MANUAL DE INSTALARE ŞI UTILIZARE PENTRU
Cuptorul FBG IX
Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:
Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:
Va recomandam articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint Ariston.
A. Panou de comandă
B. Selector cuptor/grill-rotisor
C. Buton aprindere lumină cuptor
D. Selector ceas (valabil doar pentru anumite modele)
E. Indicator de funcţionare a grillului
F. Tava sau grătarul de coacere
G. Grătar culisant
H. Orificii pentru fixarea tăvii sau a grătarelor
UTILIZAREA APARATULUI
Alegerea diferitelor funcţii aferente aparatului se obţine acţionând asupra dispozitivelor şi butoanelor aflate pe panoul de control al acestuia.
Atenţie : Dacă utilizaţi cuptorul pentru prima dată, vă sfătuim să-l lăsaţi să funcţioneze pentru circa 30 min. cu termostatul la maxim şi cu uşa închisă, neintroducând în prealabil vase de gătit, etc. După acest interval vă recomandăm să întrerupeţi procesul de funcţionare al cuptorului, să deschideţi uşa astfel încât să permiteţi aerisirea acestuia. Mirosul care se degajă se datorează evaporării substanţelor utilizate pentru protejarea cuptorului în intervalul de timp cuprins între producerea şi instalarea acestuia.
Atenţie : În cazul utilizării grill-ului sau a rotisorului (prezent la anumite modele), vă sfătuim să utilizaţi primul grătar/raft de jos în sus, poziţionând vasul de colectare a grăsimilor/reziduurilor pe suprafaţa acestuia. Pentru alte reţete, nu utilizaţi niciodată primul raft de jos în sus şi nu depozitaţi vase, obiecte pe fundul cuptorului în timp ce coaceţi pentru a nu produce daune smalţului.
Aşezaţi întotdeauna recipientele de coacere (folii de aluminiu, etc.) pe grătarul din dotarea aparatului, introdus în orificiile corespunzătoare.
Selectorul cuptorului (B)
Este dispozitivul care permite selectarea diferitelor funcţii ale cuptorului şi alegerea temperaturii optime pentru reţetele dvs. (temperaturi cuprinse între: 140º C şi 240º C). Dispozitivul de aprindere electronică al cuptorului este integrat în interiorul selectorului de comandă. Pentru aprinderea arzătorului cuptorului, apăsaţi până la capăt şi rotiţi selectorul „B” în sens invers acelor de ceasornic până ajungeţi în dreptul poziţiei Max (uşa cuptorului trebuie menţinută închisă). Dat fiind faptul că acest cuptor este echipat cu un dispozitiv de siguranţă, după ce aţi aprins arzătorul este necesar să menţineţi apăsat selectorul „B” timp de 6 secunde astfel încât să permiteţi trecerea gazului şi încălzirea termocuplului. Dispozitivul de aprindere electronică a arzătorului cuptorului nu trebuie acţionat mai mult de 15 secunde. Dacă după 15 secunde arzătorul nu se aprinde, nu mai acţionaţi asupra selectorului „B”, deschideţi uşa cuptorului şi aşteptaţi cel puţin 1 min. înainte de a aprinde arzătorul. Selectarea temperaturii de coacere se obţine prin corespondenţa indicelui valorii dorite cu referinţa aflată pe panoul de control; gama completă de temperaturi ce se pot obţine este următoarea:
Va recomandam totodata si articolul Criterii alegere cuptor incorporabil.
Min ▪ 150 ▪ 180 ▪ 220 ▪ Max
140 145 160 200 230 240
Temperatura setată este atinsă în mod automat şi menţinută constantă de dispozitivul de control (termostatul) comandat de selector.
Aprinderea manuală a cuptorului
În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, arzătorul cuptorului se poate aprinde manual, astfel:
a) deschideţi uşa cuptorului
b) apropiaţi-vă cu o flacără sau cu un aprinzător de orificiul indicat în figura de mai jos, apăsaţi până la capăt şi rotiţi selectorul „B” în sens invers acelor de ceasornic până ajungeţi în dreptul poziţiei Max. Dat fiind faptul că acest cuptor este echipat cu un dispozitiv de siguranţă, după ce aţi aprins arzătorul este necesar să menţineţi apăsat selectorul „B” timp de 6 secunde astfel încât să permiteţi trecerea gazului şi încălzirea termocuplului.
c) după ce aţi obţinut aprinderea dorită, închideţi uşa cuptorului.
Avertisment important: în cazul unei stingeri accidentale a flăcării arzătorului, dezactivaţi selectorul de comandă „B”, deschideţi uşa cuptorului şi nu-l reaprindeţi decât după cel puţin 1 minut.
Selectorul grillului (B)
Cuptorul dvs. este echipat cu un grill electric. Temperaturile ridicate şi directe ale grillului permit alimentelor o rumenire superficilă care, împiedicând scurgerea lichidelor, le menţine mai fragede în interior. Coacerea pe grill este recomandată pentru reţetele ce necesită o temperatură ridicată superficială: antricot, file, hamburger, etc.
Anumite exemple de utilizare sunt ilustrate în paragraful „Sfaturi practice pentru coacere”.
Apăsând până la capăt şi rotind selectorul „B” în dreptul poziţiei intră în funcţiune, în afara grillului cu raze infraroşii şi rotisorul (prezent la anumite modele) ce rămâne activat până la dezactivarea grillului.
Important: când utilizaţi grillul este necesar să menţineţi uşa cuptorului închisă. Pentru utilizarea rotisorului, urmaţi indicaţiile cuprinse în paragraful aferent.
Rotisorul (prezent doar la anumite modele)
Pentru a folosi rotisorul, procedaţi după cum urmează:
a) plasaţi tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel:
b) plasaţi suportul special al rotisorului pe al-III-lea nivel şi poziţionaţi frigarea introducând-o în orificiul special aflat în spatele cuptorului;
c) pentru a declanşa procesul de coacere, alegeţi cu ajutorul selectorului „B” poziţia
Atenţie: pe parcursul procesului de coacere, uşa cuptorului are tendinţa de a se încălzi. Nu permiteţi copiilor să se apropie.
Butonul pentru iluminarea cuptorului (C)
Este indicat prin simbolul şi vă permite să urmăriţi procesul de coacere fără a fi necesar să deschideţi uşa cuptorului.
Indicatorul de funcţionare a grillului (E)
Acesta se aprinde în momentul activării grillului.
Ceasul - doar pentru anumite modele
Pentru a-l activa, trebuie să activaţi, de asemenea soneria, rotind selectorul « D » (făcând un tur aproape complet), în sensul acelor de ceasornic ; rotind în sens invers , stabiliţi durata dorită, făcând să coincidă numărul corespunzător minutelor prefixate cu referinţa fixă de pe panou.
Ventilare de răcire
Pentru a reduce temperatura în exteriorul cuptorului, toate modelele sunt echipate cu un ventilator de răcire care intră în funcţiune prin rotirea selectorului de programe „B”. Pe parcursul funcţionării cuptorului, ventilatorul rămâne activat şi trimite aerul către exterior printr-o deschizătură situată între mobilier şi uşa cuptorului.
Observaţie: ventilatorul continuă să funcţioneze chiar şi după oprirea cuptorului, acest lucru continuând până la răcirea completă a acestuia.
Atenţie: nu utilizaţi cuptorul în cazul întreruperii prelungite de energie electrică sau în absenţa funcţionării ventilatorului de răcire.
Întreţinerea cuptorului
Interiorul cuptorului
Vă recomandăm să curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare utilizare, în special după gătirea fripturilor. Este bine să evitaţi acumularea reziduurilor pe parcursul procesului de coacere care, în urma coacerilor repetate pot determina producerea fumului/mirosurilor neplăcute.
Evitaţi să utilizaţi produse abrazive (produse pe bază de pudră, de exemplu), bureţi care pot deteriora suprafeţele sau acizi (detractanţi, de exemplu). În cazul formării crustelor, folosiţi un produs special pentru curăţare, urmând îndeaproape instrucţiunile conţinute pe eticheta acelui produs.
Dacă durata procesului de coacere se prelungeşte, se pot forma aburi. Îndepărtaţi-i cu ajutorul unui tifon moale.
Exteriorul cuptorului
Curăţaţi suprafeţele emailate/din inox folosind un burete îmbibat în apă şi detergent, după care clătiţi şi uscaţi. Nu folosiţi substanţe abrazive sau corozive care pot deteriora exteriorul cuptorului.
Suprafeţele din inox
Curăţaţi-le folosind un burete umed şi uscaţi-le cu grijă. Pentru petele rezistente, folosiţi un produs specific neabraziv.
Folosirea foliilor din aluminiu
Evitaţi să acoperiţi suprafaţa cuptorului cu o folie din aluminiu (cu scopul de a evita operaţiile de curăţare). Aceasta, în contact direct cu emailul călduţ riscă să se aprindă şi să deterioreze iremediabil fundul cuptorului.
Uşa cuptorului
Geamul cuptorului se curăţă cu ajutorul produselor speciale şi a bureţilor neabrazivi şi se usucă cu ajutorul unui tifon fin.
Înlăturarea uşii cuptorului
Pentru o curăţare mai amănunţită, vă sfătuim să înlăturaţi uşa cuptorului, procedând astfel:
· Deschideţi complet uşa, lăsând-o în poziţie orizontală
· Ridicaţi şi rotiţi levierele situate deasupra celor două balamale
· Închideţi uşa complet
· Trageţi uşa către dvs, îndepărtând-o de la locul ei
Remontaţi uşa urmând aceeaşi procedură în sens invers.
Înlocuirea lămpii cuptorului
- Întrerupeţi alimentarea cu energie electrică
- Înlăturaţi capacul de sticlă folosind o şurubelniţă
- Scoateţi becul şi înlocuiţi-l cu unul rezistent (la temperaturi ridicate de 300 ºC) având aceste caracteristici:
Tensiune: 230/240 V
Putere: 25 W
Tip E 14
Remontaţi capacul şi reasiguraţi alimentarea cuptorului cu energie electrică.
SFATURI PRACTICE PENTRU REUŞITA REŢETELOR PREFERATE
Cuptorul oferă o gamă largă de posibilităţi care vă permit să gătiţi orice tip de mâncare conform celei mai potrivite metode. Cu timpul, veţi găsi cele mai bune soluţii pentru fiecare reţetă, aceste sfaturi fiind doar orientative şi putând fi adaptate în funcţie de experienţa personală a fiecăruia.
Coacerea dulciurilor
Cuptorul trebuie preîncălzit (circa 15 min.). Temperaturile se situează în mod normal în jurul valorii de 160ºC. Nu deschideţi uşa pe durata procesului de coacere pentru a evita descreşterea aluatului. În general, urmaţi sfaturile de mai jos:
Aluatul este prea uscat
Creşteţi temperatura cu 10ºC şi reduceţi durata de coacere.
Aluatul a scăzut
Folosiţi mai puţin lichid sau reduceţi temperatura cu 10ºC
Aluatul se rumeneşte prea tare în partea superioară
Plasaţi tava pe un nivel inferior, reduceţi temperatura şi prelungiţi durata de coacere
Aluatul este bine copt în exterior dar nu şi în interior
Folosiţi mai puţin lichid, reduceţi temperatura şi prelungiţi durata de coacere
Aluatul nu se dezlipeşte de vasul în care a fost copt
Ungeţi bine vasul şi presăraţi puţină făină.
Coacerea pizzei
Pentru a obţine cele mai bune rezultate în coacerea pizzei, procedaţi astfel:
· Preîncălziţi cuptorul aproximativ 15 minute
· Folosiţi o tavă de aluminiu pentru pizza.
· Durata de coacere se va extinde dacă folosiţi o tavă de colectare a grăsimilor; în acest fel, suprafaţa nu va deveni crocantă.
· Nu deschideţi în mod frecvent uşa cuptorului pe durata procesului de coacere a pizzei
· Dacă folosiţi mai multe topping-uri (trei sau patru), este recomandat ca mozzarella să fie presărată deasupra la jumătatea procesului de coacere.
Dacă introduceţi simultan mai multe pizza (pe 2 nivele), folosiţi al 2-lea şi al 4-lea nivel la 220ºC, după ce cuptorul a fost „preîncălzit” timp de cel puţin 10 minute.
Coacerea peştelui şi a cărnii de pui
Atunci când gătiţi carne albă, folosiţi temperaturi de coacere reduse (170-190 ºC). Dacă doriţi să gătiţi carne roşie astfel încât să fie uşor rumenită la exterior dar suculentă în interior, este recomandabil să începeţi cu o temperatură ridicată (200 – 220ºC) pentru o perioadă scurtă de timp, reducând-o apoi treptat. Când gătiţi mai multă carne, pasăre sau peşte, gătiţi la o temperatură redusă.
În general, cu cât cantitatea de carne este mai mare cu atât temperatura trebuie să fie mai scăzută şi durata de preparare mai lungă. Plasaţi bucata în centrul grătarului şi puneţi dedesubt o tăviţă pentru a colecta scurgerile de grăsimi. Dacă doriţi mai multă căldură dedesubt, utilizaţi nivelele joase.
Utilizarea grillului
Important: efectuaţi procesul de coacere cu uşa cuptorului închisă, pentru a obţine cele mai bune rezultate, precum şi o reducere de energie electrică (10%).
Utilizaţi funcţia „grill” poziţionând reţeta în centrul grătarului.
Cele mai bune rezultate în utilizarea acestei funcţii se obţin introducând grătarul pe ultimele nivele pornind de jos (a se vedea tabelul de coacere) după care, pentru colectarea grăsimilor şi pentru evitarea formării fumului, introduceţi tava de colectare pe primul nivel de jos.
Poziţie selector
Reţetă de gătit
Greutate (kg)
Poziţie de coacere/nivele pornind de jos
Durată de încălzire (min.)
Poziţie selector termostat
Durată coacere (min.)
Cuptor
- Lasagna
- Cannelloni
- Paste la cuptor
- Viţel
- Pui
- Curcan
- Raţă
- Scrumbie
- Pizza napoletana
- Biscuiţi uscaţi
- Tort de ciocolată
N.B: Timpii de coacere sunt pur indicativi şi pot fi modificaţi în funcţie de solicitările tuturor. În cazul coacerii pe grill sau pe grătar, introduceţi tava pe primul nivel de jos.
Siguranţa, un bun obicei
Pentru a garanta eficienţa şi siguranţa acestui produs electrocasnic, vă sfătuim să urmaţi aceste indicaţii :
- adresaţi-vă exclusiv centrelor de asistenţă tehnică autorizate
- solicitaţi întotdeauna piese de schimb originale
· Acest aparat a fost conceput pentru folosirea non-profesională în interiorul locuinţei.
· Aceste instrucţiuni se adresează ţărilor ale căror simboluri apar pe coperta prezentului Manual de Instrucţiuni
· Înainte de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie instrucţiunile conţinute în prezentul Manual de Instrucţiuni referitoare la indicaţiile de siguranţă a instalării, folosirea şi întreţinerea acestuia. Păstraţi cu grijă acest manual în vederea oricărei consultări ulterioare.
· După ce aţi îndepărtat ambalajul, asiguraţi-vă de integritatea aparatului. In caz de dubii, nu utilizaţi aparatul şi adresaţi-vă personalului calificat. Elementele de ambalare (săculeţe în plastic, polistiren, cuie, etc.) nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor pentru că pot reprezenta adevărate surse de pericol.
· Siguranţa electrică a acestui aparat este asigurată doar în cazul unei împământări corecte prevăzute de normele legale de siguranţă electrică. Este necesar să verificaţi aceste prevederi de siguranţă şi, în caz de dubiu, să solicitaţi un control amănunţit din partea personalului calificat. Producătorul nu poate fi considerat responsabil de absenţa unei astfel de împământări.
· Înainte de a conecta aparatul, asiguraţi-vă că informaţiile conţinute pe eticheta aparatului şi pe ambalajul acestuia sunt în concordanţă cu reţeaua electrică de distribuiţie a gazului.
· Verificaţi dacă deschiderea electrică a instalaţiei şi a prizelor de curent este în concordanţă cu puterea maximă a aparatului, indicată pe etichetă. În caz de dubiu, adresaţi-vă personalului calificat din punct de vedere profesional.
· Pe durata funcţionării, elementele de încălzire şi anumite părţi ale uşii pot atinge temperaturi ridicate. Nu le atingeţi şi nu lăsaţi copiii în apropierea acestora. Copiii nu trebuie să aibă acces la :
· butoane şi la aparat, în general
· ambalaje (săculeţe, polistiren, şuruburi, etc.)
· aparat, pe durata şi la încheierea procesului de coacere (după ce aţi folosit grill-ul, cuptorul)
Folosirea unui astfel de aparat electric atrage după sine observarea unor reguli fundamentale. In particular :
· nu atingeţi aparatul având mâinile sau picioarele ude sau umede
· nu folosiţi aparatul dacă sunteţi desculţi
· nu utilizaţi prelungitoare, prize multiple, adaptoare
· nu executaţi operaţii improprii sau periculoase
· nu trageţi de cablul de alimentare sau de aparatul însuşi pentru a-l deconecta de la sursa electrică.
· nu-l expuneţi la agenţi atmosferici (ploaie, soare, etc.)
· nu permiteţi utilizarea lui de către copiii nesupravegheaţi şi de către persoanele care nu stiu să opereze cu el.
· nu obstrucţionaţi orificiile de ventilare şi de propagare a căldurii
· nu utilizaţi cuptorul pentru stocarea anumitor obiecte, etc.
· nu depozitaţi lichide inflamabile în apropierea acestuia
· nu încercaţi să efectuaţi operaţii de instalare/reparare fără intervenţia personalului calificat.
Anumite părţi ale aparatului rămân calde pentru o perioadă îndelungată de timp după folosire. Nu le atingeţi !
Vă recomandăm să vă adesaţi Reţelei de Service doar în următoarele cazuri :
- dacă aveţi dubii referitoare la modul de funcţionare al aparatului
- dacă constataţi defecţiuni în modul de funcţionare al aparatului
Este recomandat să efectuaţi următoarele operaţii :
- Verificaţi integritatea aparatului după îndepărtarea ambalajului
- Înainte de efectuarea oricărei operaţii de curăţenie sau întreţinere sau în cazul depistării unei defecţiuni, deconectaţi aparatul de la sursa electrică
- Atunci cînd decideţi să nu utilizaţi aparatul, vă sfătuim să-l deconectaţi de la sursa electrică
- Folosiţi mănuşi de bucătărie în scopul introducerii/scoaterii vaselor de mâncare din cuptor
- Controlaţi întotdeauna butoanele de reglare care trebuie să se afle în poziţia: “▪” în momentul neutilizării aparatului.
Producătorul nu poate fi considerat responsabil pentru eventuale daune derivate din : instalare improprie, folosire necorespunzătoare.
Aparatele pe gaz necesită, pentru o corectă funcţionare de un reglaj al schimbului de aer. Urmaţi indicaţiile cuprinse în paragraful « Poziţionare ».
Instrucţiunile ce urmează se adresează instalatorului calificat în vederea îndeplinirii operaţiilor de instalare, reglare şi întreţinere tehnică în modul cel mai corect şi în concordanţă cu normele în vigoare.
Important : orice intervenţie de reglare, întreţinere trebuie să fie executată în absenţa oricărei conectări la reţeaua electrică din bucătărie.
Poziţionare
Acest aparat poate fi instalat şi poate funcţiona doar în locuri bine ventilate, în conformitate cu Normele UNI-CIG 7129 şi 7131 în vigoare. Trebuie respectate următoarele prevederi:
Instalarea aparatului trebuie efectuată de către un instalator autorizat ISCIR. O instalare improprie poate dăuna persoanelor, etc.; în acest caz producătorul nu poate fi considerat responsabil.
a) Locul trebuie să fie prevăzut cu un sistem de evacuare în exterior a fumului provenit prin ardere, realizat cu ajutorul unei hote sau prin intermediul unui ventilator electric care să intre în funcţiune automat la fiecare aprindere a aparatului.
Direct în exterior
b) Locul trebuie să fie prevăzut cu un sistem care să permită afluxul de aer necesar arderii regulate. Capacitatea de inhalare a aerului necesar arderii nu trebuie să fie mai mică de 2 m3/h de kW putere instalată. Sistemul poate fi realizat prelevând direct aerul din exteriorul clădirii prin intermediul unei conducte de cel puţin 100 cm2 cu o deschidere care să nu fie blocată în mod accidental (fig. A). Sistemul poate procura aerul necesar pentru ardere prin mijloace indirecte de la camerele adiacente, echipate cu o conductă de ventilaţie spre exterior (fig. B).
Încăpere adiacentă Încăpere ventilată
exemple de orificii de ventilare extinderea orificiului dintre uşă şi pardoseală
c) Gazul petrolier lichefiat, mai greu decât aerul, coboară spre sol. Prin urmare, camerele ce conţin butelii GPL trebuie să fie echipate cu orificii spre exterior astfel încât să permită evacuarea eventualelor scurgeri de gaz. Buteliile goale sau parţial goale nu trebuie instalate sau depozitate în locuri cu un nivel mai jos decît solul (pivniţe). Este important să ţinem doar butelia pe care o folosim, pozitionată astfel încât să nu fie subiect de acţiune directă a surselor de caldură (cuptor, vatră, sobă), factori de creştere a temperaturii buteliei cu peste 50º C.
Instalarea cuptoarelor încorporabile
Pentru a garanta o bună funcţionare a aparatului încorporabil, mobilele adiacente trebuie să aibă caracteristici precise. Dimensiunile nişei din interiorul mobilei, în cazul instalării sub blat sau « în coloană » sunt indicate astfel :
Pentru a garanta o bună ventilare trebuie să eliminaţi peretele din spatele nişei; este recomandabil să instalaţi cuptorul astfel încât acesta să se sprijine pe 2 suporţi din lemn. Dacă, în caz contrar există un plan de sprijin continuu, acesta din urmă trebuie să aibă o deschidere de cel puţin 45x560 mm.
Pereţii mobilelor adiacente trebuie să fie construiţi dintr-un material rezistent la căldură. În cazul mobilelor din lemn, fâşiile adezive trebuie să reziste la o temperatură de 100ºC. În conformitate cu normele de siguranţă, o dată ce aparatul a fost încastrat în mobilă nu trebuie să existe eventuale contacte cu părţile electrice. Părţile care asigură protecţia, trebuie fixate astfel încât să nu poată fi demontate decât cu ajutorul unui instrument.
Poziţionaţi cei 4 tacheţi pe laturile cuptorului corespunzătoare celor 4 orificii situate pe marginea perimetrală.
Dacă grosimea mobilei este de exemplu de :
- 20 mm : partea mobilă a tachetului trebuie îndepărtată (fig. A)
- 18 mm: utilizaţi primul canal (corespunzător dotărilor din fabrică) (fig. B)
- 16 mm: utilizaţi al 2-lea canal (fig. C)
Pentru a încastra cuptorul în mobilă deschideţi uşa cuptorului şi însurubaţi cele 4 şuruburi (în dotare) în orificiile corespunzătoare.
Branşament electric
Cuptoarele echipate cu un cablu de alimenare tripolar sunt prevăzute pentru funcţionarea cu curent alternativ la tensiunea şi frecvenţa de alimentare indicate pe tabela de caracteristici (plasată pe aparat) şi în manualul de instrucţiuni. Conductorul este de culoare galben-verzuie.
Montarea cablului de alimentare
1. Deschideţi cutia cu ajutorul unei şurubelniţe, acţionând asupra limbuţelor laterale ale capacului : trageţi şi deschideţi capacul (a se vedea figura) :
2. Montaţi cablul de alimentare : deşurubaţi şurubul care fixează cablul şi cele trei şuruburi ale contactelor L-N- , după care fixaţi cablurile sub capetele şuruburilor, respectând culorile : albastru (N), maron (L), galben-verde (a se vedea figura)
3. Fixaţi cablul în contacte
4. Închideţi capacul cutiei.
Conectarea cablului de alimentare la reţeaua electrică
Trebuie să existe o priză conformă cu indicaţiile; în cazul conectării directe la reţea este necesar să existe între aparat şi reţea un întrerupător unipolar cu o deschidere minimă a contactelor de 3 mm. Acest întrerupător trebuie reglat în funcţie de încărcătură şi trebuie să respecte normele legale.
Cablul de alimentare trebuie poziţionat astfel încît să nu atingă o temperatură mai mare de 50 ºC în raport cu cea a camerei. Înainte de efectuarea conectării, verificaţi ca :
- valva limitatoare şi instalaţia să poată suporta sarcina aparatului (a se vedea eticheta aparatului)
- instalaţia de alimentare să beneficieze de o împământare conformă cu normele şi dispoziţiile legii ;
- există acces facil la priză şi la întrerupatorul omnipolar
N.B : Nu utilizaţi reducători, adaptori sau derivaţi pentru că aceştia ar putea provoca încălziri sau arsuri.
! Instalatorul este responsabil de corecta conectare electrică şi de respectarea normelor de siguranţă.
Înainte de a efectua conectarea, verificaţi ca:
· Priza să fie cu împământare şi să respecte normele legale
· Priza să poată fi în măsură de a suporta sarcina maximă de putere, indicată pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
· Tensiunea de alimentare să fie cuprinsă în valorile indicate pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
· Ştecherul să fie compatibil cu priza. În caz contrar, înlocuiţi ştecherul sau priza; nu folosiţi prelungitoare sau prize multiple.
! După instalarea aparatului, cablul electric şi priza trebuie să fie uşor accesibile.
! Cablul nu trebuie să fie îndoit sau zgâriat
! Cablul trebuie controlat periodic şi înlocuit doar de către tehnicieni autorizaţi
! Producătorul îşi declină orice responsabilitate în cazul în care aceste norme nu sunt respectate.
Conectarea la sursa de gaz
Braşamentul la conductă sau la butelia de gaz trebuie efectuat conform standardelor în vigoare în România (UNI-CIG 7129 şi 7131) la data achiziţionării cuptorului, dar numai după ce a fost verificat tipul de gaz cu care va fi alimentat. În caz contrar, executaţi operaţiile indicate în paragraful : « Adaptare la diferitele tipuri de gaz ».
În cazul alimentării cu gaz lichid de la butelie, utilizaţi regulatori de presiune conform Normelor în vigoare (UNI-CIG 7432).
Important : pentru o funcţionare sigură, pentru uzul adecvat al energiei şi pentru o durată de utilizare mai îndelungată a aparatului, asiguraţi-vă că presiunea de alimentare respectă valorile indicate în tabelul 1, « Caracteristici ale arzătoarelor şi ale duzelor ».
În cazul în care trebuie să efectuaţi instalarea unei plite pe gaz şi a unui cuptor pe gaz, este absolut interzis să conectaţi între cele 2 aparate sau să utilizaţi un singur robinet de interceptare. Acestea vor fi conectate separat, şi fiecare trebuie să aibă propriul robinet de oprire pentru a putea funcţiona independent unul de celălalt.
Conectarea unui furtun rigid (cupru sau inox)
Conectarea la instalaţia de gaz trebuie efectuată astfel încât aparatul să nu fie obstrucţionat în nici un fel. Pe rampa de alimentare a aparatului se află un racord « L » orientabil ce este susţinut cu ajutorul unei garnituri. În cazul în care este necesar să rotiţi racordul, înlocuiţi garnitura de susţinere (în dotare). Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru.
Conectarea furtunului flexibil din inox
Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru. Utilizaţi doar furtunuri (conform UNI-CIG 9891) şi garnituri conform normelor în vigoare. Operaţia trebuie efectuată astfel încât lungimea acestora să nu depăşească 2000 mm.
Asiguraţi-vă că acest furtun nu intră în contact cu părţile mobile şi nu este obstrucţionat în nici un fel.
Controlul furtunului
Important: controlaţi dacă racordurile sunt bine închise, folosind pentru aceasta o soluţie cu săpun şi apă dar niciodată o flacără.
Adaptarea la diferite tipuri de gaz
Pentru adaptarea aparatului la diverse tipuri de gaz, în funcţie de care acesta a fost fabricat (indicat pe eticheta autocolantă), sunt necesare următoarele operaţii :
a) Înlocuiţi injectorul arzătorului cuptorului
· Deschideţi uşa cuptorului
· Scoateţi sola culisantă a cuptorului
· Deşurubaţi şurubul de fixare al arzătorului
· Îndepărtaţi arzătorul după ce aţi deşurubat şurubul V
· Deşurubaţi injectorul arzătorului cuptorului folosind o şurubelniţă specială pentru injectoare sau o cheie-tub de 7 mm şi înlocuiţi cu unul potrivit noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1)
· Montaţi la loc piesele, în ordine inversă
Reglarea aerului primar al arzătorului cuptorului:
b) Arzătorul nu necesită un reglaj al aerului
Reglarea minimelor arzătorului cuptorului
· Poziţionaţi robinetul de gaz pe poziţia « Max », timp de 10 min., după care treceţi pe poziţia « Min »
· Scoateţi butonul
· Scoateţi rondela fixată pe partea frontală
· Manevraţi şurubul de reglaj (situat lateral tijei robinetului) până obţineţi o flacără mică şi uniformă
N.B : În cazul în care utilizaţi gaz lichid, şurubul de reglare trebuie împins la refuz.
· verificaţi dacă, rotind rapid butonul de la max la min sau, deschizând sau închizând rapid uşa cuptorului, flacăra nu se stinge
Atenţie : La încheierea operaţiei, înlocuiţi vechia etichetă cu alta corespunzătoare noului tip de gaz utilizat, solicitând-o Service-ului autorizat.
Notă : Dacă presiunea gazului este diferită (sau variabilă) în raport cu cea prevăzută, este necesară instalarea unui regulator de presiune (conform normelor UNI-CIG 7430 « regulatoare pentru gazele canalizate »).
Caracteristici ale arzătoarelor şi duzelor (injectoarelor)
Tabelul 1 GAZ LICHEFIAT GAZ NATURAL GAZ URBAN
Tipularzătorului
Putere
KW (pcs*)
Nominală Redusă
By-pass Ajutaj
1/100 1/100
(mm)
CARACTERISTICI TEHNICE
Cuptorul : Dimensiuni (ÎnălţimexLăţimexAdâncime): 31x43.5x43
Volum: 58 lt
Acest aparat este produs în conformitate cu următoarele directive ale Comunităţii Economice Europene :
- 73/23/EEC din 19/02/73 (Tensiune scăzută) şi cele adiţionale acesteia ;
- 89/336/EEC din 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetică) şi cele adiţionale acesteia ;
- 90/396/EEC din 29/06/90 (Gaz) şi cele adiţionale acesteia ;
- 93/68/EEC din 22/07/93 şi cele adiţionale acesteia.
Model
Pe gaz
Categorie
Putere termică kw (1)
Tensiune frecvenţă
Putere (W)
FB G
FB G IX
FB G C IX AG
FR G
III1a2H3+
2,60 (189 G/H-G30)
(186 g/h – G31)
230 V, 50-60 Hz
2250
(1) Valorile exprimate în g/h fac referire la gazele lichefiate (butan, propan).