27 apr. 2010

Manual de utilizare COMBINA FRIGORIFICA INCORPORABILA WHIRLPOOL ART 471

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale combinei frigorifice sau a frigiderului cititi articolul Criterii alegere combina frigorifica.

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:


CUPRINS:
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PAGINA 58
SUGERÃRI PENTRU PROTECTA MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR PAGINA 58
PRECAUTII SI SUGERÃRI GENERALE PAGINA 59
CUM SE FACE FUNCTONAREA COMPARTIMENTULUI FRIGIDER PAGINA 60
CUM SE FACE FUNCTIONAREA COMPARTIMENTULUI FRIGIDER PAGINA 60
CUM SE FACE FUNCTIONAREA COMPARTIMENTULUI CONGELATOR PAGINA 61
CUM SE CURÃTÃ COMPARTIMENTUL FRIGIDER PAGINA 63
CURÃTAREA SI ÎNTRETINEREA PAGINA 64
GHIDUL DE CÃUTARE A DEFECTUNILOR PAGINA 64
SERVICIUL DE ASISTENTÃ TEHNICÃ PAGINA 65
INSTALAREA PAGINA 65

Va recomandam articolul Criterii alegere combina frigorifica incorporabila.


Acest produs pe care l-ati achizitionat este ocombinatie între un frigider si un congelator si este în exclusivitate pentru uzul casnic. Compartimentul congelator permite o perfectã congelare a alimentelor proaspete si gãtite, producerea cuburilor de gheatã si conservarea alimentelor surgelate si congelate; sistemul de dezghetare este manual. Compartimentul frigider, este dotat cu un sistem de dezghetare automat care, permite conservarea alimentelor proaspete si a bãuturilor.Pentru a utiliza mai bine congelatorul vostru,vã invitãm sã cititi cu atentie instructiunile deutilizare în care veti gãsi descrierea aparatului vostru si indicatii utile pentru conservarea alimentelor.Pãstrati aceastã brosurã pentru viitoare consultatii.

Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

1. Dupã ce ati dezambalat congelatorul,asigurati-vã ca usile sã se închidã perfect.Eventualele defecte trebuie sã fie comunicate vânzãtorului pânã în 24 de orede la livrarea produsului.
2. Vã sfãtuim sã asteptati cel putin douã ore înainte de a pune în functiune aparatul, pentru a lãsa timp circuitului refrigerent de a fi perfect eficient.
3. Asigurati-vã ca instalarea si conectarea electricã sã fie efectuate de cãtre un tehnician specializat în functie deinstructiunile fabricantului si normele locale în vigoare.
1. Ambalajul Materialul de ambalaj este reciclabil de 100% sieste marcat cu simbolul reciclajului. Pentru aruncarea aparatului respectati dispozitiile locale.Materialul ce alcãtuieste ambalajul (saci de plastic, bucãti de polistiren, etc) trebuie tinut departe de la îndemâna copiilor întrucâ treprezintã o potentialã sursã de pericol.
2. Produsul Aparatul a fost fabricat cu materiale reutilizabile;Fragmentati-l urmãrind prescriptiile locale pentru eliminarea gunoaielor.Fãceti-l sã devinã nefolositor prin tãierea cablului electric de alimentare. Nu-l aruncati oriunde, ci predati-l la centrele speciale de recoltare pentru recuperarea gazului refrigerent.Informatie:Acest aparat este fãrã CFC (circuitul refrigerant conþine R134a) sau fãrã HFC (circuitul refrigerant contine R600a - Izobutan). Pentru mai multe detalii, referiti-vã la plãcuta matricolã situatã pe aparat.
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL SUGERÃRI PENTRU PROTECTA MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR
• Folositi compartimentul frigider doar pentru conservarea alimentelor proaspete si compartimentul congelator doar pentru conservarea alimentelor surgelate, congelarea alimentelor proaspete si producerea cuburilor degheatã.
• Aveti grijã sã nu acoperiti sau sã astupati deschiderile de ventilare ale congelatorului.
• Nu introduceti în congelator recipiente de sticlã cu lichide întrucât pot exploda.
• Nu mâncati cuburi de gheatã sau înghetatã imediat dupã scoaterea lor din congelator pentru cã pot cauza arsuri la rece.
• Pentru evitarea riscului de sufocare si de a rãmâne blocati, nu permiteti copiilor sã se joace sau sã se ascundã în interiorul aparatului.
• Nu beti lichidul (toxic) continut în eutectici.
• Înainte de orice operatie de întretinere sau curãtire, scoateti stecãrul din priza de curent sau stingeti alimentarea generalã.Declaratia de conformitate
• Acest aparat este destinat sã fie pus în contact cuproduse alimentare si este în conformitate cu D.L.108 din 25.01.1992 (Directiva Europeanã 89/109/ CE).Acest produs a fost conceput, construit si introdus pe piatã în conformitate cu:
• obiectivele de sigurantã din Directiva "JoasãTensiune" 73/23/CE;
• normele de protectie din Directiva "EMC" 89/336/CE modificatã fatã de Directiva 93/68/CE;
• normele de consum energetic ale Directivei 96/57/CEE.
Informatie Pentru aparatele cu Izobutan (R600a)
Izobutanul este un gaz natural fãrã efecte asupra mediului înconjurãtor, dar inflamabil. Deci este indispensabil sã vã asigurati cã tuburile circuitului refrigerant nu sunt defecte.
PRECAUTII SI SUGERÃRI GENERALE
Acest aparat este un frigider cu compartimentul congelator inclus de stele. Dezghetarea compartimentului frigider se face în mod complet automat. Frigiderul poate functiona la temperatura ambiantã cuprinsã între +10°C si +38°C. Prestatiile optime depind de clasa climaticã, indicatã pe plãcuta indicatoare cu date tehnice.

Va recomandam articolul Criterii alegere combina frigorifica incorporabila.


Punerea în functiune a aparatului introduceti stecãrul în prizã.Termostatul, situat în compartimentul frigiderului, permite reglarea în mod contemporan a temperaturii ambelor compartimente: frigider si congelator, la aparatele cu un compresor. La aparatele dotate cu douã compresoare reglarea compartimentelor frigider si congelator sunt independente (vezi fisa produsului).
Reglarea temperaturii
1. Pentru o corectã funcþionare si pentru o mai bunã conservare a alimentelor în ambele compartimente, vã sfãtuim sã reglati termostatul în functie de indicatiile redate pe fisa anexatã.
2. În cazul în care se doreste variarea temperaturilor în compartimente rotiti butonul de reglare al termostatului:
• pe numerele mai mici 1-2 (MIN) dacã doritica temperatura din interiorul compartimentelor sã fie MAI PUTIN RECE;
• pe numerele mai mari 1-2 (MAX) dacã doriti ca temperatura din interiorul compartimentelor sã fie MAI RECE.
Termostatul pe l: functiile aparatului si iluminarea sunt întrerupte.
Notã:Temperatura ambientalã, frecventa cu care se deschide usa si pozitia aparatului pot influenta temperaturile interne ale celor douã compartimente. Pozitiile termostatului trebuie sã varieze în functie de acesti factori.
Cum se face conservarea alimentelor în compartimentul frigider:
Puneti alimentele asa cum este indicat în figurã. A Alimente gãtite B Carne, peste C Fructe si zarzavaturi D Sticle E Unt F Produse lactate, brânzeturi
Notã:• Distanta dintre rafturi si peretele posterior internal frigiderului asigurã circulatia liberã a aerului
.• Nu asezati alimentele în contact direct cu peretele posterior al compartimentului frigider.
• Nu asezaþi alimentele încã calde încompartimente.
• Conservati lichidele în recipiente închise.
• Conservarea legumelor ce contin o mare cantitate de apa pot provoca formarea condensului : ceea ce nu impiedica corecta functionare a aparatului.
CUM SE FACE FUNCTIONAREA COMPARTIMENTULUI FRIGIDER
Compartimentul congelator este de stele. Se pot conserva alimentele surgelate pe perioada indicatã pe ambalaj.În plus se pot congela alimente proaspete asezându-le deasupra grãtarelor, punând alimentele deja surgelate în cosul inferior, în asa fel încât sã nu intre în contact cu alimentele ce nu sunt incã congelate. Pe plãcuta matricolã a aparatului este indicatã cantitatea de alimente proaspete ce pot fi congelate în arcul de 24 de ore.

 Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.

Cum se procedeazã pentru congelarea alimentelor proaspete
Pentru aparatele dotate cu un compresor:
• Reglati butonul termostatului pe pozitia 2-3.
• Dacã aparatul este dotat cu un buton pentru congelare, este necesar sã fie apãsat pentru a activa functia: se va aprinde becul galben.si becul rosu se poate aprinde (doar la modelele dotate cu panoul de comenzi) dar se va stinge când temperatura congelatorului va atinge nivelul optim.
Notã:Functia butonului pentru congelare, permite congelarea alimentelor mentinând temperatura internã a compartimentului frigider la nivelul optim.
Functia de congelare rapidã la aparatele dotate cu douã compresoare se recomandã inserarea functiei de congelare rapidã cu 6 ore înainte de introducerea alimentelor proaspete pentru obtinerea congelãrii maxime declaratã pe plãcuta indicatoare cu date tehnice.
Important
• Înveliti si sigilati alimentele proaspete pentru congelat în: foi de aluminiu, peliculã transparentã, ambalaje impermeabile din plastic, recipiente din polietilenã cu capace, recipiente pentru congelator dar care sã fie adapte pentru congelarea alimentelor.
• Asezati produsele ce trebuie congelate în partea superioarã, lãsând suficient spatiu în jurul pachetelor pentru a permite circulatia liberã a aerului.
• Dupã 24 de ore congelarea este realizatã.
• Apãsati din nou pe butonul pentru congelare pentru dezactivarea functiei (becul galben se va stinge).
Functia de alarmã a temperaturii (versiuni cu panoul de comenzi)
În timpul functionãrii aparatului sau în timpul fazei de congelare, se poate aprinde becul rosu(iar la unele dintre modele în mod contemporan se poate verifica si un semnal acustic) care indicã faptul temperatura din compartimentul congelator nu este optimã pentru conservare.
Ceea ce se poate verifica în urmãtoarele cazuri:
• în timpul punerii în functiune
• la reaprinderea dupã dezghetare sau curãtire
• când au fost introduse prea multe alimente pentru congelare
• când usa congelatorului nu se închide etans
• când “butonul termostatului congelatorului”pe panoul de comenzi este reglat pe pozitii cãtre “MAX” (refrigerare foarte intensã) Pentru stingerea semnalului acustic apãsati pe butonul de “Congelare rapidã”.
• La atingerea conditiilor optime de temperaturã, becul rosu se va stinge în mod automat, deci este necesarã deconectarea butonului de “Congelare rapidã”.
CUM SE FACE FUNCTIONAREA COMPARTIMENTULUI CONGELATOR:
Compartimentul congelator este în gradul de a mentine temperatura corespunzãtoare pentru conservarea alimentelor, chiar si în cazul unei întreruperi a energiei electrice. Se recomandã oricum, ca în aceastã perioadã, sã se evite deschiderea usii compartimentului.
Important:Pentru lunile de conservare ale alimentelor proaspete congelate, referiti-vã la tabelul alãturat. Când cumpãrati alimente înghetate, asigurati-vã cã.
• Ambalajul sau învelisul este intact deoarece alimentele se pot deteriora. Dacã un pachet s-a umflat sau prezintã pete de umezealã, nu a fost conservat în conditii optime si poate sã fi suferit un început de decongelare.
• Alimentele înghetate trebuie întotdeuna cumpãrate ultimile si folositi pungi termice pentru transportul acestora.
• Când ajungeti acasã, bãgati imediat alimentele surgelate în compartimentul congelator.
• Nu re-înghetati alimente ce au fost partial dezghetate, ci consumati-le în 24 de ore.
• Evitati sau reduceti la minim variatiile de temperaturã. Respectati data de expirare indicatã pe ambalaj.
• Urmati întotdeauna instructiunile de pe ambalaj referitoare la conservarea alimentelor congelate.
Extragerea sertarelor
• Trageti în afarã sertarele pânã la opritor, ridicati-le usor si extrageti-le.
Notã:Congelatorul poate fi utilizat si fãrã sertare, în scopul de a obtine un volum superior. Ceea ce este posibil scotând cosurile si lãsând doar cosul inferior. Asezaþi alimentele direct pe grile.Verificati ca dupã ce ati reasezat alimentele, usa compartimentului congelator sã se închidã în mod corect.
Producerea cuburilor de gheatã
• Umpleti cu apã formele speciale pânã la 2/3 si asezati-le în compartimentul congelator.
• În cazul în care formele se lipesc de fundul congelatorului, nu utilizati obiecte ascutite sau tãioase pentru a le dezlipi.
• Pentru a înlesni scoaterea cuburilor de gheatã din forme, îndoiti usor formele.

Va recomandam articolul Criterii alegere combina frigorifica incorporabila.


CUM SE FACE FUNCTONAREA COMPARTIMENTULUI CONGELATOR LA UNELE ALIMENTELE
Înainte de a efectua orice operatie de curãtare,scoateti stecãrul din priza de curent sau oricum deconectati aparatul de la reteaua electricã.Vã recomandãm sã dezghetati congelatorul o datã sau de douã ori pe an sau când formarea ghetii pe grilele refrigerente rezultã excesivã. Formarea ghetii pe grilele de rãcire este un fenomen normal. Cantitatea si rapiditatea de acumulare variazã în functie de condiþiile ambientale si de frecventa de deschidere a usii si tinde a se acumula în special pe grilele situate mai sus. Se recomandã sã se efectueze dezghetarea când proviziile sunt minime.
• Deschideti usa si scoateti toate alimentele învelindu-le în foi de ziar în strâns contact între ele si asezati-le intr-un loc foarte rece sau într-o geantã termicã.
• Lãsati deschisã usa congelatorului pentru a permite topirea ghetii.
• Extrageti canalul de scurgere a apei dezghetate si asezati un lighean sub scurgere
• Curãtati interiorul aparatului cu un burete umezit într-o solutie de apã cãldutã si/sau detersiv neutru. Nu folosiþi substante abrazive.
• Clãtiti si uscati cu grijã.
• Puneti la loc canalul de scurgere.
• Asezati alimentele.
• Închideti usa congelatorului.
• Introduceti stecãrul în prizã.
• Porniti aparatul.
Curãtati periodic compartimentul frigider.Dezghetarea compartimentului frigider se face în mod complet automat.Prezenta periodicã a picãturilor de apã pe peretele posterior intern al compartimentului frigider pune în evidenþã faza de dezghetare automatã. Apa rezultatã din dezghetare este îndreptatã automat într-o gaurã de scurgere, deci strânsã într- un recipient de unde se evaporã. Curãtati periodic partea internã a gãurii de drenaj a apei dezghetate, utilizând unealta din dotatie, pentru a garanta defluxul constant si corect a apei dezghetate. Înainte de a efectua orice operatie de curãtare,deconectati aparatul de la reþeaua electricã.
• Utilizati un burete înmuiat într-o solutie de apã cãldutã si detergent neutru.
• Limpeziti si stergeti compartimentul cu o cârpã moale.Nu folositi substante abrazive
CUM SE DEZGHEATÃ CONGELATORUL CUM SE CURÃTÃ COMPARTIMENTUL FRIGIDER
Pentru absente îndelungate
1. Goliti compartimentele frigiderului si congelatorului.
2. Deconectati aparatul de la reteaua electricã.
3. Dezghetati si curãtati interiorul.
4. Când aparatul nu este în functiune, lãsati usile deschise pentru a împiedica formarea mucegaiului, a mirosurilor urâte si a oxidãrii.
1. Aparatul nu functioneazã.
• Existã vreo întrerupere de curent?
• Stecãrul este introdus bine în priza decurent?
• Întrerupãtorul bipolar de retea este inserat?
• Siguranþa fuzibilã e arsã?
• S-a rupt firul de alimentare?
• Termostatul este pe pozitia l (Stop)?
2. Temperatura din interiorul compartimentelor nu este suficient de rece.
• Usile se închid corect?
• Aparatul este instalat prea aproape de o sursã de caldurã?
• Termostatul este pe pozitia corectã?
• Circulatia aerului prin grilele de ventilare este blocatã?
3. Temperatura din interiorul compartimentului frigiderului este prea rece.
• Termostatul este pe pozitia corectã?
4. Existã apã pe fundul compartimentului frigiderului.
• Gaura de scurgere a apei dezghetate este astupatã?
5. Becul intern nu funcþioneazã.
Controlati mai întâi punctul 1, iar apoi:
• Deconectati aparatul de la sursa de curent.Pentru aprinderea becului, vezi instrucþiunile si desenul de pe fisa aparatului anexatã.
• Verificati dacã becul e ars si înlocuiti-l dacã este nevoie, cu unul nou (max. 15 W).6. Becul rosu de pe panoul de comenzi rãmâne aprins/alarma acusticã activatã.(vezi capitolul "Cum se face funcþionarea compartimentului congelator”)
• Au fost introduse de putin timp mari cantitãtide alimente proaspete în congelator?
• Usa congelatorului este închisã?
Notã:• Dacã bordul anterior al mobilierului este cald, nu este o defectiune, ci previne formarea de condens .Zgomote de clipocit si sufluri de expansiune, derivate de la circuitul refrigerent, pot ficonsiderate normale.

Va recomandam articolul Criterii alegere combina frigorifica incorporabila.


CURÃTAREA SI ÎNTRETINEREA GHIDUL DE CÃUTARE A DEFECTUNILOR
Înainte de a contacta Serviciul de Asistentã:
1. Controlati dacã nu este posibil sã eliminati inconvenientul singuri (vezi "Ghidul de Cãutare a Defectiunilor").
2. Puneti din nou în functiune aparatul pentru a vã asigura cã inconvenientul a fost eliminat. Dacã rezultatul este negativ, deconectati din nou aparatul si repetati operatia dupã o orã.
3. Dacã rezultatul este din nou negativ, vãrugãm sã contactaþi Serviciul de Asistentã.Comunicati:
• tipul de defectiune
• modelul
• numãrul service (cifra ce se gãseste dupã cuvântul SERVICE, pe plãcuta matricolã situatã în interiorul aparatului)
• adresa voastrã completã
• numãrul vostru si prefixul telefonic
Notã:Dacã operatia de reversibilitate a usilor aparatului este realizatã de cãtre Serviciul de Asistentã tehnicã nu e consideratã operatie de interventie în garantie.
• Nu instalati aparatul în apropierea unei surse de cãldurã. Instalarea într-o încãpere caldã,expunerea directã la razele solare sau poziþionarea aparatului în apropierea unei surse de cãldurã (calorifere, cuptoare),mãresc consumul de curent electric si trebuie evitate.
• Dacã acest lucru nu este posibil, este necesarã respectarea urmãtoarelor distante minime:
• 30 de cm de la aragazele pe bazã de cãrbune sau petrol;
• 3 cm de la aragazele electrice si/sau pe bazã de gaze.
• Asezati-l într-un loc uscat si bine ventilat.
• Curãtati interiorul (vezi "Cum se dezgheatã si se curãtã congelatorul").
• Introduceti accesoriile din dotatie.
Conexiunea electricã
• Racordãrile electrice trebuie sã fie în conformitate cu dispozitiile locale.
• Informatiile referitoare la tensiune si la puterea absorbitã sunt redate pe plãcuta matricolã situatã în interiorul aparatului.
• Împãmântarea aparatului este obligatorie prin lege.
Producãtorul refuzã orice responsabilitate pentru eventualele pagube suportate de cãtre persoane sau lucruri, derivate din lipsa de observatie a acestor norme.
• Dacã stecherul si priza nu sunt de acelasi fel,cereti unui tehnic specializat sã vã schimbe priza.
• Nu folositi adaptori, prize multiple sau prolungitoare.
Deconectarea electricã
Deconectarea electricã trebuie sã fie posibilã sau prin scoaterea stecãrului din prizã sau printr-un întrerupãtor bipolar situat înaintea prizei.