul functioneaza la fel. Va rog ajutati-ma cu un sfat.

Admin spunea...

Intr-adevar poate exista pierderi de izobutan care sa influenteze negativ functionarea combinei frigorifice. Recomandarea mea este sa contactati persoana care a facut interventia. Poate fi si termostatul de vina.

Unknown spunea...

Buna ziua.Am o combina Ariston no frost.Cam batrâna,are vreo 13 ani.A mers impecabil pana acum.Congelatorul merge si cum.
Problema este ca nu mai raceste frigiderul.Il tinem in bucatarie.
Care ar putea fi problema?.
Va multumesc��.

Admin spunea...

Daca este cald in bucatarie, mai cald de 24-25 de grade Celsius si daca combina are o clasa climatica inferioara, este posibil ca sa nu mai dea randament din pricina caldurii din bucatarie. Daca aveti o temperatura constanta, in jurul a 20 de grade Celsius, cel mai probabil a scazut presiunea de agent frigorific si asta se vede imediat prin faptul ca frigiderul nu mai raceste. In cel de-al doilea caz este nevoie de service.

Admin @ Problema lada frigorifica spunea...

@ unknown- cel mai probabil o tineti intr-o incapere in care este prea cald pentru ca lada sa functioneze. A doua posibilitate este sa se fi stricat compresorul

Unknown spunea...

Buna ziua. Am si eu o combina frigorifica NO FROST - care a inceput de o zi sa scoata un zgomot ciudat de cate ori inchid usa la frigider: suna ca si cum cineva goleste o sticla de apa cu viteza, pentru cateva secunde (baldabac ca sa zic pe romaneste). Deasemenea am impresia ca motorul merge continuu fara pauze.. dar nu sunt sigur. Pe afisazul electronic apare temperatua 4 grade si -20 la congelator. Este rece inauntru. Dar ma nelinisteste zgomotul acela la fiecare inchidere de usa a frigiderului. Credeti ca am nevoie de un tehnician? Puteti sa ma lamuriti si pe mine care ar fi cauza? Multumesc anticipat.

Admin-zgomote aparat frigorific spunea...

@Marius Lungu - Daca aveti Arctic si Beko este normal.

Unknown spunea...

Este Artic. Multumesc frumos pentru raspuns.

zarzarel spunea...

Pe 25.10.2017 am achizitionat on-line un Liebherr GP1376.pe 26.10 l-am pus in functiune GOL(fara nimic in el).A functionat vreo 45 de minute pana a facut -18 grade(cf.afisajului)...de atunci, are un ciclu de functionare ciudat:porneste odata la 15 minute, functioneaza vreo 10 minute.Nu apar modificari de temperatura sau coduri de defectare.Compresorul este "minunata" marca JIAXIPERA JH1080Y, aparatul este tinut in camera unde temperatura ambianta este de 20-21 grade celsius, departe de orice sursa de caldura sau umiditate iar distanta intre agregat si cel mai apropiat perete este de 15-20 cm.Are garantie 6 ani, de la distribuitorul Auto Tunning SRL, firma Electromix din Miercurea Ciuc, HR.Locuiesc in Urlati,PH transportul facut de Urgent Cargus, aparatul perfect dpdv estetic(fara lovituri sau alte asemenea) si complet(certificat de garantie,etichete,factura0 ....Care este explicatia ciclului de functionare descris mai sus?Va multumesc pentru amabilitate.

Admin despre combina Liebherr spunea...

@zarzanel - este normal sa funcționeze cu pauze, aveti un termostat care controlează compresorul. Dacă ar funcționa încontinuu, acesta s ar defecta

Unknown spunea...

Ionela-Am un Samsung side by side și nu mai funcționează frigiderul, pe panou arată 19 grade, degeaba setez eu 4 sau 5 grade, imediat afișează 19 grade, iar mâncarea s-a stricat. Congelatorul este ok. Mulțumesc.

Andreia spunea...

Bună seara, acum vreo două luni, combina mea Beko no frost început să scoată un șuierat ciudat, apoi am observat ca pornește foarte des și cu zgomot, un bârâit puternic, ca de motor. Pentru o săptămână -două a funcționat normal, apoi a început din nou să pornească foarte des, aproape că nu se oprește. Oare ce să fie? Mulțumesc!

tase onasis spunea...

Buna ziua.Am un frigider Maxwell care a mers foarte bine.Am avut proasta idee sal opresc sa-l mai curete sotia.Dupa 2 zile l-am bagat in priza si nimic,se aud cateva tacanituri (ca niste relee care cupleaza),dar motorul nu porneste.In schimb motorul este cald.Tot scotindul din priza ,la un momendat a pornit,a mers cam 30 de minute si de atunci nu mai da nici un semn de pornire.
Ce parere aveti mai porneste ,ori ba????

Unknown spunea...

Bună ziua, am un Beko BKE386WD+,are 8 ani merge excepțional, de ieri partea de sus este setată la 6 și din când în când apare 1 și se aude piticul ca și cum ar fi ușa deschisă, l-am scos din priza l-am curățat și azi l-am băgat din nou ,congelatorul a ajuns la -18 sus a început sa piuie din Nou și sa arat când 1 când 6,ce sa fac?Mulțumesc anticipat.

Ionescu spunea...

Va salut cu respect , am un frigider Liebherr 5215, și am o problema cu el. Congelatorul funcționează , dar compartimentul frigider NU, care este posibila cauza ? Menționez ca frigiderul este in garanție . Am încercat mai multe setări din panoul digital afișat , dar degeaba.Multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Combina mea frigorifica marca Daewoo scartaie ft tare si nu stiu care este cauza ! Scartaitul este asemeni unei bormasini in functiune! Nu face tot timpul asa insa nu stiu care este cauza ! Va rog s ma ajutati cu un raspuns ! Multumesc

Unknown spunea...

Buna ziua ,am un frigider Whirlpool care îngheață în compartimentul frigider , temperatura fiind setată la 5 grade ,panoul fiind electr. Se poate repara ? Mulțumesc frumos

aurel perca spunea...

am combina frigorifica liebherr kgb 4046 originala de la okazii a aparut o avertizare sonora si indicatia f2 nici cei de la garantie nu stiu ce semificatie are v-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta va multumesc

Dorel 66 spunea...

Am o combina frigorifica Indesit total no fost ban34 ,de câteva zile frigiderul nu mai răcește,în schimb congelatorul funcționează foarte bine.ce poate fi cu frigiderul

Unknown spunea...

Buna sunt iulia,am o combina arctic de vreo 4 ani și azi a trb.sa schimb termostatul ,problema e ca sta la demisol la vreo 4.5 grade și depanator a spus ca I se îngroașe uleiul ca e prea frig,as vrea un sfat. De la cineva competent

Anonim spunea...

Bună seara! Am o lada frigorifica artic am cumpărato anul trecut am oprit o pentru a curata când am pornit o numai îngheață. Ce poate fi?

Mihaela spunea...

Bună ziua,
Am o combina frigorifica Bosch KAD90VI20 de 5 ani iar de 3 zile nu mai face gheață. Am curățat și aruncat gheata care era în cutie, în forma de cuburi este gheata formata deja... Ce as putea face

David spunea...

Buna ziua, am o combina frigorifica Indesit, da eroare f 04, îmi puteți spune va rog ce ar putea sa insemne? Ce e defect la frigider?

Neli spunea...

buna ziua! Am o ladã frigorifica arctic şi am observat cã panoul cu ledurile nu se mai aprinde iar când închid capacul piue tare în zona motorului.
Alimentele sunt înghețate.

Unknown spunea...

Buna ziua. Am o combina frigorifica Whirlpool al 6-lea simt. I.a fost schimbat freonul de curand. Frigiderul functioneaza normal dar congelatorul face un bip la un interval de 10 secunde. A functionat normal dupa ce a ajuns la temperatura optima dar acum iar face acelasi bip ca si cum nu ar fi la temperatura lui de inghet. Mentionez ca nu sta intr.o camera unde este cald. Care ar putea fi problema?

Unknown spunea...

Am o combina frigorifică no frost și de câteva zile găsesc apă sub raftul de jos la frigider ce se întâmplă , vă rog sa-mi spuneti

Anonim spunea...

Am o combina frigorifica Liebherr careia i-a fos inlocuita recent electrovalva. La cateva zile gasesc apa sub combina; care ar fi cauza?

Multumesc!

Ionescu spunea...

Buna ziua ,am cumpărat 2 frigidere și o combina marca Liebherr ,cu unul dintre ele am mari probleme ,mai precis cu cel mai mare și mai scump Liebherr CTnef 5215.Ce se întâmpla practic cu el- congelatorul funcționează normal,partea de frigider NU RĂCEȘTE .Am chemat pe cei de la service,pentru ca frigiderul este in GARANTIE 6 ani,a venit tehnicianul de 2 ori a intrat in meniul setărilor ale frigiderului a verificat ,pas cu pas toate setările și mi-a spus ca frigiderul funcționează in parametri normal și ca trebuie dezghețat manual cel puțin o data la 6 luni pentru ca vezi doamne am obturat căile de acces de recirculare ale aerului rece cu care funcționează frigiderul.Acum eu stau și m-a întreb ? ce fel de dezcongelare automata are frigiderul ? Dacă eu îl dezcongelez manual ? Am văzut ca aceasta problema exista și la alți oameni.Ce părere a veți Dvs ? Va salut cu respect,aștept răspuns .Ionescu Bucuresti 24 Iunie 2020.

Anonim spunea...

Mai exista vreun admin aici sa si raspunda la comentarii sau noi postam degeaba? Macar stergeti sectiunea de comenturi daca tot nu va obositi sa raspundeti.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Am o combina frigorifica Gorenje tip HZS4066EBFV model RK63393E.
Pe spatele frigiderului in interior se formeaza o crusta de gheata groasa desi are dezghetare automata. Si dupa ce am dezghetat manual frigiderul aceasta tot se formeaza. Locul frigiderului este in bucatarie cu 24-25 grade Celsius media temperaturii, cu numar de deschideri normale de usa, functionarea compresorului intermitenta.Temperatura setata si mentinuta de frigider este de +4 grade Celsius.
Ce sfat imi puteti da?

Ionescu spunea...

Cred ca aveți o problema ,cu rezistența care primește comanda de la calculator,softul frigiderelor moderne,comanda sa între in funcție rezistența termică pentru a topi gheata transformând-o in apa pe circuitul de dezghețare a frigiderului. Se poate sa se defectat rezistența termică ,adică sa se întrerupă ,și atunci nemaiavând cine sa topească gheata ,frigiderul nu mai funcționează normal. Am o întrebare pt Dvs . Cât timp la-ți dezghețat ? Pentru ca este foarte important.Tehnicieni reprezentantelor de frigidere moderne,ne sfătuiesc sa dezcongelam frigiderele,o data la 6 luni ,chiar dacă este n-o Frost (dezcongelare automata) nu face gheata. C-am 2 zile sa ținem frigiderul cu ușile deschise la maxim. Dacă nu a-ți înțeles ceva ,va l-as un nr de telefon.daca doriți .nu va costa absolut nimic .0762 559 559.

Ionescu spunea...

După părerea.mea,ar fi.-1 foarte probabil sa se fi oprit curentul pe timpul nopții
-2 foarte posibil va trebui dezghețat ,36/48 ore
-3 cea mai nasoala situație sa fii pierdut freonul.dar nu prea. cred ,Find frigiderul nou .
Dacă nu funcționează după dezghețare in parametrii ,nu aveți alta soluție decât la service. Bafta și mult succes.

Florentin spunea...

Buna seara,am o combina frigorifica Samsung no frost MODEL RL34SCPS,3-4 zile functioneaza in parametrii normali iar dupa aceea frigiderul nu mai raceste(congelatorul este ok).Daca las frigiderul scos din priza o noapte,a doua zi iara-si functioneaza 3-4 zile.Aveti idee ce poate avea?Va multumesc.

Ionescu spunea...

Pentru Florentin . Dezcongelati manual frigiderul și congelatorul 48 de ore .ATENTIE OAMENI BUNI!!!! NU OBTURATI CĂILE DE ACCES ALE CONGELATORULUI .

Anonim spunea...

Buna ziua , am un frigider beko dden507mwd+ de 440 l , de 2 zile nu mai răcește respectiv nu mai îngheață congelatorul, ventilatoarele funcționează dar când e vb sa pornească sa răcească se aude un țiuit scurt și imediat in câteva minute 2-3 min iarăși același țiuit scurt in partea din spate a frigiderului , inainte cu 2-3 saptamani am observat ca era cald in lateral la partea de congelator dar am zis ca poate din cauza că e cald și in casa fiind vara. Menționez ca e cumpărat de 8 ani dar a fost folosit doar 5ani , va rog dacă puteți sa ma lămuriti ce problema ar avea și dacă se merita reparat sau trebuie achiziționat altul .

Unknown spunea...

Bună seara! Am un frigider beko, și de ceva timp se aude ceva pocnind în spatele frigiderului, ca și cum s-ar rupe ceva. Ce probleme ar putea avea?

Unknown spunea...

Buna seara! Am cumparat acum o luna si jumatate o combina Arctic online de la Altex. De aseara nu mai porneste. Adica este aprins becul la frigider, are curent dar nu mai functioneaza, nu suna nu cupleaza, nu face click. Liniste totala. Nu merge nici frigiderul nici congelatorul. Singurul lucru ce am facut, a fost sa pun carne in congelator. Oare ce poate fi? Va multumesc.

Anonim spunea...

Buna seara ,acum câteva minute am intampinat o problema ,acel zgomot de la frigider cum e normal sa se audă nu se mai aude si frigiderul meu se dezgeata ,nu mai răcește deloc,aveti idee ce ar putea fi?

Iuliana A. spunea...

Buna ziua!
Am un frigider Beko no frost, care acumuleaza gheata sub ultimul raft din congelator. Restul functioneaza perfect. Ce as putea face?
Multumesc!!!

Nicolae74 spunea...

Bună ziua! Am o combina Arctic nefolosita de cel puțin un an, între timp a fost deconectata de la retea. Acum 28-30 de ore am recuplat-o la curent dar frigiderul nu mai functioneaza in parametri,nu mai răcește îndeajuns cu toate că termostatul este la treapta 5. Congelatorul îngheață foarte bine. Ce se poate face, se merita reparatia sau ma pregatesc de un aparat nou? Combina are cam 13-14 ani.