Inainte de a cumpara un aparat de cafea este recomandabil sa stii exact ce-ti doresti. Un bautor care prefera calitatea va alege un espresso in detrimentul cafelei. Sa trecem asadar, foarte scurt, tipurile de bauturi ce se pot prepara la un aparat de cafea.
1.Cafeaua (sau cafeaua americana)
Este o bautura ce se prepara folosind apa fierbinte. Fie ca folosim o cafetiera clasica, fie ca este la ibric, cafeaua americana se recomanda celor ce nu urmaresc neaparat o intensitate si o aroma puternica.
2.Espresso
Espresso-ul este practic bautura pe care si-o doreste un bautor adevarat. Aceasta se deosebeste de cafeaua americana, prin faptul ca este facut cu ajutorul aburului. Practic cafeaua se diferentiaza de espresso prin faptul ca aceasta se prepara cu apa fierbinte, fara presiune, in timp ce un espresso se prepara cu abur si la o presiune intre 6 si 15 bari. Acum, cu cat presiunea aburului este mai mare cu atat creste si intensitatea. Practic, un automat espresso ce are optiunea de setare a aromei si a intensitatii, adapteaza pe de o parte presiunea in bari la care prepara, iar pe de alta parte gradul de granulatie a rasnitei.
3.Cafeaua cu lapte
Este cafeaua americana (1) cu lapte. Laptele poate fi lichid sau spuma.4. Cappuccino
Aceasta bautura este un amestec de espresso(2) cu lapte, lichid sau spuma. Exista si derivate aici, cum ar fi -mochaccino, care foloseste un espresso mai usor, in sensul in care nu are o aroma atat de puternica.
Ce calitati ar trebui sa aiba un espresso? Cum se serveste?
1. In primul rand un espresso de calitate are o densitate uniforma a lichidului, uniformitate de care-ti poti da seama atat prin gust, dar si prin aspect. Un indiciu important este dat de calitatea cremei (atentie- nu spuma), care se ridica la suprafata. Aceasta trebuie sa aiba o culoare uniforma, sa nu existe bule si sa semene cu o crema uniforma, grosimea optima a acesteia fiind intre 3 si 5 mm.
2. Un espresso de calitate se face la un automat de cafea cu rasnita ceramica. Avantajele unei astfel de rasnite sunt date de faptul ca nu se depun oxiduri de metal, un lucru care se intalneste in cazul espressoarelor care au rasnita din otel si care, pentru specialisti este usor de detectat la gust.
3. Un espresso de calitate se face intotodeauna la un automat care rasneste cafeaua. Astfel cafeaua este proaspat macinata si nu se pierde foarte mult din aroma.
4. Cum se serveste un espresso? Bineinteles ca degeaba obtii un espresso bun, daca servirea se face mai putin bine. Ideal este ca ceasca sa fie preincalzita, astfel incat, atunci cand espresso-ul este turnat, sa nu cedeze temperatura cestii de cafea,
5 comments:
Ar trebui sa mai luati in vedere si espressoarele Jura, care sunt, dupa parerea mea unele din cele mai bune espressoare raport calitate pret, cel putin din Europa.
Ce parere aveti despre espressoarele Philips Saeco.
Ce cafea imi recomandati, cafea boabe pentru un espressor incorporabil de la Siemens?
Un espressor bun....JURA. am avut Saeco, consider ca Jura e peste mai ales in ceea ce priveste spuma de espresso.
ILLY consider ca este cea mai buna cafea, raport calitate pret, din segmentul middle spre premium.
Trimiteți un comentariu