7 feb. 2010

CUPTOR INCORPORABIL ARISTON FBG -alimentare GN

MANUAL DE INSTALARE ŞI UTILIZARE PENTRU
Cuptorul FBG IX

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:



A. Panou de comandă
B. Selector cuptor/grill-rotisor
C. Buton aprindere lumină cuptor
D. Selector ceas (valabil doar pentru anumite modele)
E. Indicator de funcţionare a grillului
F. Tava sau grătarul de coacere
G. Grătar culisant
H. Orificii pentru fixarea tăvii sau a grătarelor


UTILIZAREA APARATULUI

Alegerea diferitelor funcţii aferente aparatului se obţine acţionând asupra dispozitivelor şi butoanelor aflate pe panoul de control al acestuia.
Atenţie : Dacă utilizaţi cuptorul pentru prima dată, vă sfătuim să-l lăsaţi să funcţioneze pentru circa 30 min. cu termostatul la maxim şi cu uşa închisă, neintroducând în prealabil vase de gătit, etc. După acest interval vă recomandăm să întrerupeţi procesul de funcţionare al cuptorului, să deschideţi uşa astfel încât să permiteţi aerisirea acestuia. Mirosul care se degajă se datorează evaporării substanţelor utilizate pentru protejarea cuptorului în intervalul de timp cuprins între producerea şi instalarea acestuia.
Atenţie : În cazul utilizării grill-ului sau a rotisorului (prezent la anumite modele), vă sfătuim să utilizaţi primul grătar/raft de jos în sus, poziţionând vasul de colectare a grăsimilor/reziduurilor pe suprafaţa acestuia. Pentru alte reţete, nu utilizaţi niciodată primul raft de jos în sus şi nu depozitaţi vase, obiecte pe fundul cuptorului în timp ce coaceţi pentru a nu produce daune smalţului.
Aşezaţi întotdeauna recipientele de coacere (folii de aluminiu, etc.) pe grătarul din dotarea aparatului, introdus în orificiile corespunzătoare.

Selectorul cuptorului (B)
Este dispozitivul care permite selectarea diferitelor funcţii ale cuptorului şi alegerea temperaturii optime pentru reţetele dvs. (temperaturi cuprinse între: 140º C şi 240º C). Dispozitivul de aprindere electronică al cuptorului este integrat în interiorul selectorului de comandă. Pentru aprinderea arzătorului cuptorului, apăsaţi până la capăt şi rotiţi selectorul „B” în sens invers acelor de ceasornic până ajungeţi în dreptul poziţiei Max (uşa cuptorului trebuie menţinută închisă). Dat fiind faptul că acest cuptor este echipat cu un dispozitiv de siguranţă, după ce aţi aprins arzătorul este necesar să menţineţi apăsat selectorul „B” timp de 6 secunde astfel încât să permiteţi trecerea gazului şi încălzirea termocuplului. Dispozitivul de aprindere electronică a arzătorului cuptorului nu trebuie acţionat mai mult de 15 secunde. Dacă după 15 secunde arzătorul nu se aprinde, nu mai acţionaţi asupra selectorului „B”, deschideţi uşa cuptorului şi aşteptaţi cel puţin 1 min. înainte de a aprinde arzătorul. Selectarea temperaturii de coacere se obţine prin corespondenţa indicelui valorii dorite cu referinţa aflată pe panoul de control; gama completă de temperaturi ce se pot obţine este următoarea:

Va recomandam totodata si articolul Criterii alegere cuptor incorporabil.

Min ▪ 150 ▪ 180 ▪ 220 ▪ Max

140 145 160 200 230 240
Temperatura setată este atinsă în mod automat şi menţinută constantă de dispozitivul de control (termostatul) comandat de selector.

Aprinderea manuală a cuptorului
În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, arzătorul cuptorului se poate aprinde manual, astfel:
a) deschideţi uşa cuptorului
b) apropiaţi-vă cu o flacără sau cu un aprinzător de orificiul indicat în figura de mai jos, apăsaţi până la capăt şi rotiţi selectorul „B” în sens invers acelor de ceasornic până ajungeţi în dreptul poziţiei Max. Dat fiind faptul că acest cuptor este echipat cu un dispozitiv de siguranţă, după ce aţi aprins arzătorul este necesar să menţineţi apăsat selectorul „B” timp de 6 secunde astfel încât să permiteţi trecerea gazului şi încălzirea termocuplului.

c) după ce aţi obţinut aprinderea dorită, închideţi uşa cuptorului.
Avertisment important: în cazul unei stingeri accidentale a flăcării arzătorului, dezactivaţi selectorul de comandă „B”, deschideţi uşa cuptorului şi nu-l reaprindeţi decât după cel puţin 1 minut.

Selectorul grillului (B)
Cuptorul dvs. este echipat cu un grill electric. Temperaturile ridicate şi directe ale grillului permit alimentelor o rumenire superficilă care, împiedicând scurgerea lichidelor, le menţine mai fragede în interior. Coacerea pe grill este recomandată pentru reţetele ce necesită o temperatură ridicată superficială: antricot, file, hamburger, etc.
Anumite exemple de utilizare sunt ilustrate în paragraful „Sfaturi practice pentru coacere”.
Apăsând până la capăt şi rotind selectorul „B” în dreptul poziţiei intră în funcţiune, în afara grillului cu raze infraroşii şi rotisorul (prezent la anumite modele) ce rămâne activat până la dezactivarea grillului.

Important: când utilizaţi grillul este necesar să menţineţi uşa cuptorului închisă. Pentru utilizarea rotisorului, urmaţi indicaţiile cuprinse în paragraful aferent.

Rotisorul (prezent doar la anumite modele)
Pentru a folosi rotisorul, procedaţi după cum urmează:

a) plasaţi tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel:
b) plasaţi suportul special al rotisorului pe al-III-lea nivel şi poziţionaţi frigarea introducând-o în orificiul special aflat în spatele cuptorului;
c) pentru a declanşa procesul de coacere, alegeţi cu ajutorul selectorului „B” poziţia


Atenţie: pe parcursul procesului de coacere, uşa cuptorului are tendinţa de a se încălzi. Nu permiteţi copiilor să se apropie.

Butonul pentru iluminarea cuptorului (C)
Este indicat prin simbolul şi vă permite să urmăriţi procesul de coacere fără a fi necesar să deschideţi uşa cuptorului.

Indicatorul de funcţionare a grillului (E)
Acesta se aprinde în momentul activării grillului.

Ceasul - doar pentru anumite modele
Pentru a-l activa, trebuie să activaţi, de asemenea soneria, rotind selectorul « D » (făcând un tur aproape complet), în sensul acelor de ceasornic ; rotind în sens invers , stabiliţi durata dorită, făcând să coincidă numărul corespunzător minutelor prefixate cu referinţa fixă de pe panou.

Ventilare de răcire
Pentru a reduce temperatura în exteriorul cuptorului, toate modelele sunt echipate cu un ventilator de răcire care intră în funcţiune prin rotirea selectorului de programe „B”. Pe parcursul funcţionării cuptorului, ventilatorul rămâne activat şi trimite aerul către exterior printr-o deschizătură situată între mobilier şi uşa cuptorului.
Observaţie: ventilatorul continuă să funcţioneze chiar şi după oprirea cuptorului, acest lucru continuând până la răcirea completă a acestuia.
Atenţie: nu utilizaţi cuptorul în cazul întreruperii prelungite de energie electrică sau în absenţa funcţionării ventilatorului de răcire.

Întreţinerea cuptorului

Interiorul cuptorului
Vă recomandăm să curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare utilizare, în special după gătirea fripturilor. Este bine să evitaţi acumularea reziduurilor pe parcursul procesului de coacere care, în urma coacerilor repetate pot determina producerea fumului/mirosurilor neplăcute.
Evitaţi să utilizaţi produse abrazive (produse pe bază de pudră, de exemplu), bureţi care pot deteriora suprafeţele sau acizi (detractanţi, de exemplu). În cazul formării crustelor, folosiţi un produs special pentru curăţare, urmând îndeaproape instrucţiunile conţinute pe eticheta acelui produs.
Dacă durata procesului de coacere se prelungeşte, se pot forma aburi. Îndepărtaţi-i cu ajutorul unui tifon moale.

Exteriorul cuptorului
Curăţaţi suprafeţele emailate/din inox folosind un burete îmbibat în apă şi detergent, după care clătiţi şi uscaţi. Nu folosiţi substanţe abrazive sau corozive care pot deteriora exteriorul cuptorului.

Suprafeţele din inox
Curăţaţi-le folosind un burete umed şi uscaţi-le cu grijă. Pentru petele rezistente, folosiţi un produs specific neabraziv.

Folosirea foliilor din aluminiu
Evitaţi să acoperiţi suprafaţa cuptorului cu o folie din aluminiu (cu scopul de a evita operaţiile de curăţare). Aceasta, în contact direct cu emailul călduţ riscă să se aprindă şi să deterioreze iremediabil fundul cuptorului.

Uşa cuptorului
Geamul cuptorului se curăţă cu ajutorul produselor speciale şi a bureţilor neabrazivi şi se usucă cu ajutorul unui tifon fin.

Înlăturarea uşii cuptorului
Pentru o curăţare mai amănunţită, vă sfătuim să înlăturaţi uşa cuptorului, procedând astfel:
· Deschideţi complet uşa, lăsând-o în poziţie orizontală
· Ridicaţi şi rotiţi levierele situate deasupra celor două balamale
· Închideţi uşa complet
· Trageţi uşa către dvs, îndepărtând-o de la locul ei
Remontaţi uşa urmând aceeaşi procedură în sens invers.

Înlocuirea lămpii cuptorului
- Întrerupeţi alimentarea cu energie electrică
- Înlăturaţi capacul de sticlă folosind o şurubelniţă
- Scoateţi becul şi înlocuiţi-l cu unul rezistent (la temperaturi ridicate de 300 ºC) având aceste caracteristici:
Tensiune: 230/240 V
Putere: 25 W
Tip E 14
Remontaţi capacul şi reasiguraţi alimentarea cuptorului cu energie electrică.


SFATURI PRACTICE PENTRU REUŞITA REŢETELOR PREFERATE

Cuptorul oferă o gamă largă de posibilităţi care vă permit să gătiţi orice tip de mâncare conform celei mai potrivite metode. Cu timpul, veţi găsi cele mai bune soluţii pentru fiecare reţetă, aceste sfaturi fiind doar orientative şi putând fi adaptate în funcţie de experienţa personală a fiecăruia.

Coacerea dulciurilor
Cuptorul trebuie preîncălzit (circa 15 min.). Temperaturile se situează în mod normal în jurul valorii de 160ºC. Nu deschideţi uşa pe durata procesului de coacere pentru a evita descreşterea aluatului. În general, urmaţi sfaturile de mai jos:

Aluatul este prea uscat
Creşteţi temperatura cu 10ºC şi reduceţi durata de coacere.

Aluatul a scăzut
Folosiţi mai puţin lichid sau reduceţi temperatura cu 10ºC

Aluatul se rumeneşte prea tare în partea superioară
Plasaţi tava pe un nivel inferior, reduceţi temperatura şi prelungiţi durata de coacere

Aluatul este bine copt în exterior dar nu şi în interior
Folosiţi mai puţin lichid, reduceţi temperatura şi prelungiţi durata de coacere

Aluatul nu se dezlipeşte de vasul în care a fost copt
Ungeţi bine vasul şi presăraţi puţină făină.

Coacerea pizzei
Pentru a obţine cele mai bune rezultate în coacerea pizzei, procedaţi astfel:
· Preîncălziţi cuptorul aproximativ 15 minute
· Folosiţi o tavă de aluminiu pentru pizza.
· Durata de coacere se va extinde dacă folosiţi o tavă de colectare a grăsimilor; în acest fel, suprafaţa nu va deveni crocantă.
· Nu deschideţi în mod frecvent uşa cuptorului pe durata procesului de coacere a pizzei
· Dacă folosiţi mai multe topping-uri (trei sau patru), este recomandat ca mozzarella să fie presărată deasupra la jumătatea procesului de coacere.
Dacă introduceţi simultan mai multe pizza (pe 2 nivele), folosiţi al 2-lea şi al 4-lea nivel la 220ºC, după ce cuptorul a fost „preîncălzit” timp de cel puţin 10 minute.

Coacerea peştelui şi a cărnii de pui
Atunci când gătiţi carne albă, folosiţi temperaturi de coacere reduse (170-190 ºC). Dacă doriţi să gătiţi carne roşie astfel încât să fie uşor rumenită la exterior dar suculentă în interior, este recomandabil să începeţi cu o temperatură ridicată (200 – 220ºC) pentru o perioadă scurtă de timp, reducând-o apoi treptat. Când gătiţi mai multă carne, pasăre sau peşte, gătiţi la o temperatură redusă.
În general, cu cât cantitatea de carne este mai mare cu atât temperatura trebuie să fie mai scăzută şi durata de preparare mai lungă. Plasaţi bucata în centrul grătarului şi puneţi dedesubt o tăviţă pentru a colecta scurgerile de grăsimi. Dacă doriţi mai multă căldură dedesubt, utilizaţi nivelele joase.

Utilizarea grillului
Important: efectuaţi procesul de coacere cu uşa cuptorului închisă, pentru a obţine cele mai bune rezultate, precum şi o reducere de energie electrică (10%).
Utilizaţi funcţia „grill” poziţionând reţeta în centrul grătarului.
Cele mai bune rezultate în utilizarea acestei funcţii se obţin introducând grătarul pe ultimele nivele pornind de jos (a se vedea tabelul de coacere) după care, pentru colectarea grăsimilor şi pentru evitarea formării fumului, introduceţi tava de colectare pe primul nivel de jos.

Poziţie selector
Reţetă de gătit
Greutate (kg)
Poziţie de coacere/nivele pornind de jos
Durată de încălzire (min.)
Poziţie selector termostat
Durată coacere (min.)
Cuptor

  • Lasagna
  • Cannelloni
  • Paste la cuptor
  • Viţel
  • Pui
  • Curcan
  • Raţă
  • Scrumbie
  • Pizza napoletana
  • Biscuiţi uscaţi
  • Tort de ciocolată


N.B: Timpii de coacere sunt pur indicativi şi pot fi modificaţi în funcţie de solicitările tuturor. În cazul coacerii pe grill sau pe grătar, introduceţi tava pe primul nivel de jos.

Siguranţa, un bun obicei

Pentru a garanta eficienţa şi siguranţa acestui produs electrocasnic, vă sfătuim să urmaţi aceste indicaţii :
- adresaţi-vă exclusiv centrelor de asistenţă tehnică autorizate
- solicitaţi întotdeauna piese de schimb originale

· Acest aparat a fost conceput pentru folosirea non-profesională în interiorul locuinţei.
· Aceste instrucţiuni se adresează ţărilor ale căror simboluri apar pe coperta prezentului Manual de Instrucţiuni
· Înainte de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie instrucţiunile conţinute în prezentul Manual de Instrucţiuni referitoare la indicaţiile de siguranţă a instalării, folosirea şi întreţinerea acestuia. Păstraţi cu grijă acest manual în vederea oricărei consultări ulterioare.
· După ce aţi îndepărtat ambalajul, asiguraţi-vă de integritatea aparatului. In caz de dubii, nu utilizaţi aparatul şi adresaţi-vă personalului calificat. Elementele de ambalare (săculeţe în plastic, polistiren, cuie, etc.) nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor pentru că pot reprezenta adevărate surse de pericol.
· Siguranţa electrică a acestui aparat este asigurată doar în cazul unei împământări corecte prevăzute de normele legale de siguranţă electrică. Este necesar să verificaţi aceste prevederi de siguranţă şi, în caz de dubiu, să solicitaţi un control amănunţit din partea personalului calificat. Producătorul nu poate fi considerat responsabil de absenţa unei astfel de împământări.
· Înainte de a conecta aparatul, asiguraţi-vă că informaţiile conţinute pe eticheta aparatului şi pe ambalajul acestuia sunt în concordanţă cu reţeaua electrică de distribuiţie a gazului.
· Verificaţi dacă deschiderea electrică a instalaţiei şi a prizelor de curent este în concordanţă cu puterea maximă a aparatului, indicată pe etichetă. În caz de dubiu, adresaţi-vă personalului calificat din punct de vedere profesional.
· Pe durata funcţionării, elementele de încălzire şi anumite părţi ale uşii pot atinge temperaturi ridicate. Nu le atingeţi şi nu lăsaţi copiii în apropierea acestora. Copiii nu trebuie să aibă acces la :
· butoane şi la aparat, în general
· ambalaje (săculeţe, polistiren, şuruburi, etc.)
· aparat, pe durata şi la încheierea procesului de coacere (după ce aţi folosit grill-ul, cuptorul)

Folosirea unui astfel de aparat electric atrage după sine observarea unor reguli fundamentale. In particular :
· nu atingeţi aparatul având mâinile sau picioarele ude sau umede
· nu folosiţi aparatul dacă sunteţi desculţi
· nu utilizaţi prelungitoare, prize multiple, adaptoare
· nu executaţi operaţii improprii sau periculoase
· nu trageţi de cablul de alimentare sau de aparatul însuşi pentru a-l deconecta de la sursa electrică.
· nu-l expuneţi la agenţi atmosferici (ploaie, soare, etc.)
· nu permiteţi utilizarea lui de către copiii nesupravegheaţi şi de către persoanele care nu stiu să opereze cu el.
· nu obstrucţionaţi orificiile de ventilare şi de propagare a căldurii
· nu utilizaţi cuptorul pentru stocarea anumitor obiecte, etc.
· nu depozitaţi lichide inflamabile în apropierea acestuia
· nu încercaţi să efectuaţi operaţii de instalare/reparare fără intervenţia personalului calificat.
Anumite părţi ale aparatului rămân calde pentru o perioadă îndelungată de timp după folosire. Nu le atingeţi !



Vă recomandăm să vă adesaţi Reţelei de Service doar în următoarele cazuri :

- dacă aveţi dubii referitoare la modul de funcţionare al aparatului
- dacă constataţi defecţiuni în modul de funcţionare al aparatului

Este recomandat să efectuaţi următoarele operaţii :
- Verificaţi integritatea aparatului după îndepărtarea ambalajului
- Înainte de efectuarea oricărei operaţii de curăţenie sau întreţinere sau în cazul depistării unei defecţiuni, deconectaţi aparatul de la sursa electrică
- Atunci cînd decideţi să nu utilizaţi aparatul, vă sfătuim să-l deconectaţi de la sursa electrică
- Folosiţi mănuşi de bucătărie în scopul introducerii/scoaterii vaselor de mâncare din cuptor
- Controlaţi întotdeauna butoanele de reglare care trebuie să se afle în poziţia: “▪” în momentul neutilizării aparatului.

Producătorul nu poate fi considerat responsabil pentru eventuale daune derivate din : instalare improprie, folosire necorespunzătoare.
Aparatele pe gaz necesită, pentru o corectă funcţionare de un reglaj al schimbului de aer. Urmaţi indicaţiile cuprinse în paragraful « Poziţionare ».

Instrucţiunile ce urmează se adresează instalatorului calificat în vederea îndeplinirii operaţiilor de instalare, reglare şi întreţinere tehnică în modul cel mai corect şi în concordanţă cu normele în vigoare.
Important : orice intervenţie de reglare, întreţinere trebuie să fie executată în absenţa oricărei conectări la reţeaua electrică din bucătărie.

Poziţionare
Acest aparat poate fi instalat şi poate funcţiona doar în locuri bine ventilate, în conformitate cu Normele UNI-CIG 7129 şi 7131 în vigoare. Trebuie respectate următoarele prevederi:

Instalarea aparatului trebuie efectuată de către un instalator autorizat ISCIR. O instalare improprie poate dăuna persoanelor, etc.; în acest caz producătorul nu poate fi considerat responsabil.

a) Locul trebuie să fie prevăzut cu un sistem de evacuare în exterior a fumului provenit prin ardere, realizat cu ajutorul unei hote sau prin intermediul unui ventilator electric care să intre în funcţiune automat la fiecare aprindere a aparatului.

Direct în exterior

b) Locul trebuie să fie prevăzut cu un sistem care să permită afluxul de aer necesar arderii regulate. Capacitatea de inhalare a aerului necesar arderii nu trebuie să fie mai mică de 2 m3/h de kW putere instalată. Sistemul poate fi realizat prelevând direct aerul din exteriorul clădirii prin intermediul unei conducte de cel puţin 100 cm2 cu o deschidere care să nu fie blocată în mod accidental (fig. A). Sistemul poate procura aerul necesar pentru ardere prin mijloace indirecte de la camerele adiacente, echipate cu o conductă de ventilaţie spre exterior (fig. B).
Încăpere adiacentă Încăpere ventilată
exemple de orificii de ventilare extinderea orificiului dintre uşă şi pardoseală
c) Gazul petrolier lichefiat, mai greu decât aerul, coboară spre sol. Prin urmare, camerele ce conţin butelii GPL trebuie să fie echipate cu orificii spre exterior astfel încât să permită evacuarea eventualelor scurgeri de gaz. Buteliile goale sau parţial goale nu trebuie instalate sau depozitate în locuri cu un nivel mai jos decît solul (pivniţe). Este important să ţinem doar butelia pe care o folosim, pozitionată astfel încât să nu fie subiect de acţiune directă a surselor de caldură (cuptor, vatră, sobă), factori de creştere a temperaturii buteliei cu peste 50º C.

Instalarea cuptoarelor încorporabile
Pentru a garanta o bună funcţionare a aparatului încorporabil, mobilele adiacente trebuie să aibă caracteristici precise. Dimensiunile nişei din interiorul mobilei, în cazul instalării sub blat sau « în coloană » sunt indicate astfel :



Pentru a garanta o bună ventilare trebuie să eliminaţi peretele din spatele nişei; este recomandabil să instalaţi cuptorul astfel încât acesta să se sprijine pe 2 suporţi din lemn. Dacă, în caz contrar există un plan de sprijin continuu, acesta din urmă trebuie să aibă o deschidere de cel puţin 45x560 mm.

Pereţii mobilelor adiacente trebuie să fie construiţi dintr-un material rezistent la căldură. În cazul mobilelor din lemn, fâşiile adezive trebuie să reziste la o temperatură de 100ºC. În conformitate cu normele de siguranţă, o dată ce aparatul a fost încastrat în mobilă nu trebuie să existe eventuale contacte cu părţile electrice. Părţile care asigură protecţia, trebuie fixate astfel încât să nu poată fi demontate decât cu ajutorul unui instrument.

Poziţionaţi cei 4 tacheţi pe laturile cuptorului corespunzătoare celor 4 orificii situate pe marginea perimetrală.
Dacă grosimea mobilei este de exemplu de :

- 20 mm : partea mobilă a tachetului trebuie îndepărtată (fig. A)
- 18 mm: utilizaţi primul canal (corespunzător dotărilor din fabrică) (fig. B)
- 16 mm: utilizaţi al 2-lea canal (fig. C)

Pentru a încastra cuptorul în mobilă deschideţi uşa cuptorului şi însurubaţi cele 4 şuruburi (în dotare) în orificiile corespunzătoare.


Branşament electric
Cuptoarele echipate cu un cablu de alimenare tripolar sunt prevăzute pentru funcţionarea cu curent alternativ la tensiunea şi frecvenţa de alimentare indicate pe tabela de caracteristici (plasată pe aparat) şi în manualul de instrucţiuni. Conductorul este de culoare galben-verzuie.

Montarea cablului de alimentare
1. Deschideţi cutia cu ajutorul unei şurubelniţe, acţionând asupra limbuţelor laterale ale capacului : trageţi şi deschideţi capacul (a se vedea figura) :


2. Montaţi cablul de alimentare : deşurubaţi şurubul care fixează cablul şi cele trei şuruburi ale contactelor L-N- , după care fixaţi cablurile sub capetele şuruburilor, respectând culorile : albastru (N), maron (L), galben-verde (a se vedea figura)
3. Fixaţi cablul în contacte
4. Închideţi capacul cutiei.

Conectarea cablului de alimentare la reţeaua electrică
Trebuie să existe o priză conformă cu indicaţiile; în cazul conectării directe la reţea este necesar să existe între aparat şi reţea un întrerupător unipolar cu o deschidere minimă a contactelor de 3 mm. Acest întrerupător trebuie reglat în funcţie de încărcătură şi trebuie să respecte normele legale.
Cablul de alimentare trebuie poziţionat astfel încît să nu atingă o temperatură mai mare de 50 ºC în raport cu cea a camerei. Înainte de efectuarea conectării, verificaţi ca :
- valva limitatoare şi instalaţia să poată suporta sarcina aparatului (a se vedea eticheta aparatului)
- instalaţia de alimentare să beneficieze de o împământare conformă cu normele şi dispoziţiile legii ;
- există acces facil la priză şi la întrerupatorul omnipolar
N.B : Nu utilizaţi reducători, adaptori sau derivaţi pentru că aceştia ar putea provoca încălziri sau arsuri.
! Instalatorul este responsabil de corecta conectare electrică şi de respectarea normelor de siguranţă.

Înainte de a efectua conectarea, verificaţi ca:
· Priza să fie cu împământare şi să respecte normele legale
· Priza să poată fi în măsură de a suporta sarcina maximă de putere, indicată pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
· Tensiunea de alimentare să fie cuprinsă în valorile indicate pe eticheta autoadezivă (a se vedea mai jos)
· Ştecherul să fie compatibil cu priza. În caz contrar, înlocuiţi ştecherul sau priza; nu folosiţi prelungitoare sau prize multiple.

! După instalarea aparatului, cablul electric şi priza trebuie să fie uşor accesibile.
! Cablul nu trebuie să fie îndoit sau zgâriat
! Cablul trebuie controlat periodic şi înlocuit doar de către tehnicieni autorizaţi

! Producătorul îşi declină orice responsabilitate în cazul în care aceste norme nu sunt respectate.

Conectarea la sursa de gaz
Braşamentul la conductă sau la butelia de gaz trebuie efectuat conform standardelor în vigoare în România (UNI-CIG 7129 şi 7131) la data achiziţionării cuptorului, dar numai după ce a fost verificat tipul de gaz cu care va fi alimentat. În caz contrar, executaţi operaţiile indicate în paragraful : « Adaptare la diferitele tipuri de gaz ».
În cazul alimentării cu gaz lichid de la butelie, utilizaţi regulatori de presiune conform Normelor în vigoare (UNI-CIG 7432).
Important : pentru o funcţionare sigură, pentru uzul adecvat al energiei şi pentru o durată de utilizare mai îndelungată a aparatului, asiguraţi-vă că presiunea de alimentare respectă valorile indicate în tabelul 1, « Caracteristici ale arzătoarelor şi ale duzelor ».
În cazul în care trebuie să efectuaţi instalarea unei plite pe gaz şi a unui cuptor pe gaz, este absolut interzis să conectaţi între cele 2 aparate sau să utilizaţi un singur robinet de interceptare. Acestea vor fi conectate separat, şi fiecare trebuie să aibă propriul robinet de oprire pentru a putea funcţiona independent unul de celălalt.
Conectarea unui furtun rigid (cupru sau inox)
Conectarea la instalaţia de gaz trebuie efectuată astfel încât aparatul să nu fie obstrucţionat în nici un fel. Pe rampa de alimentare a aparatului se află un racord « L » orientabil ce este susţinut cu ajutorul unei garnituri. În cazul în care este necesar să rotiţi racordul, înlocuiţi garnitura de susţinere (în dotare). Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru.

Conectarea furtunului flexibil din inox
Acest furtun se leagă la racordul cu filet exterior de ½ ţoli în diametru. Utilizaţi doar furtunuri (conform UNI-CIG 9891) şi garnituri conform normelor în vigoare. Operaţia trebuie efectuată astfel încât lungimea acestora să nu depăşească 2000 mm.
Asiguraţi-vă că acest furtun nu intră în contact cu părţile mobile şi nu este obstrucţionat în nici un fel.

Controlul furtunului
Important: controlaţi dacă racordurile sunt bine închise, folosind pentru aceasta o soluţie cu săpun şi apă dar niciodată o flacără.

Adaptarea la diferite tipuri de gaz

Pentru adaptarea aparatului la diverse tipuri de gaz, în funcţie de care acesta a fost fabricat (indicat pe eticheta autocolantă), sunt necesare următoarele operaţii :
a) Înlocuiţi injectorul arzătorului cuptorului
· Deschideţi uşa cuptorului
· Scoateţi sola culisantă a cuptorului
· Deşurubaţi şurubul de fixare al arzătorului


· Îndepărtaţi arzătorul după ce aţi deşurubat şurubul V
· Deşurubaţi injectorul arzătorului cuptorului folosind o şurubelniţă specială pentru injectoare sau o cheie-tub de 7 mm şi înlocuiţi cu unul potrivit noului tip de gaz (a se vedea tabelul 1)
· Montaţi la loc piesele, în ordine inversă

Reglarea aerului primar al arzătorului cuptorului:
b) Arzătorul nu necesită un reglaj al aerului
Reglarea minimelor arzătorului cuptorului
· Poziţionaţi robinetul de gaz pe poziţia « Max », timp de 10 min., după care treceţi pe poziţia « Min »
· Scoateţi butonul
· Scoateţi rondela fixată pe partea frontală
· Manevraţi şurubul de reglaj (situat lateral tijei robinetului) până obţineţi o flacără mică şi uniformă

N.B : În cazul în care utilizaţi gaz lichid, şurubul de reglare trebuie împins la refuz.

· verificaţi dacă, rotind rapid butonul de la max la min sau, deschizând sau închizând rapid uşa cuptorului, flacăra nu se stinge

Atenţie : La încheierea operaţiei, înlocuiţi vechia etichetă cu alta corespunzătoare noului tip de gaz utilizat, solicitând-o Service-ului autorizat.

Notă : Dacă presiunea gazului este diferită (sau variabilă) în raport cu cea prevăzută, este necesară instalarea unui regulator de presiune (conform normelor UNI-CIG 7430 « regulatoare pentru gazele canalizate »).

Caracteristici ale arzătoarelor şi duzelor (injectoarelor)
Tabelul 1 GAZ LICHEFIAT GAZ NATURAL GAZ URBAN
Tipularzătorului
Putere
KW (pcs*)
Nominală Redusă
By-pass Ajutaj
1/100 1/100
(mm)

CARACTERISTICI TEHNICE

Cuptorul : Dimensiuni (ÎnălţimexLăţimexAdâncime): 31x43.5x43
Volum: 58 lt
Acest aparat este produs în conformitate cu următoarele directive ale Comunităţii Economice Europene :
- 73/23/EEC din 19/02/73 (Tensiune scăzută) şi cele adiţionale acesteia ;
- 89/336/EEC din 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetică) şi cele adiţionale acesteia ;
- 90/396/EEC din 29/06/90 (Gaz) şi cele adiţionale acesteia ;
- 93/68/EEC din 22/07/93 şi cele adiţionale acesteia.

Model
Pe gaz
Categorie
Putere termică kw (1)
Tensiune frecvenţă
Putere (W)
FB G
FB G IX
FB G C IX AG
FR G
III1a2H3+
2,60 (189 G/H-G30)
(186 g/h – G31)

230 V, 50-60 Hz
2250
(1) Valorile exprimate în g/h fac referire la gazele lichefiate (butan, propan).

Cuptoarele FB 56 2 IX, FO,FD 87/97 şi FT 85/95

MANUAL DE INSTALARE ŞI UTILIZARE PENTRU
Cuptoarele FB 56 2 IX, FO,FD 87/97 şi FT 85/95

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

IMPORTANT

Pentru a garanta eficienţa şi siguranţa acestui produs electrocasnic vă sfătuim să urmaţi aceste indicaţii :
- adresaţi-vă exclusiv centrelor de asistenţă tehnică autorizate
- solicitaţi întotdeauna piese de schimb originale

1. Acest aparat a fost conceput pentru folosirea non-profesională în interiorul locuinţei.
2. Aceste instrucţiuni se adresează ţărilor ale căror simboluri apar pe coperta prezentului Manual de Instrucţiuni
3. Înainte de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie instrucţiunile conţinute în prezentul Manual de Instrucţiuni referitoare la indicaţiile de siguranţă a instalării, folosirea şi întreţinerea lui. Păstraţi cu grijă acest manual în vederea oricărei consultări ulterioare.
4. După ce aţi îndepărtat ambalajul, asiguraţi-vă de integritatea aparatului. In caz de dubii, nu utilizaţi aparatul şi adresaţi-vă personalului calificat. Elementele de ambalare (săculeţe în plastic, polisterol, cuie, etc.) nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor pentru că pot reprezenta evidente surse de pericol.
5. Siguranţa electrică a acestui aparat este asigurată doar în cazul unei împământări corecte prevăzute de normele legale de siguranţă electrică. Este necesar să verificaţi aceste prevederi de siguranţă şi, în caz de dubiu, să solicitaţi un control amănunţit din partea personalului calificat. Producătorul nu poate fi considerat responsabil de absenţa unei astfel de împămîntări.
6. Înainte de a conecta aparatul, asiguraţi-vă că informaţiile conţinute pe eticheta aparatului şi pe ambalajul acestuia sunt în concordanţă cu reţeaua electrică de distribuiţie a gazului.
7. Verificaţi dacă deschiderea electrică a instalaţiei şi a prizelor de curent este în concordanţă cu puterea maximă a aparatului indicată pe etichetă. În caz de dubiu, adresaţi-vă personalului calificat din punct de vedere profesional.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Folosirea unui astfel de aparat electric atrage după sine observarea unor reguli fundamentale. In particular :
· nu atingeţi aparatul având mâinile sau picioarele ude sau umede
· nu folosiţi aparatul dacă sunteţi desculţi
· nu utilizaţi prelungitoare, prize multiple, adaptoare
· nu executaţi operaţii improprii sau periculoase
· nu trageţi de cablul de alimentare sau de aparatul însuşi pentru a-l deconecta de la sursa electrică.
· nu-l expuneţi la agenţi atmosferici (ploaie, soare, etc.)
· nu permiteţi utilizarea lui de către copiii nesupravegheaţi şi de către persoanele care nu stiu să opereze cu el.
· nu obstrucţionaţi orificiile de ventilare şi de propagare a căldurii
· nu utilizaţi cuptorul pentru stocarea anumitor obiecte, etc.
· nu depozitaţi lichide inflamabile în apropierea acestuia
· nu încercaţi să efectuaţi operaţii de instalare/reparare fără intervenţia personalului calificat.
Anumite părţi ale aparatului rămân calde pentru o perioadă lungă de timp după folosire. Nu le atingeţi !

Vă recomandăm să vă adesaţi Reţelei de Service doar în următoarele cazuri :

- dacă aveţi dubii referitoare la modul de funcţionare a aparatului
- dacă constataţi defecţiuni în modul de funcţionare al aparatului

Siguranţa, un bun obicei

- Verificaţi integritatea aparatului după ce aţi îndepărtat ambalajul
- Înainte de efectuarea oricărei operaţii de curăţenie sau întreţinere sau în cazul depistării unei defecţiuni, deconectaţi aparatul de la sursa electrică
- Atunci cînd decideţi să nu utilizaţi aparatul, vă sfătuim să-l deconectaţi de la sursa electrică
- Folosiţi mănuşi de bucătărie în scopul introducerii/scoaterii vaselor de mâncare din cuptor
- Controlaţi întotdeauna butoanele de reglare care trebuie să se afle în poziţia: “▪”/”O” în momentul neutilizării aparatului.
- Producătorul nu poate fi considerat responsabil pentru eventuale daune derivate din : instalare improprie, folosire necorespunzătoare.
- Nu utilizaţi niciodată lichide inflamabile (alcool, benzină) în apropierea cuptorului atunci când acesta este în funcţiune.

INSTALARE

Instalarea aparatului trebuie efectuată de către un instalator. O instalare improprie poate dăuna persoanelor, etc.; în acest caz producătorul nu poate fi considerat responsabil.
Orice intervenţie de reglare, întreţinere trebuie să fie executată în absenţa oricărei conectări la reţeaua electrică din bucătărie.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Instalarea cuptoarelor încorporabile
Pentru a garanta o bună funcţionare a aparatului încorporabil, mobilele adiacente trebuie să aibă caracteristici precise. Dimensiunile nişei din interiorul mobilei, în cazul instalării sub blat sau « în coloană » sunt indicate astfel :

Pentru a garanta o bună ventilare trebuie să eliminaţi peretele din spatele nişei ; este recomandabil să instalaţi cuptorul astfel încât acesta să se sprijine pe 2 suporţi din lemn. Dacă, în caz contrar există un plan de sprijin continuu, acesta din urmă trebuie să aibă o deschidere de cel puţin 45x560 mm.

Pereţii mobilelor adiacente trebuie să fie construiţi dintr-un material rezistent la căldură. În cazul mobilelor din lemn, fâşiile adezive trebuie să reziste la o temperatură de 100ºC. În conformitate cu normele de siguranţă, o dată ce aparatul a fost încastrat în mobilă nu trebuie să existe eventuale contacte cu părţile electrice. Părţile care asigură protecţia trebuie fixate astfel încât să nu poată fi demontate decât cu ajutorul unui instrument.

Pentru modelele FB 86 2 IX şi Fo 87/97 :
Poziţionaţi cei 4 tacheţi pe laturile cuptorului corespunzătoare celor 4 orificii situate pe marginea perimetrală.

Dacă grosimea mobilei este de exemplu de :

- 20 mm : partea mobilă a tachetului trebuie îndepărtată (fig. A)
- 18 mm: utilizaţi primul canal (corespunzător dotărilor din fabrică) (fig. B)
- 16 mm: utilizaţi al 2-lea canal 
Pentru a încastra cuptorul în mobilă deschideţi uşa cuptorului şi însurubaţi cele 4 şuruburi (în dotare) în orificiile corespunzătoare.

Numai pentru modelele FT 85/95:

Poziţionaţi clamele de fixare, A pe suportul cuptorului, B
Poziţionaţi tacheţii C pe clamele A
Dacă grosimea mobilei este de exemplu de :
- 20 mm : nu montaţi tachetul
- 18 mm: montaţi tachetul astfel încât partea care nu are nimic scris pe ea să fie îndreptată către dvs.
- 16 mm: montaţi tachetul astfel încât numărul 16 aflat pe acesta să fie îndreptat către dvs.
Fixaţi clamele şi tacheţii de marginile mobilelor cu ajutorul şuruburilor D
Fixaţi cuptorul de mobilă cu ajutorul şuruburilor şi a rondelelor din plastic E

Branşament electric
Cuptoarele echipate cu un cablu de alimenatre tripolar sunt prevăzute pentru funcţionarea cu curent alternativ la tensiunea şi frecvenţa de alimentare indicate pe tabela de caracteristici (plasată pe aparat) şi în manualul de instrucţiuni. Conductorul este de culoare galben-verzuie.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Conectarea cablului de alimentare la reţeaua electrică
Trebuie să existe o priză conformă cu indicaţiile; în cazul conectării directe la reţea este necesar să existe între aparat şi reţea un întrerupător unipolar cu o deschidere minimă a contactelor de 3 mm . Acest întrerupător trebuie reglat în funcţie de încărcătură şi trebuie să respecte normele legale.
Cablul de alimentare trebuie poziţionat astfel încît să nu atingă o temperatură mai mare de 50 ºC în raport cu cea a camerei. Înainte de efectuarea conectării, verificaţi ca :
- valva limitatoare şi instalaţia să poată suporta sarcina aparatului (a se vedea eticheta aparatului)
- instalaţia de alimentare să beneficieze de o împământare conformă cu normele şi dispoziţiile legii ;
- există acces facil la priză şi la întrerupatorul omnipolar
N.B : Nu utilizaţi reducători, adaptori sau derivaţi pentru că aceştia ar putea provoca încălziri sau arsuri.

CARACTERISTICI TEHNICE

Cuptorul : Dimensiuni (ÎnălţimexLăţimexAdâncime): 32x43.5x40
Volum: 56 lt

Tensiunea şi frecvenţa de alimentare: 230/240 V circa 50 Hz 2800 W

Acest cuptor este produs în conformitate cu următoarele directive ale Comunităţii Europene :
- 73/23/CEE modificată de directiva nr. 93/68/CEE;
- 89/336/CEE modificată de directivele : 92/31/CEE şi 93/68/CEE.

Eticheta energetică :
Directiva nr. 2002/40/CE referitoare la etichetarea cuptoarelor electrice, normativa EN 50304.

Consumul de energie convenţională naturală :
-funcţia de încălzire – tradiţională
Consumul de energie (Clasa conveţională forţată)
– funcţia de încălzire – produse pe bază de aluat

Înaintea executării oricărei intervenţii, inclusiv înlocuirea becului cuptorului, verificaţi dacă aparatul a fost deconectat de la reţeaua de energie electrică.
Nu este recomandată utilizarea aparatului în absenţa unei prize cu împământare.

VEDERE DE ANSAMBLU

Panou de comandă
Selector funcţii de coacere
Selector temperatură de coacere
Programator electronic – disponibil doar pentru anumite modele-permite programarea oricărei funcţii de coacere, selectând durata şi momentul de încheiere al procesului de coacere.
Indicator luminos de funcţionare a cuptorului – disponibil doar pentru anumite modele-când este aprins indică creşterea temperaturii până la valoarea selectată (numai pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95)

Tavă de coacere
Grătar
Spaţii de introducere a tăvilor sau grătarelor în cuptor
O. Programator analogic pentru iniţierea/încheierea procesului de coacere (prezent doar la anumite modele)

Numai pentru modelele: FO 87/97 :

1. Iniţierea programului de coacere
2. Durata procesului de coacere
3. Încheierea procesului de coacere
4. Programator/Ceas
5. Descreştere (-)/Volum
6. Creştere (+)/indicarea temperaturii pe display
7. Indicator de timp
8. Preîncălzire sau coacere (…on)
9. Indicator de programare completă

UTILIZAREA APARATULUI

Cuptorul « 7 Bucătari » reuneşte într-un singur aparat calităţile cuptoarelor tradiţionale cu conversie naturală « statice » cu cele moderne având conversie forţată, « ventilate ». Ne referim la un aparat extrem de performant care vă permite să alegeţi rapid 7 moduri de coacere. Selecţarea anumitor funcţii aferente cuptorului se realizează prin acţionarea butonului de comandă B şi al termostatului C poziţionate pe panoul frontal (numai pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95)

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Sistem de răcire
Pentru a reduce temperatura în exteriorul cuptorului, anumite modele sunt echipate cu un ventilator de răcire care se pune în funcţiune când cuptorul este cald. În timpul funcţionării cuptorului ventilatorul trimite aerul către exterior printr-o deschizătură situată între mobilier şi uşa cuptorului.
Observaţie: ventilatorul continuă să funcţioneze chiar şi după oprirea cuptorului, acest lucru continuând până la răcirea completă a cuptorului.

Atenţie: Dacă folosiţi cuptorul pentru prima dată, lăsaţi-l să funcţioneze, cu uşa închisă timp de 30 min. reglând temperatura la maximum şă fără a fi introdus în prealabil vase de bucătărie. Deschideţi apoi uşa acestuia şi aerisiţi încăperea. Mirosurile care se degajă uneori în urma acestei operaţii se datorează evaporării produselor utilizate la fabricarea cuptorului

Atenţie : În cazul utilizării grill-ului sau a rotisorului (prezent la anumite modele), vă sfătuim să utilizaţi primul grătar/raft de jos în sus, poziţionând vasul de colectare a grăsimilor/reziduurilor pe suprafaţa acestuia. Pentru alte reţete nu utilizaţi niciodată primul raft de jos în sus şi nu depozitaţi vase, obiecte pe fundul cuptorului în timp ce coaceţi pentru a nu produce daune smalţului.
Numai pentru modelul FB 86 2 IX : Observaţie : În cazul aparatelor echipate cu programator electronic, pentru a utiliza cuptorul electric, apăsaţi tasta (pe display veţi regăsi simbolul:” ”), selectând în prealabil funcţia de coacere dorită.

Numai pentru modelele FO 87/97 :

În cazul fucţiei : « Fast cooking » ventilatorul se activează automat doar în momentul în care cuptorul este rece.
Aparatul este echipat cu un sistem de diagnosticare care sesizează eventuale anomalii în funcţionarea acestuia. Astfel utilizatorul va fi informat prin mesaje de tipul : « Fn Fm ». În aceste cazuri trebuie să apelaţi Service-ul autorizat.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Aprinderea cuptorului

Numai pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95 :
Apăsaţi tasta “B” (simbolul ). Ledul interior se aprinde, rămânând aprins de fiecare dată când rezistenţa electrică a cuptorului intră în funcţiune.

Numai pentru modelele FO 87/97 :

Selectorul « B » în poziţia « 0 », butonul “C” şi tastele: ◊, →, + nu sunt în funcţiune.
Rotind selectorul „B” până ajunge în dreptul funcţiei dorite, display-ul vă va indica temperatura adecvată programului de coacere care este independentă de poziţia corespunzătoare selectorului „C”.
Reglaţi temperatura acţionând asupra butonului de selectare, „C” (reglare cu creştere de 10º) în cazul în care valoarea recomandată nu este considerată potrivită.
Pentru funcţia „grill”, display-ul indică un nivel de putere cuprins între 1 (1/5 de la puterea maximă) şi 5 (putere maximă). (numai pentru modelul FB 86 2 IX)
§ Fiecărei funcţii îi este asociată o durată de timp recomandată care poate fi modificată (numai pentru modelele FO 87/97 : care poate fi redusă până la 2 min. şi crescută până la 9 h şi 59 min.) prin apăsarea tastei → şi a tastelor „+” şi/sau „-„ (numai pentru modelul FB 86 2 IX: acest interval trebuie să includă timpul de preîncălzire de circa 10 min.); după 3 secunde de la eliberarea tastelor, dacă nu acţionaţi imediat asupra acestora, durata de coacere stabilită va fi memorată. (numai în cazul modelelor: FO 87/97: aveţi la dispoziţie 3 sec. pentru eventuale modificări).

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Pentru modelul: FB 86 2 IX:
§ În timpul fazei de preîncălzire simbolul ◡ luminează intermitent, iar timpul de coacere va fi vizualizat. La sfârşitul fazei de preîncălzire, acest simbol va deveni fix, iar cuptorul va emite 3 semnale acustice scurte.
Faza de preîncălzire nu este prevăzută pentru funcţiile de „coacere rapidă” şi „coacere pe grill”.
În timpul coacerii, display-ul va indica timpul de coacere rezidual. Pentru vizualizarea temperaturii apăsaţi tasta:”+”.
Durata minimă de coacere programată este de 2 min. Durata maximă de coacere programabilă este de 10 h.
§ Apăsaţi tasta ◊ pentru iniţierea procesului de coacere
Dacă după ce aţi selectat o anumită funcţie nu confirmaţi iniţierea operaţiei de coacere până într-un minut, pe display apare mesajul: ”END” şi tastele devin inactive. Poziţionaţi butonul de selectare în dreptul poziţiei „0” şi reglaţi diferitele funcţii.
La încheierea procesului de coacere aparatul emite un semnal acustic pentru 1 min. iar pe display veţi putea citi mesajul: „END”; pentru întreruperea semnalului acustic apăsaţi orice tastă.
§ Rotiţi butonul de selectare în dreptul poziţiei „0”: mesajul „OFF” va dispărea şi va apărea, pentru 3 sec mesajul „OFF”.
În timpul procesului de coacere puteţi modifica o anumită funcţie (fără să modificaţi durata şi temperatura), temperatura (fără a modifica durata) şi durata de coacere. Este posibil să întrerupeţi procesul de coacere şi să opriţi cuptorul fixând butonul de selectare în dreptul poziţiei 0. În acest moment display-ul va indica mesajul: „OFF” pentru 3 sec. înainte de a se stinge.

Pentru modelele FO 87/97 :
În cazul coacerilor neprogramate, durata stabilită nu conţine şi timpul necesar cuptorului pentru a atinge temperatura dorită.
Atenţie: apăsarea tastei → va întârzia automat, cu circa 2 min. iniţierea procesului de coacere. Pentru a anula această opţiune, poziţionaţi selectorul « B » în poziţia « 0 ».
Pentru a iniţia procesul de coacere apăsaţi tasta ◊ : pentru motive de siguranţă, dacă într-un minut de la rotirea selectorului « B » nu s-a efectuat această operaţie, pe disply va apărea mesajul : « END », iar tastele se vor debloca. Puteţi anula această operaţie doar prin poziţionarea selectorului « B » în dreptul poziţiei : « 0 ». O dată iniţiat procesul de coacere, cuptorul va intra în faza de preîncălzire în timpul căreia pe displaz va apărea intermitent simbolul : « … » şi temperatura de coacere dorită. Veţi auzi trei semnale acustice consecutive iar pe display va apărea simbolul : « … ». Acum puteţi introduce în cuptor reţeta dorită.
Observaţie : Faza de preîncălzire nu este prevăzută pentru funcţiile : « Fast cooking » şi « grill », în consecinţă, după apăsarea tastei ◊, cuptorul va iniţia procesul de coacere. În timpul procesului de coacere puteţi efectua următoarele operaţii :
- modificarea funcţiei de coacere (prin acţionarea selectorului « B ») fără ca acesta să influenţeze temperatura şi durata stabilite
- controlarea temperaturii alese (apăsând tasta « + »)
- modificarea temperaturii (acţionând selectorul “C”)
- modificarea duratei de coacere (apăsând tasta → după care « -» şi/sau « + » pentru diminuarea/creşterea indicatorilor de timp)
- întreruperea acestuia, în orice moment, poziţionând selectorul « B » în dreptul indicatorului “0”.
La încheierea duratei stabilite se va auzi un semnal acustic de circa 1 min ce poate fi întrerupt prin apăsarea oricărei taste. Pe display va apărea mesajul : « END », iar selectorul « C » şi celelalte taste vor fi inoperabile până la poziţionarea selectorului “B” în dreptul indicatorului “0”.

Menţinera căldurii (numai pentru modelele : FO 87/97) :
Pentru a menţine temperatura reţetei obţinute, cuptorul va menţine în funcţiune ventilatorul intern pe o durată prestabilită. Circulaţia forţată a aerului se poate întrerupe prin poziţionarea selectorului « B » în dreptul indicatorului : « 0 » sau după ce cuptorul se va răci.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Iluminarea cuptorului (numai pentru modelele : FO 87/97) :
Lumina în cuptor se va aprinde poziţionând selectorul « B » în dreptul simbolului « … ». Iluminarea cuptorului se datorează punerii în funcţiune a unui element electric de încălzire. Nu uitaţi că, o dată încheiat procesul de coacere lumina va rămâne aprinsă până când nu veţi poziţiona selectorul « B » în dreptul indicatorului « 0 » sau până când cuptorul nu se va răci complet.

Cuptorul static (tradiţional)

-Poziţia butonului “C”: între 60º C şi Max (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97)
Atunci când butonul se află în poziţia indicată se aprind cele două elemente de încălzire (inferior şi superior). Acesta este tipul clasic „al bunicii”, tradiţional care a fost perfecţionat, beneficiind de un sistem excepţional de încălzire şi de un consum redus de energie. Acest cuptor este de neegalat în cazul în care doriţi să pregătiţi reţete ale căror ingredinte compuse din două sau mai multe elemente concură la formarea unor feluri de mâncare ca de exemplu: varză cu costiţă de porc, peşte sărat şi uscat preparat în stil spaniol, peşte sărat şi uscat ca în Ancona, viţel cu orez, etc. Este cel mai bun sistem pentru coacerea dulciurilor şi a fructelor, folosindu-se în general vase specifice, acoperite pentru coacerea la cuptor. La coacerea în mod convecţional folosiţi un singur raft, în caz contrar (utilizarea mai multor rafturi concomitent), distribuţia căldurii nu va fi uniformă. Poziţionaţi tava pe înălţime în cuptor în funcţie de reţeta pe care doriţi să o preparaţi.

ტ Produsele pe bază de aluat
-Poziţia butonului “C” : între 60º C şi Max º C (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97). Atunci când butonul se află în poziţia indicată se aprinde elementul inferior (circular) de încălzire , iar ventilatorul intră în funcţiune pentru a furniza o căldură „delicată”, asemănătoare coacerii produselor de patiserie (brioşe, tort de ciocolată, prăjitură cu prune, etc). Absorbţia electrică a acestei funcţii este de doar 1600 W. Această funcţie este indicată pentru coacerea unor reţete delicate precum produsele pe bază de aluat şi pentru cele care se pot coace pe trei nivele simultan: choux à la crème, sărăţele, biscuiţi umpluţi, legume gratinate, etc.

ჯ « Fast cooking »
-Poziţia butonului “C”: între 60º C şi Max (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97). Aprinderea tuturor elementelor de încălzire şi activarea ventilatorului garantează distribuirea uniformă a căldurii în interiorul cuptorului. Această funcţie este indicată în cazul coacerilor rapide (care nu necesită încălzire) şi a reţetelor deja pregătite (care trebuie încălzite).
Vă recomandăm să poziţionaţi tava de colectare pe cel de-al 2-lea raft de jos în sus.

ჯ « Coaceri simultane »
-Poziţia butonului “C”: între 60º C şi Max (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97). Aprinderea tuturor elementelor de încălzire şi activarea ventilatorului garantează distribuirea uniformă a căldurii în interiorul cuptorului. Această funcţie este recomandată pentru coacerea simultană pe mai multe nivele. Pentru a utiliza această funcţie este necesar ca toate reţetele să aibă aceiaşi temperatură de coacere. Pentru o coacere simultană pe 2 nivele vă recomandăm să urmaţi sfaturile cuprinse în paragraful : « Coacerea pe mai multe nivele ». Această funcţie este recomandată pentru reţetele la grătar sau pentru cele care necesită un proces de coacere prelungit, ca de exemplu : lasagna, pui la rotisor, cartofi la cuptor, etc. Alegerea temperaturilor joase, datorită unei mai bune difuzări a căldurii vă va permite să obţineţi mâncăruri mai suculente şi mai apetisante. Această funcţie este recomandată pentru coacerea peştelui, nealterându-se nici aspectul, nici savoarea acestuia. Aportul de condimente este redus.
Deserturi : produsele pe bază de aluat.
Funcţia « Coacere simultană », reglată la o temperatură de 80ºC serveşte la decongelarea rapidă a cărnii, albă sau roşie. Pentru decongelarea altor alimente, selectaţi o temperatură de 60ºC sau nu utilizaţi decât aerul rece, poziţionând selectorul pe 0º.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

☉ « Cuptorul folosit la coacerea pizzei »
-Poziţia butonului “C”: între 60º C şi Max (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97). Elementele de încălzire (inferior şi circular) intră în funcţiune în vederea încălzirii rapide a cuptorului. Această combinaţie permite o creştere rapidă a temperaturii graţie puterii de 2800 W, aportul de căldură este recomandat să provină din partea inferioară a cuptorului garantând astfel o coacere corectă. Această funcţie este indicată în cazul reţetelor care necesită o mare cantitate de căldură ca de exemplu : pizza. Nu utilizaţi decât o tavă sau un grătar în acelaşi timp. În caz contrar, schimbaţi-le locul la jumătatea procesului de coacere.

□ « Grill-ul »
-Poziţia butonului “C”: Max (Intre 1-5, pentru modelele: FO 87/97 ). Atunci când butonul se află în poziţia indicată se aprinde elementul superior central de încălzire, iar, în cazul modelelor FO 87/97 şi FT 85/95, intră în funcţiune şi rotisorul-dacă este prevăzut-. Funcţia grill nu are rolul de a încălzi aerul în interiorul cuptorului, ci de a expune alimentele direct la sursa de căldură pe care o emană. Temperatura crescută şi directă a grill-ului permite coacerea pe toată suprafaţa alimentului, acesta nepierzându-şi savoarea şi suculenţa. Coacerea la grill este recomandată pentru reţetele care necesită o temperatură crescută la suprafaţă : hamburgeri, file-uri, etc.

Pentru modelele: FO 87/97 Si FT 85/95 - Notă : În cazul coacerilor la rotisor, lăsaţi uşa semideschisă.
Urmaţi indicaţiile conţinute în capitolul : « Sfaturi practice referitoare la procesul de coacere ».

Pentru modelele: FO 87/97
Rotind selectorul « C » display-ul va indica numerele cuprinse între : 1-5, sesizând nivelele de energie (1-minim şi 5-maxim).

ჯ « Grătarul »
-Poziţia butonului “C”: între 60º C şi 200º C (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95) (40º C - 250 º C, pentru modelele: FO 87/97). Atunci când butonul se află în poziţia indicată se aprinde elementul superior central de încălzire însoţit de emisia de raze infrarosii iar, în cazul modelelor FO 87/97 intră în funcţiune şi rotisorul-dacă este prevăzut-. Iradierea termică unidirecţională împreună cu aportul de aer contribuie la repartizarea uniformă a căldurii în interiorul cuptorului. Acest mod de coacere este ideal în cazul cotletelor de porc, miel, a puiului, a file-ului de porc şi în spercial a peştelui.
Pentru modelele: FO 87/97 şi FT 85/95 - Notă : În cazul coacerilor la grătar, lăsaţi uşa închisă.

Pentru modelele: FO 87/97 şi FT 85/95 - Rotisorul (prezent doar la anumite modele)
Pentru acţionarea rotisorului, procedaţi astfel :
- poziţionaţi tava pe 1 nivel
- introduceţi suportul rotisorului pe cel de-al 3-lea nivel (cât mai aproape de pereţii cuptorului), conform desenului alăturat :

- acţionaţi rotisorul selectând cu ajutorul selectorului « B » poziţia : …/…

Pentru modelele: FO 87/97 – Sistem împotriva arderii reţetelor (present doar la anumite modele)
În cazul utilizării rotisorului, cuptorul este prevăzut cu un sistem care permite alimentului să se rotească chiar şi la încheierea procesului de coacere. Acest fapt va înlătura posibilitatea ca inerţia termică să degradeze calitatea alimentului gătit.
Axul rotisorului va rămâne în funcţiune până în momentul în care veţi poziţiona selectorul « B » în dreptul indicatorului « 0 » sau până când cuptorul nu se va răci complet.

Pentru modelul FB 86 P IX :

Programatorul electronic de coacere

Acesta vă permite să programaţi cuptorul sau grill-ul , după cum urmează:
· Amânarea momentului de pornire a procesului de coacere cu durată prestabilită
· Pornirea imediată a procesului de coacere
· Timer

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Funcţiile butoanelor:
Timer – ore şi minute
Timp de coacere
Sfârşitul procesului de coacere
Operare manuală
Fixarea timpului de coacere – înapoi
Fixarea timpului de coacere - înainte

Modul de reprogramare a ceasului digital
Afişajul electronic va fi resetat automat de la 0:00 şi va începe să clipească în momentul conectării aparatului electrocasnic la reţeaua electrică sau în cazul deconectării lui de la reţeaua electrică.
· Apăsaţi simultan butoanele …şi … (în interval de 4 secunde), după care reporniţi ceasul, folosind butoanele (-) şi (+)
Butonul (+) permite programarea timpului de coacere înainte
Butonul (-) permite programarea timpului de coacere înapoi
Ori de câte ori se impune resetarea timpului de coacere folosiţi procedura sus-menţionată sau apăsaţi butonul …după care, cu ajutorul butoanelor (-) şi (+) stabiliţi ora.

Operarea manuală a cuptorului
După reprogramarea timpului de coacere, programul va reveni automat la modul manual.
Observaţie: Pentru a comuta pe modul „manual”, după fiecare coacere „automată”, apăsaţi butonul….

Amânarea procesului de coacere pentru o perioadă prestabilită
Atât durata cât şi momentul ales pentru sfârşitul procesului de coacere trebuie setate. Dacă presupunem că timpul afişat pe display-ul electronic este 10 h
1. Rotiţi butoanele de control ale cuptorului la modul de coacere dorit şi la temperatura dorită (de exemplu, cuptor static la 200ºC);
2. Apăsaţi butonul … după care programaţi timpul de coacere (în interval de 4 secunde) folosind butoanele (-) şi (+)
Să presupunem că programăm procesul de coacere la 30 de minute. Afişajul electronic va indica astfel:
A 0 ● 30
După ce butonul nu mai este apăsat, timpul curent va fi afişat din nou pe display-ul electronic după aproximativ 4 secunde, însoţit de simbolul pentru coacere şi de litera „A” (AUTO);
3. Apăsaţi butonul …, după care folosiţi butoanele (-) şi (+) pentru a programa momentul la care procesul de coacere va lua sfârşit.
Să presupunem că timpul respectiv este ora 1:00 p.m.
A 13 ● 00
4. După ce butonul nu mai este apăsat, timpul curent va fi afişat din nou pe display-ul electronic după aproximativ 4 secunde.
A 10 ● 00
Litera „A” (auto) se va aprinde, amintindu-vă că durata şi sfârşitul procesului de coacere sunt programate în mod automat. La această poziţie cuptorul va intra în funcţiune automat la ora 12:30 şi se va termina după 30 de minute. În momentul funcţionării cuptorului, simbolul special pentru coacere va fi afişat pe display-ul electronic pe tot parcursul procesului de coacere. În orice moment al procesului de coacere, durata procesului de coacere poate fi afişată pe display-ul electronic apăsând butonul …, iar sfârşitul timpului de coacere prin apăsarea butonului ….
După expirarea timpului de coacere, ceasul vă va avertiza sonor câteva minute; pentru a opri funcţionarea lui, apăsaţi orice buton cu excepţia butoanelor (-) şi (+).

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Pornirea imediată a procesului de coacere cu durată determinată
Programând doar durata procesului de coacere (punctele 1 şi 2 ale paragrafului „Amânarea procesului de coacere pentru o perioadă prestabilită”), procesul de coacere va porni imediat.

Anularea programării unui proces de coacere deja stabilit
Apăsaţi butoanul… şi cu ajutorul tastei (-), display-ul vă va indica: 0 ● 00, după care apăsaţi tasta de funcţionare manuală …

Funcţia timer
Această funcţie vă permite să stabiliţi o anumită perioadă de timp de la care timer-ul porneşte contorizarea în sens invers a timpului. Această funcţie nu va declanşa şi nici nu va întrerupe coacerea în cuptor; doar vă va avertiza sonor atunci când timpul a expirat.

În momentul în care vom apăsa primul buton, pe display-ul electronic se va putea citi:
0 ● 00
După care vom folosi butoanele (+) şi (-) pentru a programa timpul dorit. După ce butonul a fost eliberat, contorizarea în sens invers a timpului va fi activată, iar ora curentă va fi afişată pe display
10 ● 00
După expirarea timpului alocat procesului de coacere, se va emite un semnal acustic care poate fi întrerupt prin apăsarea oricărui buton (cu excepţia butoanelor (+) şi (-)); în acest moment simbolul … va dispărea.

Corectarea/Ştergerea informaţiilor
· Informaţiile introduse pot fi schimbate în orice moment prin apăsarea butonului corespunzător şi a butoanelor (+) sau (-).
· În momentul ştergerii informaţiilor referitoare la durata procesului de coacere, se vor şterge, în mod automat şi informaţiile referitoare la momentul de sfârşit al procesului de coacere şi vice-versa.
În cazul funcţionării programate nu veţi putea programa momentul de sfârşit înaintea celui de început.

Pentru modelele: FT 85/95:

Programatorul analogic pentru iniţierea/încheierea procesului de coacere

Cum să stabiliţi ora curentă
Cuptorul trebuie să fie conectat la sursa de energi electrică.
Apăsaţi selectorul şi rotiţi-l în sens contrar acelor de ceasornic până când veţi stabil ora exactă.
Notă: Programatorul funcţionează electric, astfel încât, în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică acesta se va opri. O dată restabilită legătura electrică, va trebui să reluaţi operaţiile de mai sus.

Funcţionare manuală
Notă: A se utiliza doar în cazul coacerilor care nu necesită programare.
1. Rotiţi selectorul în sens contrar acelor de ceasornic până când veţi vizualiza simbolul:…
2. Trageţi selectorul şi rotiţi-l în sens contrar acelor de ceasornic până când indicele mobil va corespunde orei curente. Un mic zgomot vă va semnala încheierea operaţiei.
Cu ajutorul selectorului puteţi alege programul de coacere dorit. Pentru a opri cuptorul, repoziţionaţi selectorul în dreptul valorii: „0”.

Programarea procesului de coacere cu începere imediată
1. Rotiţi selectorul în sens contrar acelor de ceasornic până când veţi vizualiza durata de coacere dorită.
2. Trageţi selectorul şi rotiţi-l în sens contrar acelor de ceasornic până când indicele mobil va corespunde orei curente. Un mic zgomot vă va semnala încheierea operaţiei.
Cu ajutorul selectorului puteţi alege programul de coacere dorit. Cuptorul se aprinde imediat şi funcţionează pe toată durata de coacere stabilită. Un semnal acustic vă va semnala stingerea acestuia.
Pentru a opri cuptorul, rotiţi selectorul în sens contrar acelor de ceasornic pănă când veţi vizualiza simbolul…

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Programarea procesului de coacere după un anumit interval de timp
1. Durata procesului de coacere:
Rotiţi selectorul în sens contrar acelor de ceasornic până când veţi vizualiza durata de coacere dorită.
2. Iniţierea procesului de coacere:
Trageţi selectorul şi rotiţi-l în sens contrar acelor de ceasornic până când indicele mobil va corespunde orei stabilite de dvs. pentru iniţierea procesului de coacere.
Cu ajutorul selectorului puteţi alege programul de coacere dorit. Cuptorul se aprinde la ora stabilită de dvs. şi funcţionează pe toată durata de coacere stabilită. Un semnal acustic vă va semnala stingerea acestuia.
Pentru a opri cuptorul, rotiţi selectorul în sens contrar acelor de ceasornic pănă când veţi vizualiza simbolul…

Pentru modelele: FO 87/97:

Iniţierea procesului de coacere

Pentru a programa procesul de coacere, urmaţi aceste indicaţii:

- stabiliţi programul de coacere acţionând selectorul „B” şi stabilind temperatura, rotind selectorul „C”.
- Stabiliţi durata prin apăsarea tastei →. Display-ul va indica durata de coacere recomandată care se poate modifica prin apăsarea tastelor « + » şi/sau « -» până veţi vizualiza durata dorită. După eliberarea tastelor durata stabilită va fi memorată, dar într-un interval de 3 sec. puteţi efectua eventuale modificări. Asrfel valoarea stabilită va conţine şi timpul în care cuptorul îl va calcula pentru a atinge temperatura dorită.
- Stabiliţi ora încheierii procesului de coacere apăsând tasta →. Display-ul va indica ora aferentă încheierii procesului de coacere obţinută prin însumarea orei curente cu durata stabilită. Apăsaţi tastele « + » şi/sau « -» până când display-ul va indica ora la care se doreşte ca alimentul să fie gata. La eliberarea tastelor, ora încheierii procesului de coacere va fi memorată cu menţiunea că, într-un interval de 3 sec. puteţi efectua eventuale modificări.
- Apăsaţi tasta ◊ pentru a programa. Pentru motive de siguranţă, dacă într-un minut de la rotirea selectorului „B” nu a fost apăsată tasta ◊, pe display va apărea mesajul: „END”, iar tastele vor fi inoperante. Puteţi anula această operaţie prin poziţionarea selectorului „B” în dreptul indicelul „0”.
- În timpul unei coaceri după un anumit interval de timp, simbolizată prin „A/AUTO”, display-ul vă va aminti ora încheierii procesului de coacere şi temperatura stabilită. În acest moment nu veţi putea modifica nimic în ceea ce priveşte temperatura şi funcţiile de coacere.
- Observaţie: în cazul în care cuptorul este cald, lumina şi ventilatorul intern vor rămâne în funcţiune până la răcirea completă a aparatului.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Pentru a anula un proces de coacere deja programat rotiţi selectorul „B” până în dreptul indicatorului „0”. Confirmarea în scris va fi indicată prin apariţia, pe display a mesajului: „OFF” (DUPĂ UN INTERVAL DE 3 SEC.)

Întreţinerea cuptorului
Interiorul cuptorului
Vă recomandăm să curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare utilizare, în special după gătirea fripturilor. Este bine să evitaţi acumularea reziduurilor în timpul procesului de coacere care, în urma coacerilor repetate pot determina producerea fumului/mirosurilor neplăcute.

Exteriorul cuptorului
Curăţaţi suprafeţele emailate/din inox folosind un burete îmbibat în apă şi detergent, după care clătiţi şi uscaţi. Nu folosiţi substanţe abrazive sau corozive care pot deteriora exteriorul cuptorului.

Suprafeţele din inox
Curăţaţi-le folosind un burete umed şi uscaţi-le cu grijă. Pentru petele rezistente, folosiţi un produs specific neabraziv.

Folosirea foliilor din aluminiu
Evitaţi să acoperiţi suprafaţa cuptorului cu o folie din aluminiu (cu scopul de a evita operaţiile de curăţare). Aceasta, în contact direct cu emailul călduţ riscă să se aprindă şi să deterioreze iremediabil fundul cuptorului.

Uşa cuptorului
Geamul cuptorului se curăţă cu ajutorul produselor speciale şi a bureţilor neabrazivi şi se usucă cu ajutorul unui şifon fin.

Curăţarea rotisorului şi a altor accesorii
Rotisorul se poate demonta în întregime datorită celor două şuruburi de prindere. Diferitele părţi ale rotisorului se curăţă împreună cu alte accesorii (tava de colectare, grătarele) cu un burete umed şi un detergent specific sau în maşina de spălat vase.

Înlăturarea uşii cuptorului
Pentru o curăţire mai amănunţită, vă sfătuim să înlăturaţi uşa cuptorului, procedând astfel:
· Deschideţi uşa, lăsând-o în poziţie orizontală
· Ridicaţi şi rotiţi levierele situate deasupra celor două balamale
· Închideţi uşa complet
· Trageţi uşa către dvs, îndepărtând-o de la locul ei
Remontaţi uşa urmând aceiaşi procedură în sens invers.

Înlocuirea lămpii cuptorului
- Întrerupeţi alimentarea cu energie electrică
- Înlăturaţi capacul de sticlă folosind o şurubelniţă
- Scoateţi becul şi înlocuiţi-l cu unul rezistent (la temperaturi ridicate 300 ºC) având aceste caracteristici:
Tensiune: 230/240 V
Putere: 25 W
Tip E 14
Remontaţi capacul şi reasiguraţi alimentarea cuptorului cu energie electrică.

SFATURI PRACTICE PENTRU REUŞITA REŢETELOR PREFERATE

Cuptorul oferă o gamă largă de posibilităţi care vă permit să gătiţi orice tip de mâncare conform celei mai potrivite metode. Cu timpul veţi găsi cele mai bune soluţii pentru fiecare reţetă, aceste sfaturi fiind doar orientative şi putând fi adaptate în funcţie de experienţa personală a fiecăruia.

Preîncălzirea (numai pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95)
Dacă cuptorul trebuie să fie preîncălzit (acesta este, în general cazul coacerii aluaturilor), putem folosi „modul de coacere a pizzei” pentru a atinge temperatura dorită cât mai repede cu putinţă în scopul economisirii energiei electrice. Cel mai potrivit mod de coacere poate fi selectat în momentul în care mâncarea a fost introdusă în cuptor.

Coacerea pe mai multe nivele
Dacă doriţi să coaceţi pe mai multe nivele în acelaşi timp, folosiţi funcţiile …(produse pe bază de aluat) şi… (coaceri simultane). Pentru coacerea reţetelor delicate pe mai multe nivele utilizaţi funcţia …(produse pe bază de aluat) care vă permite să coaceţi simultan pe 3 nivele (1,3 şi 5). Veţi găsi exemple de coacere în tabelul: „Sfaturi utile pentru a găti”.
Pentru coacerea altor reţete pe mai multe nivele utilizaţi funcţia…(coaceri multiple), urmând aceste indicaţii:
· Cuptorul dispune de 5 nivele. Utilizaţi 2 dintre cele 3 nivele din mijloc; acestea sunt cele mai indicate pentru coacerea ventilată, primul de jos şi ultimul de sus primind în mod direct aer cald care ar putea arde reţetele delicate.
· Este recomandabil să folosiţi nivelurile 2 şi 4 pornind de jos, introducând pe cel de-al 2-lea nivel reţete care necesită mai multă căldură. Dacă dvs. gătiţi, de exemplu un grătar de carne în acelaşi timp cu alte reţete, introduceţi grătarul pe cel de-al 2-lea nivel, urmând ca reţetele delicate să le introduceţi pe cel de-al 4-lea nivel.
· În cazul coacerilor simultane pentru reţete care necesită temperaturi de coacere diferite, alegeţi o temperatură intermediară, introduceţi reţeta cea mai delicată pe cel de-al 4-lea nivel şi scoateţi din cuptor, înaintea celorlalte reţeta al cărui mod de gătire este mai rapid.
· Utilizaţi tava pe nivelul inferior şi grătarul pe cel de sus.

Utilizarea funcţiei „Coacere rapidă”
Funcţională, rapidă şi practică pentru toţi cei care folosesc semipreparate (de exemplu: alimente congelate sau precoapte) şi nu numai; veţi găsi sfaturi utile în capitolul intitulat: „Sfaturi utile pentru a găti”.

Folosirea grill-ului
Cuptorul „7 Bucătari” vă permite folosirea a două metode diferite de grill (pentru modelul FB 86 2 IX) si a mai multor metode diferite de grill (pentru modelele FO 87/97, FT 85/95). Utlizaţi funcţia „grill” (cu uşa semideschisă-numai pentru modelele FO 87/97, FT 85/95), plasând alimentele în mijlocul grătarului (pe al 3-lea sau al 4-lea nivel pornind de jos) deoarece doar partea centrală a rezistenţei superioare este în funcţiune. Introduceţi tava de colectare a grăsimilor sau a resturilor furnizată o dată cu aparatul pe primul nivel pornind de jos.
Când utilizaţi această funcţie nu uitaţi să reglaţi termostatul la maxim. Acest fapt nu vă va împiedica să folosiţi temperaturi mai joase pe care le selectaţi cu ajutorul butonului termostatului.
Numai pentru modelele: FO 87/97, FT 85/95:
La modelele prevăzute cu rotisor…, pentru funcţia „grill” puteţi folosi kit-ul (tija) în dotare. În acest caz efectuaţi coacerea cu uşa cuptorului închisă, poziţionând tija pe cel de-al 3-lea nivel (pornind de jos), iar tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel.
Poziţia „grătar” … este foarte utilă pentru reţete rapide, căldura produsă de grill permite rumenirea suprafeţei şi coacerea interiorului acestora. Această funcţie este ideală pentru perfectarea procesului de coacere al acelor reţete care necesită rumenirea suprafeţei.
Când alegeţi această funcţie, introduceţi grătarul pe cel de-al 2-lea sau al 3-lea nivel pornind de jos (a vedea tabelul de coacere) şi introduceţi tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel, pornind de jos.
Important: Nu deschideţi niciodată uşa cuptorului în timpul acestui mod de coacere. Astfel veţi obţine cele mai bune rezultate şi veţi economisi energie electrică (aproximativ 10%).
Când folosiţi grill-ul este recomandat ca termostatul să fie setat la maximum (200º C), aceasta fiind setarea optimă pentru grill care utilizează radiaţia produsă de razele infra-roşii. Totuşi, acest lucru nu semnifică faptul că nu putem utiliza temperaturi joase atunci când este necesar, prin simpla rotire a butonului de comandă.
Când folosiţi grill-ul, plasaţi grătarul pe ultimile nivele, pornind de jos (a se vedea tabelul de coacere), iar tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel de jos.
Numai pentru modelele: FO 87/97, FT 85/95:
La modelele prevăzute cu rotisor…, pentru funcţia „grătar” puteţi folosi kit-ul (tija) în dotare. În acest caz efectuaţi coacerea cu uşa cuptorului închisă, poziţionând tija pe cel de-al 3-lea nivel (pornind de jos), iar tava de colectare a grăsimilor pe primul nivel.

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Coacerea produselor pe bază de aluat (pentru modelele FB 86 2 IX şi FT 85/95)
Cuptorul trebuie preîncălzit. Aşteptaţi întotdeauna sfârşitul fazei de preîncălzire (indicatorul luminos „E” se stinge). Nu deschideţi uşa în timpul coacerii pentru evitarea descreşterea aluatului. În general, urmaţi sfaturile de mai jos:

Coacerea produselor pe bază de aluat (pentru modelele: FO 87/97, FT 85/95)
Aşteptaţi ca cuptorul să se încălzească. Nu deschideţi uşa în timpul coacerii pentru evitarea descreşterea aluatului. În general, urmaţi sfaturile de mai jos:

Aluatul este prea uscat
Creşteţi temperatura cu 10ºC şi reduceţi timpul de coacere.

Aluatul a scăzut
Folosiţi mai puţin lichid sau micşoraţi temperatura cu 10ºC

Aluatul se rumeneşte prea tare în partea superioară
Plasaţi tava pe un nivel inferior, reduceţi temperatura şi măriţi timpul de coacere

Aluatul sunt bine coapte în exterior dar nu şi în interior
Folosiţi mai puţin lichid, reduceţi temperatura şi creşteţi timpul de coacere

Aluatul nu se dezlipeşte de vasul în care a fost copt

Ungeţi bine vasul şi presăraţi puţină făină.


„Am introdus simultan mai multe reţete (funcţie ventilată) dar nu am obţinut aceleaşi rezultate în cazul tuturor”
Alegeţi o temperatură inferioară. Reţetele introduse simultan nu trebuie scoase toate în acelaşi timp din cuptor.

Coacerea pizzei
Pentru a obţine cele mai bune rezultate în coacerea pizzei, folosiţi funcţia… „Cuptorul pentru pizza”:
· Preîncălziţi cuptorul aproximativ 10 minute
· Folosiţi o tavă de aluminiu pentru pizza.
· Durata de coacere se va extinde dacă folosiţi o tavă de colectare a grăsimilor; în acest fel suprafaţa nu va deveni crocantă.
· Nu deschideţi în mod frecvent uşa cuptorului în timpul procesului de coacere a pizzei
· Dacă folosiţi mai multe topping-uri (trei sau patru), este recomandat ca mozzarella să fie presărată deasupra la mijlocul procesului de coacere.
· Dacă introduceţi simultan mai multe pizza (pe 2 nivele) alegeţi de preferinţă funcţia „cuptor coaceri multiple” …deoarece funcţia „pizza”…. ar urgenta procesul de coacere în cazul pizzei introduse pe primul nivel de jos.

Coacerea peştelui şi a cărnii de pui
Atunci când gătiţi carne albă, folosiţi temperaturi de coacere scăzute (180-200 ºC). Dacă doriţi să gătiţi carne roşie astfel încât să fie uşor rumenită la exterior dar suculentă în interior, este recomandabil să începeţi cu o temperatură înaltă (200 – 220ºC) pentru o perioadă scurtă de timp, reducând-o apoi treptat. Pentru a evita uscarea excesivă a cărnii, gătiţi bucăţi de câte 1 kg. Când gătiţi mai multă carne, pasăre sau peşte, gătiţi la o temperatură scăzută
În general, cu cât cantitatea de carne este mai mare cu atât temperatura trebuie să fie mai scăzută şi durata de preparare mai lungă. Plasaţi bucata în centrul grătarului şi puneţi dedesubt o tăviţă pentru a colecta scurgerile de grăsime. Dacă doriţi mai multă căldură dedesubt, utilizaţi nivele3le joase.

SFATURI PRACTICE PENTRU COACERE

Mod de coacere
Reţetă
Greutate (kg.)
Poziţia pe raftul cuptorului
Durată de încălzire
Selectare termostat
(ºC)
Durată de coacere (min.)
Tradiţional
Raţă
Friptură de vită/viţel
Friptură de porc
Biscuiţi
Tarte

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Patiserie
Tarte
Tartă cu fructe
Prăjitură cu prune
Choux a la creme (pe 3 nivele)
Biscuiţi (pe 3 nivele)
Meringues (pe 3 nivele)

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Coacere rapidă
Congelate
Pizza
Lasagna
Pui (bucăţi)
Precoapte
Aripi de pui
Alimente proaspete
Biscuiţi
Prăjitură cu prune

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Coaceri simultane
Pizza (pe 2 nivele)
Lasagna
Miel
Pui+cartofi
Prăjitură cu prune
Choux a la creme
Biscuiţi (pe 2 nivele)
Pizza
Pizza
Friptură de vaca/viţel
Pui

Va recomandam si articolul Cel mai bun cuptor incorporabil Hotpoint.

Grill
Bruschete de calamari şi creveţi
Legume la grătar
Friptură de vacă
Cotlete
Hamburgeri
Gratar
Pui la grătar

N.B: Timpii de coacere sunt pur indicativi şi pot fi modificaţi în funcţie de solicitările tuturor. În cazul coacerii pe grill sau pe grătar introduceţi tava pe primul nivel de jos.