Criterii alegere aer conditionat
1. Primul criteriu este cel legat de calculul volumului pentru care acest aparat functioneaza.
Astfel aparatele de aer conditionat sunt recomandate pentru volumele de mai jos, volume ce pot varia cu +/-10% in functie de orientarea incaperii/locuintei, a nivelului de izolare termica si a aparaturii electrice si electronice, anumite aparate, cum ar fi de exemplu cele frigorifice genereaza caldura, in urma schimbului termic, compresoarele spre exemplu fiind mereu fierbinti. Oricum aceste variabile nu pot influienta cu mai mult de 10% volumele de aer de mai jos pentru aparatele de aer conditionat:
- Aparat de aer conditionat 9000BTU recomandat pentru 80m3 +/-10%
- Aparat de aer conditionat 12000BTU recomandat pentru 110m3 +/-10%
- Aparat de aer conditionat 18000BTU recomandat pentru 150m3 +/-10%
- Aparat de aer conditionat 24000BTU recomandat pentru 210m3 +/-10%
2. Al doilea criteriu de alegere a aparatului de aer conditionat tine de calitatea si perfomantele instalatiei frigorifice:
Este important sa tineti cont de brand-ul compresorului, de agentul frigorific folosit (cel mai bun fiind izobutan R410a), daca compresorul are sau nu pompa de caldura pe compresor, pompa de caldura ce permite functionarea acestuia pe incalzire si la temperaturi scazute la exterior. Astfel, un aparat frigorific ce nu are pompa de caldura se opreste atunci cand temperatura la exterior scade sub 0 grade Celsius, instalatia frigorifica nemaifiind capabila sa faca schimbul termic. Un aparat de aer conditionat cu pompa de caldura pe compresor functioneaza pana la -15% Celsius.
3. Al treilea criteriu de alegere este dat de calitatea si perfomantele sistemelor de filtrare a aerului.
Cele mai eficiente au la baza sisteme plasma, prin ionizare, regenerabile sau carbon. La acestea se pot adauga si filtre antipolen. Este bine sa optati pentru sisteme de igienizare regenerabile, ca sa nu fie neoie de prea multa mentenanta, pentru ca mentenanta genereaza costuri post vanzare si timp.
4. Al patrulea criteriu tine mai mult de confort:
L-as imparti in confort acustic, recomandandu-va sa va uitati si la nivelul de zgomot a unitatii interioare, cat si unul ce tine de vizual, design-ul fiind si el important, din ce in ce mai important de fapt, pe masura ce se observa o crestere a interesului pentru design-ul interior a utilizatorilor. Fiind un aparat vizibil, intergrarea acestuia in contexul incaperii este si el important.
5. Ultimul criteriu l-as asocia consunului de energie electrica:
Un aparat de aer conditionat este un consumator mediu de energie, in cazul unei locuinte, consumul sau mediu, orientativ pe ora fiind de 1kW, tradus in cost undeva in jurul a 55 de bani. Acest consum se intampla la un aparat de aer conditionat de 12000BTU, clasa A de eficienta energetica. Fiecare + suplimentar inseamna un consum cu 10% mai mic fata de clasa imediat inferioara, daca ar fi sa aproximam, diferenta dintre un aparat de aer conditionat de 12000BTU clasa A si unul A++ fiind de 20%, o economie de energie ce poate fi importanta, cu cat durata de functionare a acestui aparat este mai mare.
5 comments:
Cele mai bune firme de aer conditionat.
Pe primul loc Dyson, pe locul doi Fujitsu, pe 3 Hitachi, pe 4 Samsung...si apoi restul
Ce parere aveti despre modelul Samsung AR12KSFHBWKNZE?
Pentru un apartament de 90 de metri patrati, cu inaltime normala de 2,5 metri, ne recomandati un aparat de 24000 de BTU sau doua de 12000 BTU?
Este un model foarte bun, avand in vedere atat performantele tehnice, cat si sistemul foarte performant de filtrare si are un raport bun calitate pret. Probabil cel mai bun aer conditionat pana in 2500 de lei de pe piata noastra.
Arata genial aerul conditionat artcool de la LG...
Trimiteți un comentariu