Combina frigorifică Ariston (BCA 353 A VE I)
Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:
Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:
Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.
ATENŢIE
Citiţi acest manual cu mare atenţie deoarece conţine instrucţiuni care vă garantează instalarea, utilizarea şi întreţinerea aparatului dvs.
Acest aparat electrocasnic este fabricat astfel încât să corespundă standardelor europene de siguranţă:
- 73/23/CEE din 19/02/73 (Tensiuni joase) cu ulterioare modificări
- 89/336/CEE din 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetică) cu ulterioare modificări
1. Acest aparat electrocasnic este proiectat să fie utilizat în incinte şi sub nici un motiv nu este permisă amplasarea şi exploatarea lui în aer liber (sub 16ºC), chiar dacă este protejat de un acoperiş.
Este extrem de periculos să lăsaţi acest aparat expus la ploaie sau la alte intemperii.
2. Acest aparat trebuie utilizat doar de către adulţi şi doar pentru stocarea alimentelor în conformitate cu instrucţiunile cuprinse în acest manual.
3.Nu încercaţi să utilizaţi aparatul dacă sunteţi desculţ(ă) sau aveţi mâinile sau picioarele umede.
4. Dacă aparatul a fost montat între două dulapuri, asiguraţi-vă că acestea nu sunt aşezate pe cablul de alimentare cu energie electrică sau nu-l presează în nici un fel.
5. Nu trageţi niciodată de cablu sau de aparat pentru scoaterea ştecherului din priză.
6. Pentru a evita producerea anumitor răniri sau arsuri vă sfătuim să nu atingeţi elementele de răcire din interior, în special atunci când aveţi mâinile umede. De asemenea, nu este recomandat să se consume cuburi de gheaţă imediat ce au fost scoase din congelator.
7. Deconectaţi întotdeauna aparatul de la reţeaua de energie electrică dacă doriţi să efectuaţi operaţii de curăţire sau întreţinere; nu este suficient să poziţionaţi selectorul ON/OFF în dreptul simbolului OFF pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică
8. Dacă aparatul dvs. nu funcţionează corect, înainte de a chema Service-ul, citiţi capitolul intitulat “Probleme?”, deoarece este posibil ca problema constatată să poată fi remediată foarte uşor chiar de dvs. Nu încercaţi să efectuaţi reparaţia intervenind singuri în componentele interne al aparatului.
9. În cazul în care este necesară înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrică vă rugăm să contactaţi Unitatea de Service menţionată pe verso-ul certificatului de garanţie. În anumite cazuri, legăturile sunt realizate folosind borne speciale, iar în alte cazuri sunt necesare instrumente speciale pentru a desface legăturile.
10. Nu depozitaţi aparatură electrică în interiorul compartimentului pentru alimente dacă nu există o recomandare specială în acest sens.
11. Dacă aparatul, conţinând în spuma izolantă gaz ciclopentan sau în circuitul de răcire gaz izobutan, R600A (acestea, dacă sunt eliminate în atmosferă pot deveni periculoase), nu mai este funcţional, acesta trebuie izolat. În acest sens, adresaţi-vă centrelor de colectare specializate.
Instalarea
Instalarea corectă este esenţială pentru a asigura funcţionarea aparatului la performanţele sale maxime.
Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.
Ventilarea
Compresorul şi condensatorul generează căldură şi, prin urmare, trebuie ventilate în mod corespunzător. Camerele care nu sunt ventilate în mod corespunzător nu sunt potrivite pentru instalarea acestor aparate de uz casnic. De aceea, aceste aparate electrocasnice trebuie instalate numai în camere prevăzute cu uşi şi ferestre care să permită o bună circulaţie a aerului. Este de asemenea important ca umiditatea din acea cameră să nu fie foarte ridicată.
În momentul executării operaţiei de instalare, asiguraţi-vă că nu acoperiţi sau nu obstrucţionaţi rafturile tip grătar ale aparatului.
Instalaţi aparatul departe de orice sursă de căldură
Frigiderul nu trebuie instalat in locuri expuse direct la razele solare, lângă un cuptor sau lângă o plită.
Conectarea electrică şi împământarea
Înainte de a conecta aparatul la reţeaua electrică, verificaţi dacă voltajul indicat pe eticheta poziţionată în partea stângă, jos, lângă cutia pentru legume, corespunde cu cel al locuinţei dvs. şi dacă împământarea s-a realizat în conformitate cu normele electrice în vigoare. Dacă sistemul nu este legat la pământ, producătorul îşi declină orice responsabilitate faţă de eventualele electrocutări rezultate din această cauză. Nu folosiţi prelungitoare sau adaptoare.
Poziţionaţi aparatul astfel încât să aveţi acces la priza în care introduceţi ştecherul.
Verificaţi puterea maximă a aparatului
Priza electrică trebuie să suporte puterea maximă a aparatului indicată pe eticheta poziţionată în partea stângă, jos, lângă cutia pentru legume.
Înainte de conectarea aparatului la reţea
Pentru a asigura o bună funcţionare a aparatului dvs., aşezaţi aparatul în poziţie verticală şi aşteptaţi cel puţin 3 ore înainte de a introduce ştecherul în priză.
Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.
Vedere de ansamblu
A. Raft detaşabil cu capac, suport pentru ouă şi cutie pentru unt
B. Raft detaşabil pentru conservarea diferitelor recipiente
C. Raft cu capac
D. Compartiment pentru depozitarea unei sticle de 2 lt
E. Raft pentru sticle
F. Compartimente pentru conservare
G. Recipiente pentru producerea gheţii „Easy Ice”
H. Compartiment utilizat pentru congelare şi conservare
I. Panou de control
J. Cutii pentru fructe şi legume
K. Cutie pentru mezeluri şi brânzeturi
L. Rafturi detaşabile şi reglabile pe înălţime
M. Sistem A.I.R (Ariston Integrated Regrigeration)
Display-ul
A. Selector frigider - asigură pornirea şi oprirea compartimentului frigiderului şi permite stabilirea temperaturilor de funcţionare.
B. Selector congelator şi funcţia ON/OFF produs - asigură pornirea şi oprirea întregului aparat şi permite stabilirea temperaturilor de funcţionare pentru compartimentul congelatorului.
C. Butonul MODE Permite vizualizarea pe display a diferitelor funcţii în scopul stabilirii acestora şi anularea alarmelor sonore.
D. Butonul SELECT Permite stabilirea/anularea diferitelor funcţii şi anularea alarmelor sonore
E. Compartimentul frigiderului. Puteţi vizualiza temperatura stabilită în compartimentul frigiderului şi oprirea acestuia (este anunţată prin indicarea mesajului: ”OFF” pe display-ul aparatului).
F. Compartimentul congelatorului. Puteţi vizualiza temperatura stabilită în compartimentul congelatorului şi funcţionarea aparatului (este anunţată prin indicarea mesajului: ”OFF” pe display-ul aparatului).
G. Funcţia SUPER COOL (răcire rapidă pentru compartimentul frigiderului)
Vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a funcţiei SUPER COOL..
H. Funcţia SUPER FREEZE (congelare rapidă)
Vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a funcţiei SUPER FREEZE.
I. Funcţia HOLIDAY (temperaturi optime cu consumuri reduse în cazul absenţelor prelungite)
Vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a funcţiei Holiday..
J. Funcţia ICE PARTY (răcirea într-un timp rapid a unei sticle de băutură – având temperatura camerei - şi servirea acesteia folosindu-vă de suportul special aflat în dotare)
Această funcţie este indicată în partea de jos a display-ului şi vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a acesteia.
Pornirea aparatului
Atenţie:
După ce aparatul v-a fost adus acasă, aşezaţi-l în poziţie verticală şi aşteptaţi aproximativ 3 ore înainte de a-l conecta la sursa de alimentare cu energie electrică pentru a vă asigura că va funcţiona corect.
Înainte de a depozita alimentele în frigider sau congelator, ştergeţi interiorul acestor compartimente cu apă caldă şi bicarbonat de sodiu.
Sistem de protecţie a compresorului
Acest aparat electrocasnic este dotat cu un sistem de protecţie a compresorului. Este posibil ca în momentul instalării acestui aparat electrocasnic compresorul să nu pornească imediat. Această situaţie nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece el va porni automat după aproximativ 8 minute. Alte cauze pot fi întreruperea alimentării cu energie electrică în vederea efectuării operaţiunilor de curăţire sau întreţinere sau o eventuală pană de curent.
Compartimentul congelatorului
În momentul instalării acestui aparat (rotiţi butonul Pornit/Oprit, B în sensul acelor de ceasornic până când veţi obţine temperatura de funcţionare dorită pentru compartimentul congelatorului). Se recomandă selectarea funcţiei SUPER FREEZE pentru a urgenta procesul de răcire; după ce se va atinge temperatura optimă, această funcţie se va anula şi veţi putea introduce alimentele congelate în congelator.
Compartimentul frigiderului
(rotiţi butonul Pornit/Oprit A în sensul acelor de ceasornic până când veţi obţine temperatura de funcţionare dorită pentru compartimentul frigiderului). Se recomandă selectarea funcţiei SUPER COOL pentru a urgenta procesul de răcire. După câteva ore puteţi introduce alimentele în frigider.
Cum să utilizaţi display-ul
Reglaţi corect temperatura de funcţionare
Dacă pe display apare mesajul „OFF” înseamnă că compartimentele frigiderului şi al congelatorului, identificate pe display prin literele E, respectiv F nu sunt în funcţiune. Dacă aparatul este în funcţiune, pe display vor fi indicate temperaturile stabilite la acel moment. Pentru a le modifica, acţionaţi asupra butonului aferent compartimentului dorit (butonul A pentru compartimentul frigiderului şi B pentru cel al congelatorului). Variaţiile de temperatură se situează, pentru compartimentul frigiderului între +2ºC şi +8ºC, iar pentru compartimentul congelatorului între -18ºC şi -26ºC. În momentul activării funcţiei HOLIDAY, temperaturile care apar în mod automat pe display sunt: +12ºC, pentru compartimentul frigiderului şi -18ºC pentru compartimentul congelatorului.
Interpretarea simbolurilor aflate pe display
– Funcţionare normală
– Funcţie selectată (contur luminând intermitent)
- Funcţie activată (contur aprins)
Activarea/dezactivarea funcţiilor
Ţineţi apăsat butonul MODE (C) până când simbolul funcţiei dorite se aprinde. Acest fapt indică selectarea funcţiei ce urmează a fi activată/dezactivată. În acest moment puteţi continua operaţiile prin acţionarea asupra butonului „SELECT D” pentru a o activa/dezactiva.
Observaţie: Dacă nu se confirmă o anumită funcţie prin apăsarea butonului SELECT, în 5 secunde de la ultima intervenţie, pe display va apărea funcţia stabilită anterior, indicându-vă faptul că nu a intervenit nici o modificare.
Funcţia SUPER COOL corespunde compartimentului frigiderului şi nu poate fi activată în momentul în care acesta nu este în funcţiune. Nu este recomandată activarea a două funcţii simultan (de exemplu funcţiile HOLIDAY şi SUPER FREEZE). Excepţie face funcţia SUPER FREEZE care poate fi activată în două modalităţi diferite (a se vedea paragraful referitor la compartimentul congelatorului).
Activarea/dezactivarea modalităţii DEMO:
Pentru a face o demonstraţie referitoare la funcţionarea display-ului, produsul fiind oprit, se poate activa modalitatea DEMO.
Activare:
- poziţionaţi selectorul pentru funcţionarea congelatorului în dreptul valorii „0”;
- ţineţi apăsate butoanele „Start” şi „Mode” pentru circa 5 secunde până când se emite un semnal acustic şi vor lumina intermitent cele 2 mesaje „OFF” şi „OFF” de pe display; aceste mesaje vor lumina intermitent pe toată durata menţinerii active a funcţiei DEMO.
Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.
Dezactivare:
- poziţionaţi selectorul pentru funcţionarea congelatorului în dreptul valorii „0”;
- ţineţi apăsate butoanele „Start” şi „Mode” pentru circa 5 secunde până când se emite un semnal acustic şi vor lumina intermitent cele 2 mesaje „OFF” şi „OFF” de pe display; aceste mesaje vor înceta să mai lumineze intermitent.
Cum să utilizaţi compartimentul frigiderului
Temperatura de răcire în interiorul frigiderului se reglează automat, acţionând asupra butonului frigiderului, „A”.
Se recomandă selectarea unei poziţii medii (de exemplu, +5ºC).
Compartimentul frigiderului este dotat cu un dispozitiv „A.I.R System” (Ariston Integrated Refrigeration care permite o bună conservare a alimentelor. Acest sistem reprezintă totodată o modalitate rapidă de utilizare a aparatului datorită:
- restabilirii rapide a temperaturii: graţie acestui sistem de circulaţie a aerului, alimentele îşi menţin prospeţimea, iar în cazul deschiderii repetate a uşii temperatura se restabileşte rapid.
-distribuirii omogene a temperaturii: menţinerea temperaturii constante în interiorul frigiderului reprezintă una dintre cele mai importante calităţi pentru o conservare mai bună şi de lungă durată a alimentelor.
A- DISPERSIA AERULUI RACIT DE CATRE PERETELE FRIGIDERULUI
B- EXTRAGEREA AERULUI CALD
După ce aţi încărcat frigiderul cu alimente (fiind oprit pentru o lungă perioadă de timp), utilizaţi funcţia SUPER COOL „G” (a se vedea paragraful: Cum să folosiţi display-ul”), pentru a obţine o mai bună funcţionare a aparatului. Urmaţi sfaturile referitoare la conservarea alimentelor: orice aliment, chiar şi cel mai proaspăt nu beneficiază de o perioadă de conservare mai mare decât cea obţinută în frigiderele tradiţionale. Acest fapt se verifică şi în cazul alimentelor gătite care nu beneficiază de o perioadă de conservare mai mare decât în cazul celor proaspete.
Compartimentul frigiderului este echipat cu rafturi detaşabile şi reglabile pe înălţime (fig. 1). Astfel puteţi introduce recipiente şi mâncare de dimensiuni mai mari. Design-ul acestora permite reglarea pe înălţime fără a fi nevoie să scoateţi complet respectivul raft.
Introduceţi alimente având temperatura camerei; evitaţi să introduceţi alimente care au o temperatură ridicată – acestea vor determina creşterea temperaturii interne, iar compresorul va fi supus la un efort „crescut”, mărindu-se totodată şi consumul de energie electrică. Nu introduceţi lichide aflate în recipiente fără capac, acest fapt determinând creşterea umidităţii în interiorul frigiderului şi formarea vaporilor.
Cum să utilizaţi compartimentul congelatorului
Pentru pregătirea alimentelor în vederea congelării lor vă rugăm să consultaţi un manual specializat
Nu uitaţi că nu trebuie să recongelaţi produsele pe care le-aţi lăsat să se dezgheţe, chiar şi numai în parte (acestea trebuie consumate în max. 24 ore).
Atunci când congelaţi alimente proaspete, nu uitaţi că acestea nu trebuie să vină în contact cu alimentele congelate existente deja în congelator. Introduceţi alimentele proaspete în compartimentul: “I” unde temperatura are valori sub 18°C, ideală pentru o congelare adecvată. Nu uitaţi că o bună conservare depinde şi de viteza de congelare. Cantitatea maximă (zilnică) de alimente congelate este indicată pe tăbliţa cu date tehnice situată în interiorul compartimentului frigiderului. Prima dată când utilizaţi congelatorul sau după ce a fost dezactivat pentru o perioadă de timp puteţi congela alimentele după ce aparatul a funcţionat la valori maxime.
Puteţi realiza congelarea în două moduri:
1. pentru cantităţi mici, (inferioare capacităţii maxime indicate pe eticheta cu date tehnice situată în stânga, lângă cutia cu legume şi fructe), activaţi funcţia „SUPER FREEZE” şi introduceţi alimentele pe care doriţi să le congelaţi. Durata stabilită pe display va fi: „24 ore”. Pentru a activa această funcţie ţineţi apăsat butonul MODE C până când simbolul acestei funcţii se aprinde; apăsaţi apoi butonul „SELECT B” pentru a activa funcţia . După 24 h sau după ce s-au atins temperaturile optime, funcţia de congelare rapidă se dezactivează automat.
2. pentru cantităţi mari (inferioare capacităţii maxime indicate pe eticheta cu date tehnice situată jos, în stânga, lângă cutia cu legume şi fructe), apăsaţi butonul pentru congelare rapidă „SUPER FREEZE”. Durata stabilită pe display va fi: „48 ore”. Pentru a activa această funcţie ţineţi apăsat butonul MODE C până când simbolul acestei funcţii se aprinde; ţineţi apăsat pentru 3 secunde butonul „SELECT B” pentru a activa această funcţie (simbolul luminează lent, intermitent). După 24 h simbolul aferent acestei funcţii nu va mai clipi şi va rămâne aprins; În acest moment puteţi introduce alimentele de congelat. După alte 24 h, funcţia de congelare rapidă se dezactivează automat.
Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.
Pe durata congelării alimentelor evitaţi să deschideţi uşa congelatorului.
Pentru realizarea unei conservări şi a unei congelări optime nu uitati să congelaţi porţii reduse, acest lucru asigurând congelarea rapidă şi uniformă. Marcaţi data congelării şi specificaţi conţinutul pachetului.
Pentru a organiza cât mai bine spaţiul disponibil în compartimentul congelatorului, aveţi posibilitatea de a scoate cutia special creată pentru depozitarea şi congelarea alimentelor, putând introduce astfel alimentele pe care doriţi să le congelaţi. După ce aţi introdus alimentele, asiguraţi-vă că uşa a fost închisă corect.
În cazul unei pene de curent sau a unei defecţiuni nu deschideţi uşa congelatorului. În acest fel se asigură menţinerea temperaturii scăzute în interiorul congelatorului (pentru 9-14 h).
Pentru răcirea rapidă a băuturilor
Crearea funcţiei « ICE PARTY » a eliminat riscul spargerii sticlelor în interiorul compartimentului congelatorului (nu uitaţi că lichidele işi măresc volumul când îngheaţă). După activarea acestei funcţii, aparatul vă va anunţa, printr-un semnal acustic momentul în care puteţi scoate sticla care a fost lăsată la răcit în acest compartiment. Pentru a anula alarma este suficient să apăsaţi butonul “SELECT D”. Nu uitaţi să folosiţi suportul aflat în dotare pentru poziţionarea sticlei în interiorul acestui compartiment; pentru a urgenta acest proces, puteţi, în momentul servirii acesteia să o transportaţi servindu-vă de mânerele special create.
Atenţie: păstraţi întotdeauna suportul pentru sticle în interiorul congelatorului (chiar şi atunci când nu doriţi să răciţi alte lichide); doar astfel lichidul îşi va menţine temperatura scăzută.
Recipientele speciale pentru cuburile de gheaţă
Aceste recipiente speciale sunt brevetate în exclusivitate de Indesit Company S.p.A., producătorul acestui aparat electrocasnic. Faptul că sunt poziţionate pe partea superioară a rafturilor din compartimentului congelatorului asigură o mai bună ergonomie şi, totodată o mai bună igienă deoarece, în acest fel se evită contactul direct cu alimentele introduse în acest compartiment. Mai mult, se evită în acest fel scurgerea apei în interiorul acestuia deoarece recipientele sunt prevăzute cu capac.
Utilizarea acestora (fig.2):
Umpleţi respectivul recipient cu apă până la nivelul indicat (MAX WATER LEVEL) ; nu-l depăşiţi ! În cazul în care aţi introdus o cantitate excesivă de apă, trebuie să aşteptaţi să se topească, să goliţi recipientul şi să repetaţi operaţia de umplere. Imediat ce aţi încheiat operaţia de umplere, rotiţi recipientul la 90º. După ce gheaţa s-a format va fi suficient să acţionaţi asupra recipientului pe o suprafaţă dură până când bucăţile de gheaţă vor fi eliberate din orificiile respective. Pentru a urgenta această operaţie, ţineţi fundul recipientul de gheaţă pentru câteva secunde sub un jet de apă.
Atenţie : atunci când efectuaţi operaţia de încărcare a acestor recipiente verificaţi întotdeauna să nu existe « reziduuri » de gheaţă. Durata necesară formării gheţii în interiorul acestor recipiente este de 8 h.
Optimizarea consumului de energie
- Instalaţi aparatul în mod corect
Acest lucru înseamnă că trebuie să amplasaţi aparatul departe de sursele de căldura şi ferit de lumina solară directă, într-o incintă bine ventilată. A se vedea paragraful „Instalare/Ventilare”.
Consumul de energie depinde de modul în care aparatul este utilizat şi de locul în care a fost amplasat.
- Reglaţi corect temperatura de funcţionare
Temperaturile foarte scăzute nu numai că vor mări consumul de energie dar nu vor mări durata de păstrare a alimentelor. Temperaturile foarte scăzute pot deteriora legumele şi brânzeturile.
- Nu supraîncărcaţi aparatul
Nu uitaţi că buna conservare a alimentelor necesită o bună circulaţie a aerului. Supraîncărcarea aparatului va împiedica această circulaţie şi va suprasolicita compresorul.
- Închideţi uşile frigiderului
Deschideţi uşile aparatului numai când este strict necesar, nu uitaţi că de fiecare dată când deschideţi frigiderul cea mai mare parte a aerului rece se pierde. Motorul va trebui să intre în funcţiune şi să consume energie pentru a readuce temperatura la valoarea iniţială, anterior deschiderii uşii.
- Verificaţi garniturile uşilor
Păstraţi garniturile curate astfel încât acestea să asigure închiderea corespunzătoare a uşilor şi să împiedice scurgerea aerului rece în exterior.
- Nu introduceţi niciodată mâncare caldă
Un recipient cu mâncare caldă va determina creşterea semnificativă a temperaturii din interiorul frigiderului; de aceea, lăsaţi mâncarea să se răcească la temperatura camerei înainte de a o introduce în frigider.
- Dezgheţaţi congelatorul
Nu uitaţi să verificaţi grosimea stratului de gheaţă de pe pereţii congelatorului, iar când aceasta creşte peste limita admisibilă, dezgheţaţi imediat congelatorul (a se vedea secţiunea “Întreţinerea aparatului“).
Semnale acustice şi vizibile
Semnal acustic pentru deschiderea uşii
În cazul în care uşa frigiderului a rămas deschisă pentru mai mult de 2 minute, becul indicator luminează intermitent, iar după câteva secunde, chiar dacă între timp uşa a fost închisă, veţi fi avertizat printr-un semnal acustic. Acesta va înceta în momentul în care veţi deschide/închide uşa sau veţi apăsa butonul SELECT (D). Dacă uşa rămâne deschisă mai mult de 4 min., becul interior va lumina rapid, intermitent.
Semnal acustic ce vă indică o temperatură inadecvată în interiorul congelatorului
1.Dacă în interiorul congelatorului a fost atinsă o temperatură de răcire inadecvată-periculoasă, veţi fi avertizaţi atât printr-un semnal acustic cât şi printr-un scurt mesaj (A1) pe care-l veţi putea citi pe display Semnalul acustic şi mesajul aferent pot fi anulate prin apăsarea butonului SELECT (D) . Pentru a relua funcţionarea corectă a aparatului şi pentru a anula mesajul de pe display trebuie să opriţi şi să porniţi aparatul, apăsând butonul ON/OFF „B”.
2. Semnalul acustic şi mesajul aferent (A2) vă vor avertiza şi în cazul în care temperatura continuă să atingă valori excesiv de mari. Vă sfătuim să verificaţi starea de congelare a alimentului şi, dacă este necesar, să-l aruncaţi. Dacă nu doriţi să congelaţi alimentele, congelatorul va fi menţinut la o temperatură de circa 0ºC. Semnalul acustic va fi anulat prin apăsarea butonului SELECT (D). Pentru a relua funcţionarea corectă a aparatului şi pentru a anula mesajul de pe display trebuie să opriţi şi să porniţi aparatul, apăsând butonul ON/OFF „B”.
Întreţinerea aparatului
Înainte de a efectua operaţiile de curăţenie sau decongelare, deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare electrică (rotiţi butonul ON/OFF, B până când ajunge în dreptul poziţiei: „OFF” , după care scoateţi ştecherul din priză). În cazul în care această procedură nu a fost executată, veţi fi avertizaţi printr-un semnal acustic. Atenţie: Acest semnal acustic nu trebuie interpretat ca un simptom de anomalie. Pentru a relua funcţionarea corectă a aparatului opriţi şi reporniţi aparatul prin apăsarea butonului Pornit/Oprit „B”.
Decongelarea
ATENŢIE: Pentru a nu distruge circuitul frigorific, nu folosiţi, în scopul accelerării procesului de decongelare alte instrumente decât cele recomandate de producător.
Cum se dezgheaţă compartimentul frigiderului
Operaţia de decongelare se realizează în mod automat, apa rezultată din condensare este colectată si evacuată printr-un orificiu de drenaj din interiorul aparatului (fig.3), unde căldura degajată de compresor determină evaporarea acesteia în exterior.
Cum se dezgheaţă compartimentul congelatorului
- Nu uitaţi să curăţaţi periodic gheaţa cu răzuitoarea din dotarea aparatului (niciodată nu folosiţi cuţitul).
- Dacă grosimea stratului de gheaţă depăşeşte 5 mm, trebuie să decongelaţi congelatorul.
Procedaţi după cum urmează: cu o zi înainte de efectuarea acestei operaţiuni, apăsaţi butonul care activează funcţia „SUPER FREEZE”, stabilind o durată de acţiune de 24 h; în acest fel se realizează o răcire suplimentară a alimentelor din interior. După 24 de ore, butonul va reveni automat la poziţia normală dar puteţi şi dvs. să realizaţi acest lucru prin simpla lui apăsare. Opriţi aparatul prin apăsarea butonului Pornit/Oprit (B). (ATENŢIE: în acest moment întrerupeţi funcţionarea întregului aparat (inclusiv compartimentul frigiderului).
Împachetaţi alimentele congelate şi aşezaţi-le într-un alt frigider sau într-un loc rece. Lăsaţi uşa congelatorului deschisă pentru topirea completă a gheţii şi aşezaţi vase cu apă caldă în interiorul acestuia pentru accelerarea decongelării.
Spălaţi şi uscaţi foarte bine aparatul înainte de a-l reporni.
Compresorul va porni după aproximativ 8 minute.
Funcţia HOLIDAY. Când plecaţi în vacanţă activaţi funcţia Holiday! Aparatul rămâne în stand-by, permiţând astfel menţinerea uşii închise şi înlăturarea eventualelor daune cauzate de praf sau mirosuri neplăcute în timp ce alimentele congelate îşi menţin calităţile. Astfel cu un consum redus de energie electrică, temperatura în interiorul frigiderului va fi de menţinută la aproximativ 12ºC (puteţi conserva chiar şi produse cosmetice), iar congelatorul va funcţiona la temperaturi minime pentru a conserva alimentele.
Curăţarea şi întreţinerea aparatului
Înainte de a efectua operaţiunea de curăţare a frigiderului, rotiţi butonul Pornit/Oprit „B” până când ajunge în dreptul poziţiei „OFF” (veţi putea vizualiza acest mesaj atât pentru compartimentul frigiderului cât şi pentru cel al congelatorului, după care veţi putea deconecta aparatul de la sursa de energie electrică. La fabricarea aparatului s-au utilizat materiale inodore, igienice. Pentru conservarea acestor caracteristici utilizaţi recipiente bine închise, evitând astfel formarea mirosurilor persistente şi greu de înlăturat din interiorul aparatului.
- Pentru curăţare folosiţi doar un burete înmuiat într-o soluţie de apă caldă şi bicarbonat de sodiu care constituie un bun dezinfectant. Dacă nu aveţi bicarbonat de sodiu folosiţi detergent neutru.
- Ce nu trebuie să folosiţi: Nu folosiţi detergenţi abrazivi, decoloranţi si detergenţi ce conţin amoniac. Nu folosiţi niciodată produse pe bază de solvenţi.
- Ce se poate spăla: toate compartimentele detaşabile pot fi curăţate prin înmuiere în apă cu săpun sau detergent. Dacă aveţi o maşină de spălat vase, puteţi să o utilizaţi la spălarea tuturor componentelor demontabile ale combinei frigorifice. Nu uitaţi să uscaţi complet aceste compartimente înainte de a le reaşeza în aparat.
- Cum procedăm cu panoul din spatele frigiderului: praful depus în acest loc poate afecta buna funcţionare a aparatului. Pentru îndepărtarea prafului folosiţi cu mare atenţie aspiratorul, folosind accesoriile cele mai adecvate ale acestuia.
- Utilizarea discontinuă a aparatului: dacă pentru o perioadă de timp nu folosiţi aparatul, nu uitaţi să curăţaţi interiorul acestuia, să-l uscaţi bine lăsând uşile deschise pentru a preveni formarea mucegaiului şi a mirosurilor neplăcute.
- Înlocuirea becului:
Înainte de această operaţiune deconectaţi aparatul de la sursa de curent electric; înlocuiţi becul ars cu altul având o putere de cel mult 15 Watt. Pentru a putea schimba becul „A” trebuie să deşurubaţi mai întâi şurubul de fixare „B”, aşa cum este indicat în figura 4.
Probleme ce pot interveni:
Display-ul nu funcţionează
Verificaţi ca:
· Întrerupătorul general al locuinţei dvs. să fie cuplat;
· Ştecherul să fie introdus corect în priză;
· Priza să funcţioneze; pentru această verificare conectaţi aparatul la o altă priză din locuinţa dvs.
Compresorul nu funcţionează
Verificaţi dacă au trecut cele 8 minute de la punerea în funcţiune a aparatului.
Acest model este prevăzut cu un sistem de siguranţă a compresorului care nu permite repornirea acestuia decât după 8 minute de la punerea în funcţiune a aparatului.
Frigiderul si congelatorul nu asigură temperaturile adecvate
Verificaţi dacă:
· Uşile se închid bine sau dacă garniturile nu s-au deformat;
· Uşile au fost deschise o perioadă prea lungă;
· Selectoarele de reglare a temperaturii sunt în poziţie corectă;
· Frigiderul sau congelatorul au fost supraîncărcate.
Mâncarea din frigider devine prea rece
Verificaţi dacă:
· Selectorul de reglare a temperaturii este poziţionat pe valori mult prea reduse;
· Alimentele sunt în contact cu peretele din spate care este foarte rece.
Compresorul funcţionează continuu
Verificaţi dacă:
· Au fost activate funcţiile SUPER COOL şi/sau SUPER FREEZE şi/sau ICE PARTY
· Uşile se închid bine sau au fost deschise pe o perioadă prea lungă.
· Temperatura camerei este prea ridicată.
Aparatul este foarte zgomotos
Verificaţi dacă:
· Aparatul este amplasat perfect orizontal.
· A fost instalat între corpuri de mobilier sau obiecte care vibrează sau emit zgomote
Nu uitaţi că agentul frigorific care circulă prin sistemul de răcire face zgomot chiar dacă compresorul nu funcţionează (acesta nu este un defect)
Apa se colectează în partea inferioară a frigiderului
Verificaţi dacă:
· Orificiul de evacuare a apei rezultată din decongelare nu este blocat
Dacă după aceste verificări, constataţi că funcţionarea defectuoasă a aparatului persistă, apelaţi la centrul service menţionat pe Certificatul de Garanţie primit la achiziţionarea produsului anunţând defecţiunea şi codul aparatului dvs. înscrise pe eticheta plasată în partea din stânga, jos, lângă cutia de legume.
Nu recurgeţi niciodată la centre service neautorizate şi nu utilizaţi niciodată piese de schimb care nu sunt originale.
0 comments:
Trimiteți un comentariu