7 feb. 2010

Combinele frigorifice Ariston BCB 313 AA VE I, S, WE I, S şi BCB 313/333 B GE, S

Combinele frigorifice Ariston (BCB 313 AA VE I, S, WE I, S şi BCB 313/333 B GE, S)

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:

Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.

Sumar
Instalarea aparatului,
Amplasarea şi racordarea aparatului
Descrierea aparatului,
Vedere de ansamblu
Panoul de control

Pornirea şi utilizarea aparatului,
Activarea aparatului
Utilizarea display-ului
Utilizarea optimă a frigiderului
Utilizarea optimă a congelatorului
Întreţinerea şi curăţarea aparatului,
Deconectarea de la reţeaua electrică
Curăţarea aparatului
Evitarea formării mucegaiului şi a mirosurilor neplăcute
Decongelarea aparatului
Înlocuirea becului interior
Precauţii şi sfaturi,
Siguranţa generală
Scoaterea aparatului din funcţiune
Economisirea energiei şi protecţia mediului înconjurător
Anomalii şi remedii,
Asistenţă,

Instalarea aparatului
! Este important să păstraţi acest manual pentru a-l putea consulta în orice moment. În caz de vânzare, cesiune sau schimbare a locuinţei, acesta trebuie păstrat împreună cu frigiderul, pentru a informa noul proprietar cu privire la funcţionare şi la respectivele avertismente.

! Citiţi cu atenţie instrucţiunile: veţi găsi informaţii importante cu privire la instalaţie, folosire şi siguranţă.

Amplasarea şi racordarea aparatului

Amplasarea aparatului
1. Amplasaţi aparatul într-un loc aerisit şi fără umezeală;
2. Nu obstrucţionaţi orificiile de aerisire din spatele frigiderului: compresorul şi condensatorul emană căldură şi necesită o bună aerisire pentru a funcţiona în mod corect şi pentru a limita consumul de energie electrică;
3. Instalaţi aparatul departe de sursele de căldură (raze solare directe, aragaz).

Conectarea electrică
După transport, poziţionaţi aparatul vertical şi aşteptaţi cel puţin 3 ore înainte de a-l conecta la reţea. Înainte de a introduce ştecherul în priză, asiguraţi-vă ca:

• priza să fie cu împământare şi conform prevederilor legale;
• caracteristicile prizei să corespundă sarcinii de putere a aparatului, indicate pe eticheta autocolantă cu caracteristici din interiorul frigiderului (în partea de jos, stânga) - de ex. 150 W;
• tensiunea de alimentare să corespundă valorilor indicate pe eticheta autocolantă cu caracteristici (din partea de jos, stânga) - de ex. 220-240V;
• priza să fie compatibilă cu ştecherul aparatului;
În caz contrar, apelaţi la serviciile unui electrician autorizat (a se vedea cap. „Asistenţă”); nu folosiţi prelungitoare şi prize multiple.

! După instalare, cablul de alimentare şi priza de curent trebuie să fie uşor accesibile.
! Cablul nu trebuie să fie îndoit sau comprimat.
! Cablul trebuie să fie verificat periodic şi înlocuit de electricieni autorizaţi (a se vedea cap. „Asistenţă”).
! Producătorul îşi declină orice responsabilitate în cazul în care aceste norme nu se respectă.

Descrierea aparatului
Instrucţiunile de utilizare sunt valabile pentru mai multe modele, astfel încât este posibil ca desenele să nu corespundă întocmai aparatului pe care l-aţi achiziţionat. În paginile următoare veţi găsi o descriere completă a componentelor ce pot varia.

Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.

stânga, de sus în jos:
Sistem A.I.R (Ariston Integrated Refrigeration)
Rafturi •
Cutie Multi-funcţională*
Cutie de Fructe şi Legume
Panou de control
Compartiment de Congelare şi Conservare
Recipiente pentru cuburile de gheaţă•
Compartiment de Conservare

dreapta, de sus în jos:
Raft detaşabil cu capac, suport de Ouă şi Cutie unt*
Raft detaşabil pentru depozitarea diverselor recipiente•
Raft pentru depozitarea cutiilor de băutură*
Compartiment pentru o Sticlă de 2 lt
Raft pentru Sticle

• variabile ca număr şi/sau poziţie
*doar la anumite modele

Panoul de control
A. Selector funcţionare frigider Acest buton asigură pornirea şi oprirea compartimentului frigiderului şi permite stabilirea temperaturilor de funcţionare.
B. Selector Funcţionare Congelator şi funcţia ON/OFF PRODUS Acest buton asigură pornirea şi oprirea întregului aparat şi permite stabilirea temperaturilor de funcţionare pentru compartimentul congelatorului.
C. Butonul MODE Permite vizualizarea pe display a diferitelor funcţii în scopul stabilirii acestora şi anularea alarmelor sonore.
D. Butonul SELECT Permite stabilirea/anularea diferitelor funcţii şi anularea alarmelor sonore
E. Compartimentul frigiderului. Puteţi vizualiza temperatura stabilită în compartimentul frigiderului şi oprirea acestuia (este anunţată prin indicarea mesajului: ”OFF” pe display-ul aparatului).

F. Compartimentul congelatorului. Puteţi vizualiza temperatura stabilită în compartimentul congelatorului şi funcţionarea aparatului (este anunţată prin indicarea mesajului: ”OFF” pe display-ul aparatului).

G. Funcţia SUPER COOL (răcire rapidă pentru compartimentul frigiderului)
Această funcţie este indicată în partea de sus a display-ului şi vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a acesteia.

H. Funcţia SUPER FREEZE (congelare rapidă)
Această funcţie este indicată în partea de sus a display-ului şi vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a acesteia.

I. Funcţia HOLIDAY (temperaturi optime cu consumuri reduse în cazul absenţelor prelungite)
Această funcţie este indicată în partea de jos a display-ului şi vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a cesteia.

J. Funcţia ICE PARTY (răcirea într-un timp rapid a unei sticle de băutură – având temperatura camerei - şi servirea acesteia folosindu-vă de frapiera din dotare)
Această funcţie este indicată în partea de jos a display-ului şi vizualizează starea (dezactivată, selectată, activată) a acesteia.

Pornirea şi utilizarea aparatului

Activarea aparatului
! Urmaţi instrucţiunile de instalare din acest manual (a se vedea cap. „Instalare”).
! După transport, poziţionaţi aparatul vertical şi aşteptaţi circa 3 ore înainte de a-l conecta la sursa de energie electrică pentru a-i asigura o bună funcţionare.
! Înainte de a conecta aparatul la reţeaua electrică, curăţaţi compartimentele şi accesoriile cu apă călduţă şi bicarbonat de sodiu.
! Acest aparat electrocasnic este dotat cu un sistem de protecţie a compresorului. Este posibil ca în momentul instalării acestui aparat electrocasnic compresorul să nu pornească imediat. Această situaţie nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece el va porni automat după aproximativ 8 minute. Alte cauze pot fi întreruperea alimentării cu energie electrică în vederea efectuării operţiunilor de curăţire sau întreţinere sau o eventuală pană de curent.
Introduceţi ştecherul în priză şi verificaţi dacă display-ul s-a aprins (selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi funcţia ON/OFF PRODUS nu trebuie poziţionat în dreptul simbolului OFF).

Compartimentul congelatorului
În momentul instalării acestui aparat (rotiţi selectorul Funcţionare Congelator şi ON/OFF PRODUS, B până când veţi obţine temperatura de funcţionare dorită pentru compartimentul congelatorului). Se recomandă selectarea funcţiei SUPER FREEZE pentru a urgenta procesul de răcire; după ce se va atinge temperatura optimă, această funcţie se va anula şi veţi putea introduce alimentele congelate în congelator.

Compartimentul frigiderului
(rotiţi selectorul Funcţionare Frigider A în până când veţi obţine temperatura de funcţionare dorită pentru compartimentul frigiderului). Se recomandă selectarea funcţiei SUPER COOL pentru a urgenta procesul de răcire. După câteva ore puteţi introduce alimentele în frigider.

A.I.R System
Compartimentul frigiderului este echipat cu un dispozitiv „A.I.R System” (Ariston Integrated Refrigeration care permite o bună conservare a alimentelor. Acest sistem poate fi uşor de recunoscut datorită prezenţei acestui dispozitiv pe peretele superior al compartimentului frigiderului (a se vedea fig. alăturată):
A – ventilator care permite degajarea aerului
B – ventilator care permite pătrunderea aerului şi circulaţia lui
Acest sistem reprezintă totodată o modalitate rapidă de utilizare a aparatului datorită:
- restabilirii rapide a temperaturii: graţie acestui sistem de circulaţie a aerului, alimentele îşi menţin prospeţimea, iar în cazul deschiderii repetate a uşii temperatura se restabileşte rapid.
- distribuirii omogene a temperaturii: menţinerea temperaturii constante în interiorul frigiderului reprezintă una dintre cele mai importante calităţi pentru o conservare mai bună şi de lungă durată a alimentelor.
Peretele posterior este acoperit de brumă sau picături de apă în funcţie de starea de funcţionare a compresorului.

RAFTURILE
Acestea sunt detaşabile şi reglabile pe înălţime datorită ghidajelor (a se vedea figura), utile pentru susţinerea recipientelor sau a alimentelor de mari dimensiuni. Reglarea pe înălţime se poate face şi fără a extrage în întregime raftul.
Cutie Multi-funcţională* : acest dispozitiv este destinat conservării diferitelor alimente (salam, etc.), pentru o perioadă mai mare de timp şi pentru a împiedica formarea mirosurilor neplăcute în frigider (a se vedea figura). Pentru optimizarea spaţiului disponibil, această cutie poate fi deplasată lateral.

Numai pentru modelul BCB 313 AA VE I:
Indicator TEMPERATURĂ*: vă indică zona cea mai rece din frigider.
1. Verificaţi dacă mesajul “OK” este bine iluminat (a se vedea figura).
2. Dacă nu este afişat mesajul “OK”, înseamnă că temperatura este prea ridicată. În acest caz, este necesar să rotiţi selectorul FUNCŢIONARE FRIGIDER în dreptul unei valori mai ridicate (zonă mai rece) şi să aşteptaţi aproximativ 10 ore până când temperatura se stabilizează.
3.Verificaţi din nou indicatorul; dacă este necesar, reglaţi încă o dată poziţia selectorului. Dacă introduceţi o cantitate mai mare de alimente sau dacă deschideţi deseori uşa frigiderului, este normal ca indicatorul să nu afişeze mesajul “OK”. În acest caz, reglaţi din nou temperatura (a se vedea cap. „Utilizarea display-ului”).

*Numai pentru anumite modele.

Cum să utilizaţi display-ul

Stabilirea temperaturii de funcţionare

Dacă unul din compartimente este oprit, acest fapt este semnalat pe display (funcţiile COMPARTIMENT FRIGIDER şi COMPARTIMENT CONGELATOR vor fi indicate prin mesajul „OFF”). Dacă compartimentele sunt activate, temperaturile aferente acestora vor fi indicate pe display. Pentru a le modifica, acţionaţi direct asupra selectorului corespunzător compartimentului dorit (Selectorul FUNCŢIONARE FRIGIDER şi Selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS). Variaţiile de temperatură se situează, pentru compartimentul frigiderului între +2ºC şi +8ºC, iar pentru compartimentul congelatorului între -18ºC şi -26ºC. Variaţiile de temperatură diferă cu aproximativ 1ºC.
În momentul activării funcţiei HOLIDAY, nu puteţi modifica temperatura, dar aparatul se poziţionează automat în dreptul reglărilor optime (+12ºC, pentru frigider (dacă este activat) şi -18ºC, pentru congelator)).

Interpretarea simbolurilor aflate pe display
– Funcţionare normală
– Funcţie selectată (contur luminând intermitent)
– Funcţie activată (contur aprins)

Activarea/dezactivarea funcţiilor
Ţineţi apăsat butonul MODE (C) până când simbolul funcţiei dorite luminează intermitent. Acest fapt indică selectarea funcţiei ce urmează a fi activată/dezactivată. În acest moment puteţi continua operaţiile prin acţionarea asupra butonului „SELECT, D” pentru a o activa/dezactiva.
Observaţie: Dacă nu se confirmă o anumită funcţie prin apăsarea butonului SELECT, în 5 secunde de la ultima intervenţie, pe display va apărea funcţia stabilită anterior, indicându-vă faptul că nu a intervenit nici o modificare.
Funcţia SUPER COOL corespunde compartimentului frigiderului şi nu poate fi activată în momentul în care acesta nu este în funcţiune. Nu este recomandată activarea a două funcţii simultan (de exemplu funcţiile HOLIDAY şi SUPER FREEZE). Excepţie face funcţia SUPER FREEZE care poate fi activată în două modalităţi diferite (a se vedea paragraful referitor la compartimentul congelatorului).

Activarea/dezactivarea modalităţii DEMO:
Pentru a face o demonstraţie referitoare la funcţionarea display-ului, produsul fiind oprit, se poate activa modalitatea DEMO.
Activare:
- poziţionaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS în dreptul simbolului „OFF”
- ţineţi apăsate butoanele „Start” şi „Mode” pentru circa 5 secunde până când se emite un semnal acustic şi vor lumina intermitent cele 2 mesaje „OFF” şi „OFF” de pe display; aceste mesaje vor lumina intermitent pe toată durata menţinerii active a funcţiei DEMO.

Dezactivare:
- poziţionaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS în dreptul simbolului „OFF”
- ţineţi apăsate butoanele „Start” şi „Mode” pentru circa 5 secunde până când se emite un semnal acustic şi vor lumina intermitent cele 2 mesaje „OFF” şi „OFF” de pe display; aceste mesaje vor înceta să mai lumineze intermitent.

Funcţia Holiday
Dacă absentaţi pentru o perioadă îndelungată de timp, nu este necesară oprirea aparatului (acesta este dotat cu o funcţie ce permite, la consumuri electrice reduse, menţinerea unei temperaturi de circa 15ºC, pentru frigider – puteţi conserva chiar şi produse cosmetice); temperatura congelatorului va fi stabilită în dreptul poziţiei minime, indispensabile pentru conservarea alimentelor. Pentru activarea funcţiei Holiday, a se vedea cap. „Utilizarea display-ului”.

Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.

Cum să utilizaţi compartimentul frigiderului
Temperatura de răcire în interiorul frigiderului se reglează automat, acţionând asupra selectorului FUNCŢIONARE FRIGIDER, „A” – a se vedea cap. „Descriere”.
Se recomandă selectarea funcţiei SUPER COOL „G” (răcire rapidă) pentru reducerea temperaturii într-un timp rapid, de exemplu în momentul în care conservaţi alimente recent cumpărate. Funcţia se dezactivează automat o dată stabilite condiţiile optime.
Introduceţi doar alimente reci sau călduţe, dar niciodată calde (a se vedea cap. „Precauţii şi sfaturi”). Urmaţi sfaturile referitoare la conservarea alimentelor: orice aliment, chiar şi cel mai proaspăt nu beneficiază de o perioadă de conservare mai mare decât cea obţinută în frigiderele tradiţionale. Acest fapt se verifică şi în cazul alimentelor gătite care nu beneficiază de o perioadă de conservare mai mare decât în cazul celor proaspete.
Nu introduceţi lichide aflate în recipiente fără capac, acest fapt determinând creşterea umidităţii în interiorul frigiderului şi formarea vaporilor.

Igienă alimentară

1. Vă recomandăm să eliminaţi ambalajul (din hârtie, carton, plastic, etc.) alimentelor recent cumpărate deoarece acesta poate fi purtător de bacterii, mirosuri neplăcute, etc;
2. Protejaţi alimentele (în special pe cele uşor perisabile sau pe cele care emană o aromă puternică), astfel încât să evitaţi contactul între acestea, eliminând astfel posibilitatea contaminării cu germeni/bacterii şi răspândirea mirosurilor în interiorul frigiderului;
3. Conservaţi alimentele astfel încât aerul să poate circula liber între acestea;
4. Curăţaţi interiorul frigiderului fără a utiliza produse oxidante sau abrazive;
5. O dată expirate, alimentele trebuie scoase din frigider.
6. Pentru o mai bună conservare, alimentele uşor perisabile (brânzeturi moi, peşte crud, carne, etc.) trebuie introduse într-o zonă mai rece a compartimentului frigiderului, deasupra cutiilor cu fructe şi legume, în apropierea indicatorului de temperatură.

Cum să utilizaţi compartimentul congelatorului
Pentru a stabili temperatura de congelare, utilizaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS (a se vedea cap. „Descriere”).
Nu uitaţi că nu trebuie să recongelaţi produsele pe care le-aţi lăsat să se dezgheţe, chiar şi numai în parte – acestea trebuie consumate în max. 24 ore..
Atunci când congelaţi alimente proaspete, nu uitaţi că acestea nu trebuie să vină în contact cu alimentele congelate, existente deja în congelator. Introduceţi alimentele proaspete în compartimentul superior, de CONGELARE şi CONSERVARE, “I” unde temperatura coboară sub -18°C, ideală pentru o congelare adecvată. Nu uitaţi că o bună conservare depinde şi de viteza de congelare. Cantitatea maximă (zilnică) de alimente congelate este indicată pe eticheta cu date tehnice situată în interiorul compartimentului frigiderului. (ex.: 4kg/24h). Prima dată când utilizaţi congelatorul sau după ce a fost dezactivat pentru o perioadă de timp puteţi congela alimentele după ce aparatul a funcţionat la valori maxime.

Puteţi realiza congelarea (dacă congelatorul este în funcţiune) în două moduri:
pentru cantităţi mici, (inferioare capacităţii maxime indicate pe eticheta cu date tehnice situată în stânga, lângă cutia cu legume şi fructe) activaţi funcţia „SUPER FREEZE” şi introduceţi alimentele pe care doriţi să le congelaţi. Durata stabilită pe display va fi: „24 ore”. Pentru a activa această funcţie, ţineţi apăsat butonul MODE „C” până când simbolul acestei funcţii luminează intermitent; apăsaţi apoi butonul „SELECT B” pentru a activa funcţia . După 24 h sau după ce s-au atins temperaturile optime, funcţia de congelare rapidă se dezactivează automat.
2. pentru cantităţi mari (până la încărcătura maximă indicată pe eticheta cu date tehnice situată jos, în stânga, lângă cutia cu legume şi fructe), apăsaţi butonul pentru congelare rapidă „SUPER FREEZE”. Durata stabilită pe display va fi: „48 ore”. Pentru a activa această funcţie ţineţi apăsat butonul MODE „C” până când simbolul acestei funcţii luminează intermitent; ţineţi apăsat pentru 3 secunde butonul „SELECT B” pentru a activa această funcţie (simbolul începe să lumineze lent, intermitent). După 24 h simbolul aferent acestei funcţii va rămâne aprins; În acest moment puteţi introduce alimentele de congelat. După alte 24 h, funcţia de congelare rapidă se dezactivează automat.

Pe durata congelării alimentelor, evitaţi să deschideţi uşa congelatorului.
Pentru realizarea unei conservări şi a unei congelări optime, nu uitati să congelaţi porţii reduse, acest lucru asigurând congelarea rapidă şi uniformă. Marcaţi data congelării şi specificaţi conţinutul pachetului.
Pentru a organiza cât mai bine spaţiul disponibil în compartimentul congelatorului, aveţi posibilitatea de a scoate anumite cutii din locaşurile acestora, printre care : COOL CARE ZONE. După ce aţi introdus alimentele, asiguraţi-vă că uşa a fost închisă corect.
În cazul unei pene de curent sau a unei defecţiuni, nu deschideţi uşa congelatorului. În acest fel se asigură menţinerea temperaturii scăzute în interiorul congelatorului – alimentele se vor conserva pentru circa 9-14 ore.

Recipientele speciale pentru cuburile de gheaţă
Aceste recipiente speciale sunt brevetate în exclusivitate de Indesit Company S.p.A., producătorul acestui aparat electrocasnic. Faptul că sunt poziţionate pe partea superioară a rafturilor din compartimentului congelatorului asigură o mai bună ergonomie şi, totodată o mai bună igienă deoarece, în acest fel se evită contactul direct cu alimentele introduse în acest compartiment. Mai mult, se evită în acest fel scurgerea apei în interiorul acestuia deoarece recipientele sunt prevăzute cu capac.

Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.

Utilizarea acestora (fig.2):
Umpleţi respectivul recipient cu apă până la nivelul indicat (MAX WATER LEVEL) ; nu-l depăşiţi ! În cazul în care aţi introdus o cantitate excesivă de apă, trebuie să aşteptaţi să se topească, să goliţi recipientul şi să repetaţi operaţiunea de umplere. Imediat ce aţi încheiat operaţiunea de umplere, rotiţi recipientul la 90º. După ce gheaţa s-a format va fi suficient să acţionaţi asupra recipientului pe o suprafaţă dură până când bucăţile de gheaţă vor fi eliberate din orificiile respective. Pentru a urgenta această operaţie, ţineţi recipientul de gheaţă pentru câteva secunde sub un jet de apă.
Atenţie : atunci când efectuaţi operaţiunea de încărcare a acestor recipiente verificaţi întotdeauna să nu existe « reziduuri » de gheaţă. Durata necesară formării gheţii în interiorul acestor recipiente este de 8 h.
ICE PARTY - pentru răcirea rapidă a băuturilor
Funcţia « ICE PARTY » vă permite să conservaţi o sticlă de băutură la temperatura adecvată. Nu uitaţi să folosiţi frapiera (ce va fi ţinută în compartimentul congelatorului) din dotare pentru poziţionarea sticlei în interiorul acesteia şi s-o introduceţi în compartimentul de CONGELARE şi CONSERVARE, după care să activaţi funcţia respectivă pe display. După activarea acestei funcţii, aparatul vă va anunţa, printr-un semnal acustic momentul în care puteţi scoate sticla care a fost lăsată la răcit în acest compartiment. Frapiera poate fi utilizată pentru servirea băuturii, menţinând la rece conţinutul acesteia.

Întreţinere şi curăţare
Deconectarea aparatului de la reţeaua de energie electrică
Pe parcursul operaţiilor de curăţare şi întreţinere este necesară izolarea completă a aparatului (întreruperea curentului de la reţea):
- poziţionaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS în dreptul simbolului OFF
- scoateţi ştecherul din priză.
Dacă nu urmaţi această procedură, se poate declanşa alarma: acest fapt nu reprezintă un simptom de anomalie. Pentru reluarea funcţionării normale, poziţionaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS în dreptul valorii dorite. Pentru deconectarea aparatului, urmaţii paşii 1 şi 2.

Curăţarea aparatului
• Exteriorul, interiorul şi garniturile din cauciuc pot fi curăţate folosind un burete îmbibat în apă călduţă şi bicarbonat de sodiu sau săpun neutru. Nu folosiţi solvenţi, substanţe abrazive, înălbitor sau amoniac.
• Accesoriile detaşabile pot fi lăsate la înmuiat în apă caldă şi săpun sau detergent de vase. După spălare, clătiţi-le şi ştergeţi-le bine.
• Partea din spate a aparatului atrage praful, care poate fi aspirat folosind tubul rigid al aspiratorului (utilizând o viteză medie). Atenţie: înainte de a aspira praful, opriţi aparatul şi scoateţi ştecherul din priză.

Evitarea formării mucegaiului şi a mirosurilor neplăcute
• Aparatul este fabricat din materiale igienice care nu emană mirosuri. Pentru a păstra această caracteristică, este necesar ca alimentele să fie întotdeauna protejate, folosind recipiente închise.
• Dacă doriţi să opriţi aparatul pentru o perioadă îndelungată de timp, curăţaţi interiorul şi lăsaţi uşile deschise.

Decongelarea aparatului
! Urmaţi instrucţiunile din acest manual. Nu acceleraţi procesul de decongelare al aparatului utilizând dispozitive sau instrumente diferite de racleta din dotare, deoarece puteţi produce daune circuitului de răcire.

Decongelarea frigiderului
Operaţia de decongelare se realizează în mod automat, apa rezultată din condensare este colectată si evacuată printr-un orificiu de drenaj din interiorul aparatului, unde căldura degajată de compresor determină evaporarea acesteia în exterior. Singura măsură de prevedere pe care trebuie să o luaţi este de a curăţa periodic orificiul de drenaj situat în spatele cutiei de legume, pentru o evacuare continuă a apei din condens.
Cum se dezgheaţă compartimentul congelatorului
- Nu uitaţi să curăţaţi periodic gheaţa cu răzuitoarea din dotarea aparatului (niciodată nu folosiţi cuţitul).
- Dacă grosimea stratului de gheaţă depăşeşte 5 mm, trebuie să decongelaţi manual congelatorul:
Procedaţi după cum urmează:
- cu o zi înainte activaţi funcţia SUPER FREEZE în modalitatea 24h; acest fapt contribuie la prelungirea perioadei de conservare la rece a alimentelor. După 24h, funcţia de congelare se dezactivează automat, dar o puteţi dezactiva şi dvs.
- opriţi produsul acţionând selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS (această operaţiune întrerupe funcţionarea întregului aparat, inclusiv a compartimentului frigiderului)
Împachetaţi alimentele congelate şi aşezaţi-le într-un alt frigider sau într-un loc rece. Lăsaţi uşa congelatorului deschisă pentru topirea completă a gheţii şi aşezaţi vase cu apă caldă în interiorul aparatului.
Anumite aparate sunt echipate cu un sistem denumit SISTEMA DRAIN pentru trimiterea apei în exterior: lăsaţi apa să se scurgă într-un recipient (a se vedea fig.)
Curăţaţi şi uscaţi cu grijă congelatorul înainte de a pune în funcţiune aparatul.
!Ţineţi cont de faptul că motorul ăşi reia activitatea la 8 minute după punerea în funcţiune a aparatului.
Înainte de a introduce alimentele, aşteptaţi 2 ore pentru a se relua condiţiile optime de conservare.

Înlocuirea becului:
Înainte de iniţierea acestei operaţii deconectaţi aparatul de la sursa de curent electric; înlocuiţi becul ars cu altul având o putere de cel mult 15 Watt. Pentru a putea schimba becul „A” trebuie să deşurubaţi mai întâi şurubul de fixare „B”, aşa cum este indicat în figura 4.

Precauţii şi sfaturi

! Aparatul a fost proiectat şi construit conform normelor internaţionale de siguranţă. Aceste avertizări sunt furnizate din motive de siguranţă şi trebuie să fie citite cu atenţie.
Acest aparat este conform cu următoarele Directive Comunitare:
-73/23/CEE din data de 19/02/73 (Tensiuni Joase) şi modificări succesive;
- 89/336/CEE din data de 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetică) şi modificări succesive.

Siguranţă generală

• Acest aparat de uz casnic a fost conceput pentru a fi folosit numai în interiorul locuinţelor;
• Astfel, acesta trebuie să fie utilizat numai pentru conservarea şi congelarea alimentelor şi numai de persoane adulte, conform instrucţiunilor cuprinse în manual;
• Aparatul nu trebuie instalat în aer liber, nici chiar în cazul în care spaţiul este adăpostit, deoarece este foarte periculoasă expunerea acestuia la ploi şi furtuni;
• Nu atingeţi aparatul când sunteţi desculţi sau cu mâinile sau picioarele ude sau umede;
• Nu atingeţi componentele de răcire din interiorul acestuia: vă puteţi arde sau răni;
• Nu scoateţi ştecherul din priză trăgând de cablu, ci trăgând de ştecher;
• Este necesar să scoateţi ştecherul din priză înainte de a efectua operaţiile de curăţare şi întreţinere. Nu este suficient să poziţionaţi selectorul FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF PRODUS în dreptul simbolului OFF (APARAT OPRIT) pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică;
• În cazul defecţiunilor, nu interveniţi în nici un caz în mecanismele interne, încercând să-l reparaţi singuri;
• Nu utilizaţi, în interiorul celor două compartimente, dispozitive sau instrumente diferite de racleta din dotare;
• Nu consumaţi cuburile de gheaţă imediat după ce le-aţi scos din congelator;
• Nu permiteţi copiilor să se joace în apropierea aparatului - aceştia nu trebuie să se joace cu accesoriile aparatului;
• Ambalajele nu constituie jucării pentru copii!
Scoaterea din funcţiune a aparatului
• Refolosirea ambalajelor: respectaţi normele locale, în acest fel ambalajele vor putea fi utilizate din nou.

• Scoaterea din funcţiune a vechiului aparat: RESPECTAŢI LEGISLAŢIA ÎN MATERIE DE SCOATERE DIN FUNCŢIUNE.
Aparatele frigorifice conţin, în zona de răcire şi în izolaţie, gaz izobutan şi ciclopentan care, dacă sunt eliminate în atmosferă pot deveni periculoase. EVITAŢI ASTFEL DETERIORAREA ŢEVILOR.

• Înainte de a scoate din funcţiune vechiul aparat, tăiaţi cablul de alimentare cu energie electrică şi îndepărtaţi balamalele, pentru a nu putea fi utilizat de altcineva.
NOTĂ: Aceste instrucţiuni sunt valabile numai în cazul în care aparatul vechi este dus la o groapă ecologică.

Economisirea energiei şi protecţia mediului înconjurător

• Amplasaţi aparatul într-un loc răcoros şi bine ventilat, protejându-l de căldura emanată de razele solare şi de alte surse de căldură.

• Pentru a introduce sau scoate alimentele, deschideţi şi închideţi uşile cât mai repede posibil.
Fiecare deschidere a uşii înseamnă un consum de energie în plus.

• Nu supra-încărcaţi aparatul: pentru a asigura o bună răcire a alimentelor, aerul trebuie să circule cât mai bine. Dacă împiedicaţi circulaţia aerului, compresorul va funcţiona continuu.

• Nu introduceţi alimente calde: acestea determină creşterea temperaturii şi, în consecinţă obligă compresorul să funcţioneze mai mult, ceea ce explică consumul mărit de energie.

• Curăţaţi şi verificaţi eficienţa garniturilor: acestea trebuie să asigure o închidere etanşă, altfel, aerul rece nu va fi păstrat în interiorul aparatului (a se vedea cap. “Întreţinere”).

Probleme ce pot interveni:

Display-ul nu funcţionează
Verificaţi ca:
· Întrerupătorul general al locuinţei dvs. să fie cuplat;
· Ştecherul să fie introdus corect în priză;
· Priza să funcţioneze; pentru această verificare conectaţi aparatul la o altă priză din locuinţa dvs.

Compresorul nu funcţionează
Verificaţi dacă au trecut cele 8 minute de la punerea în funcţiune a aparatului.
Acest model este prevăzut cu un sistem de siguranţă a compresorului care nu permite repornirea acestuia decât după 8 minute de la punerea în funcţiune a aparatului.

Frigiderul si congelatorul nu asigură temperaturile adecvate
Verificaţi dacă:
· Uşile se închid bine sau dacă garniturile nu s-au deformat;
· Uşile au fost deschise o perioadă prea lungă;
· Selectoarele FUNCŢIONARE sunt în poziţie corectă (a se vedea cap. „Descriere”);
· Frigiderul sau congelatorul au fost supraîncărcate.

Mâncarea din frigider devine prea rece
Verificaţi dacă:
· Selectorul FUNCŢIONARE FRIGIDER este poziţionat corect (a se vedea cap. „Descriere”);
· Alimentele sunt în contact cu peretele din spate care este foarte rece.

Compresorul funcţionează continuu
Verificaţi dacă:
· Au fost activate funcţiile SUPER COOL şi/sau SUPER FREEZE şi/sau ICE PARTY (a se vedea cap. „Descriere”);
· Uşile se închid bine sau au fost deschise pe o perioadă prea lungă.
· Temperatura camerei este prea ridicată.

Aparatul este foarte zgomotos
· Nu uitaţi că agentul frigorific care circulă prin sistemul de răcire face zgomot chiar dacă compresorul nu funcţionează (acesta nu este un defect)

Apa se colectează în partea inferioară a frigiderului
Verificaţi dacă:
· Orificiul de evacuare a apei rezultată din decongelare nu este blocat (a se vedea cap. „Întreţinere”)

Semnal acustic care vă indică o temperatură inadecvată în interiorul congelatorului
1. Dacă în interiorul congelatorului a fost atinsă o temperatură de răcire inadecvată, - periculoasă, veţi fi avertizaţi atât printr-un semnal acustic cât şi printr-un scurt mesaj (A1) pe care-l veţi putea citi pe display. Dacă nu doriţi să recongelaţi alimentele, congelatorul va fi menţinut la o temperatură de circa 0ºC, permiţându-vă astfel să le consumaţi într-un interval de 24 h. Semnalul acustic poate fi anulate prin apăsarea butonului SELECT (D) . Pentru a relua funcţionarea corectă a aparatului şi pentru a anula mesajul de pe display trebuie să opriţi şi să porniţi aparatul, acţionând asupra selectorului FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF „B”.
2. Semnalul acustic şi mesajul aferent (A2) vă vor avertiza şi în cazul în care temperatura continuă să atingă valori excesiv de mari. Vă sfătuim să verificaţi starea de congelare a alimentului şi, dacă este necesar, să-l aruncaţi. Pentru a nu recongela alimentele, congelatorul va fi menţinut la o temperatură de circa 0ºC. Semnalul acustic va fi anulat prin apăsarea butonului SELECT (D). Pentru a relua funcţionarea corectă a aparatului şi pentru a anula mesajul de pe display trebuie să opriţi şi să porniţi aparatul, acţionând asupra selectorului FUNCŢIONARE CONGELATOR şi ON/OFF „B”.

Va recomandam si articolul Criterii alegere combina frigorifica.

Asistenţă
Înainte de a apela Asistenţa:
• Verificaţi dacă puteţi remedia singuri anomalia (a se vedea cap. “Anomalii şi remedii”).
• Dacă, după ce aţi efectuat toate verificările, aparatul nu funcţionează, iar problema sesizată de dumneavoastră persistă, contactaţi Service-ul autorizat.
Comunicaţi:
• tipul de anomalie;
• modelul maşinii (Mod.);
• numărul de serie (S/N).
Aceste informaţii se găsesc pe eticheta autocolantă din frigider, situată în partea de jos, stânga.

Nu apelaţi niciodată la tehnicieni neautorizaţi şi refuzaţi înlocuirea pieselor de schimb care nu sunt originale.

1 comments:

Anonim spunea...

ce compresor au combinele frigorifice ariston? unde sunt fabricate?