7 feb. 2010

Plita Scholtès TK 64

Plita Scholtès TK 64

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

Recomandări

Acest aparat a fost conceput pentru uzul casnic, nu profesional, în interiorul locuinţei.
1. Este important să păstraţi acest manual pentru a-l putea consulta în orice moment. În caz de vânzare, cesiune sau transport, asiguraţi-vă că acest manual însoţeşte aparatul pentru a putea informa noul proprietar în ceea ce priveşte instalarea, funcţionarea şi respectivele avertismente.
2. După ce aţi îndepărtat ambalajul, asiguraţi-vă de integritatea aparatului. În caz de dubii, nu utilizaţi aparatul, ci adresaţi-vă Service-ului autorizat.
3. Elementele de ambalare (pungi de plastic, polistiren expandat, şuruburi, etc.) nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor deoarece pot reprezenta potenţiale surse de pericol.
4. Instalarea aparatului trebuie efectuată în conformitate cu instrucţiunile producătorului şi de către un instalator autorizat.
5. O instalare eronată poate cauza daune persoanelor sau animalelor iar, în acest caz producătorul nu poate fi considerat responsabil.
6. Siguranţa electrică a acestui aparat este asigurată doar în cazul unei împământări corecte prevăzute de normele legale de siguranţă electrică. Producătorul nu poate fi considerat responsabil de lipsa acestei împământări.
7. Folosiţi aparatul doar în scopul în care a fost conceput (prepararea reţetelor alese de dvs.)
8. Înainte de a conecta aparatul, verificaţi caracteristicile instalaţiei electrice care trebuie să corespundă cu cele de pe eticheta produsului.
9. Verificaţi ca deschiderea electrică a instalaţiei şi a prizelor de curent să corespundă cu puterea maximă a aparatului, indicată pe eticheta cu date tehnice a produsului. În caz de dubii, adresaţi-vă Service-ului autorizat.
10. Utilizarea oricărui aparat electric trebuie să se facă luând în considerare următoarele reguli:
- Nu atingeţi aparatul avînd mâinile sau picioarele ude sau umede
- Nu folosiţi aparatul dacă sunteţi desculţi
- Evitaţi utilizarea prelungitoarelor
- Nu trageţi de cablul de alimentare sau de aparatul însuşi pentru a-l deconecta de la sursa electrică
- Nu-l expuneţi la agenţi atmosferici (ploaie, soare, etc.)
- Nu permiteţi utilizarea lui de către copiii nesupravegheaţi şi de către persoanele care nu ştiu să opereze cu el.
- Deconectaţi aparatul de la sursa electrică în cazul unei funcţionări inadecvate sau înaintea oricărei operaţii de întreţinere/curăţare
11. În cazul în care capacul de sticlă s-a crăpat, deconectaţi imediat aparatul de la reţea. Pentru reparare, adresaţi-vă Service-ului autorizat, solicitând o piesă de schimb originală. Dacă nu respectaţi aceste indicaţii, puteţi compromite siguranţa aparatului.
12. Dacă doriţi să renunţaţi la acest aparat, vă recomandăm să-l faceţi inoperant, tăindu-i cablul de alimentare – după ce, în prealabil aţi deconectat aparatul de la reţea- şi îndepărtând acele părţi ale aparatului ce pot reprezenta un pericol pentru copii.
13. Plita vetroceramică este rezistentă atât la şocurile termice, cât şi la cele mecanice. Dar, dacă este lovită puternic cu un obiect ascuţit, se poate deteriora. În acest caz, vă sfătuim să o deconectaţi de la reţeaua electrică şi să vă adresaţi Service-ului autorizat în vederea reparaţiei.
14. Nu uitaţi că temperatura zonei radiante rămâne totuşi ridicată pentru încă circa 30 min. de la oprirea aparatului; nu aşezaţi recipiente sau obiecte pe această zonă.
15. Nu activaţi zonele de încălzire dacă există folii de aluminiu sau obiecte din plastic pe plită.
16. Nu vă apropiaţi de zonele de încălzire dacă acestea sunt încă calde.
17. Dacă folosiţi mici articole electrocasnice în apropierea aparatului, asiguraţi-vă că părţile calde ale aparatului nu intră în contact cu cablul de alimentare al acelor aparate electrocasnice.
18. Asiguraţi-vă că mânerele vaselor sunt întotdeauna îndreptate spre interiorul plitei pentru a evita ciocniri accidentale.
La prima utilizare: autocolantul aplicat pe garnituri lasă câteva urme de grăsime pe geam. Înainte de a utiliza aparatul, se recomandă eliminarea acestora cu ajutorul unui produs specific pentru întreţinere, neabraziv. Pe parcursul primelor ore de la funcţionare, se poate emana un miros de cauciuc care va dispărea rapid.

Instalare şi fixare

Aceste instrucţiuni se adresează instalatorului autorizat care poate executa operaţiile de instalare, reglare şi întreţinere tehnică conform normelor în vigoare.
Important : înainte de a efectua orice operaţiune de întreţinere/reparaţie, întrerupeţi alimentarea cu energie electrică a aparatului.

Instalare :

· Plita se poate instala pe un blat conform dimensiunilor stabilite
· Materialul din care este confecţionat blatul trebuie să reziste la temperaturi de circa 100 ºC.
· Plita trebuie instalată la o distanţă minimă de 40 mm de peretele din spate sau de o altă suprafaţă verticală pentru a permite o ventilare corespunzătoare sau pentru a evita eventuale încălziri ale suprafeţelor din jurul aparatului.
· Dacă doriţi să instalaţi aparatul deasupra unui cuptor, acesta trebuie prevăzut cu un sistem de răcire cu ventilare forţată.
· Evitaţi să instalaţi aparatul deasupra unei maşini de spălat vase ; dacă este necesar, interpuneţi un element de separare stabil între cele două aparate.


Textul aferent celui de-al 2-lea desen : distanţa dintre mobilierul încorporabil şi plită.

Fixare
Foarte important : Instalarea plitei vetroceramice trebuie efectuată pe o suprafaţă de sprijin perfect plană. Eventualele deformări cauzate de o instalare improprie ar putea altera caracteristicile şi performanţele plitei.

Clemele de fixare se prind cu ajutorul şuruburilor (a se vedea schema de mai jos).
Este indispensabil ca aceste şuruburi să fie uşor accesibile.
Montaţi plita în blatul corespunzător, exercitând o uşoară presiune în interiorul perimetrului până când aceasta va aderea perfect în blat.

Montajul clemelor pe latura inferioară
Partea dreaptă, de sus în jos :

Latura din spate a plitei
Plan de lucru
Plită văzută în plan răsturnat (cu faţa în jos)

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

Specificaţii tehnice

Siguranţa electrică a acestui aparat este asigurată doar în cazul unei împământări corecte prevăzute de normele legale de siguranţă electrică. Producătorul nu poate fi considerat responsabil de lipsa acestei împământări.
Înainte de a conecta aparatul, verificaţi caracteristicile instalaţiei electrice care trebuie să corespundă cu cele de pe eticheta produsului.
Verificaţi ca deschiderea electrică a instalaţiei şi a prizelor de curent să corespundă cu puterea maximă a aparatului, indicată pe eticheta cu date tehnice a produsului. În caz de dubii, adresaţi-vă Service-ului autorizat.
Deconectaţi aparatul de la sursa electrică în cazul efectuării operaţiilor de întreţinere/curăţare.

Trebuie să existe o priză conformă cu indicaţiile; în cazul conectării directe la reţea este necesar să existe între aparat şi reţea un întrerupător omnipolar cu o deschidere minimă a contactelor de 3 mm. Acest întrerupător trebuie reglat în funcţie de încărcătură şi trebuie să respecte normele legale.

Conexiune monofazică

Anumite modele sunt echipate cu cablu de alimentare monofazic, în consecinţă trebuie conectate la reţea monofazică. Respectaţi culoarea firelor, conform schemei alăturate:

Tensiune şi frecvenţă reţea
Cablu electric
Conexiune
230 V 1+N~50 Hz
: galben/verde
N: cele 2 fire albastre împreună
L: maron împreună cu negru

Altre tipuri de conexiuni:
Dacă instalaţia electrică corespunde următoarelor caracteristici:
Tensiune şi frecvenţă reţea:
· 400 V – 2+N~50 Hz
· 230 V 3 ~50 Hz
· 400 V – 2 +2N~50 Hz
Separaţi cablurile şi efectuaţi conexiunea firelor în conformitate cu datele din tabel şi cu desenele ce urmează:
Tensiune şi frecvenţă reţea
Cablu electric
Conexiune
400 V – 2+N~50 Hz
230 V 3 ~50 Hz
: galben/verde
N: cele 2 fire albastre împreună
L1: negru
L2: maron
400 V – 2 +2N~50 Hz
: galben/verde
N1: albastru
N2: albastru
L1: negru
L2: maron

Dacă instalaţia electrică corespunde următoarelor caracteristici:
Tensiune şi frecvenţă reţea:
400 V 3 -N~50 Hz
procedaţi după cum urmează:
! Eventualul cablu în dotare nu e utilizabil pentru aceste tipuri de instalare.

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

1. utilizaţi un cablu de alimentare corespunzător, tip H05RR-F sau de valoare superioară, de dimensiuni adecvate (secţiune cablu: 2,5 mm)
2. cu ajutorul unei şurubelniţe, deschideţi cutia cu conexiuni (a se vedea desenul de mai jos)
3. deşurubaţi şuruburile contactelor (în locul în care se vor efectua contactele)
4. pentru a efectua conexiunea electrică dorită (a se vedea tabelul), utilizaţi ştrapurile care se găsesc în interiorul cutiei. Poziţionaţi firele cablului de alimentare conform tabelului.
Tensiune şi frecvenţă reţea
Cablu electric
Cutie conexiuni
400 V 3 -N~50 Hz
Trifazat 400
5. Imediat după ce aţi efectuat legăturile, înşurubaţi şuruburile cutiei.
6. Fixaţi cablul de alimentare şi închideţi capacul.
fază punte izolatoare
fază fază nul împământare Curent alternativ trifazat

Acest aparat este produs în conformitate cu următoarele directive ale Comunităţii Economice Europene :
- 73/23/CEE din 19/02/73 (Tensiune scăzută) şi cele adiţionale acesteia ;
- 89/336/CEE din 03/05/89 (Compatibilitate Electromagnetică) şi cele adiţionale acesteia ;
- 93/68/CEE din 22/07/93 (Tensiune scăzută) şi cele adiţionale acesteia ;
- 2002/96/CE

Avertisment important: în cazul instalării plitei deasupra unui cuptor încorporabil, conexiunea electrică a plitei şi cea a cuptorului trebuie realizată separat, fie din motive de siguranţă electrică, fie pentru a facilita eventualele operaţii de scoatere a cuptorului.

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

Scoaterea din uz a aparatului

Dispoziţii
· Ambalajul produsului: urmaţi instrucţiunile locale astfel încât ambalajul să fie refolosit.
· Directiva Europeană 2002/96/CE referitoare la Echipamentele Electrice şi Electronice stipulează că aparatele de uz domestic, vechi nu pot fi aruncate în acelaşi mod ca şi deşeurile municipale. Aparatele uzate trebuie colectate separat pentru a optimiza taxa de recuperare şi reciclarea materialelor care intră în compoziţia acestora şi pentru a reduce impactul asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. Simbolul „coş barat” este regăsit pe toate produsele pentru a aminti obligaţiile de a le colecta separat.

Consumatorii trebuie să contacteze autorităţile locale sau vânzătorul în privinţa demersului ce trebuie îndeplinit pentru ridicarea aparatului uzat al acestora.

Descrierea zonei de coacere

Elementele halogene
Acest tip de element transmite căldura prin intermediul iradierii lămpii de halogen pe care o deţine. Este apreciat pentru proprietăţile care le amintesc pe cele tipice ale gazului: răspuns rapid la comenzi, vizualizare instantanee a puterii.

Elementele radiante
Acest element este compus dintr-o multitudine de spire care garantează repartizarea uniformă a căldurii sub recipient, asigurând reuşita reţetelor dvs. la foc mic: stufat, sosuri sau mâncare încălzită.

Următorul tabel furnizează indicaţii utile pentru utilizarea optimă a diferitelor zone de coacere.

Setare
Tip de coacere 1
Unt sau ciocolată topite 2
Încălzire lichide 3 
Pentru creme/sosuri 4
Coacere carne fiartă 5
Coacere paste şi orez 6
Coacere la foc puternic carne/peşte/omletă 7
Fripturi 9

Plite TK 64 SD, TK 64 S
Zona de coacere Putere (în W)

RD 2300-1000,R 1200,R 1200,R 1800, 6500 Putere (în W)
R 2300,R 1200,R 1200,R 1800,6500
posterior sx
anterior sx
posterior dx
anterior dx
Putere totală
R = radiant, singur
RD = radiant, dublu
Fiecare zonă de coacere este acţionată astfel:
- prin intermediul unei taste de selectare (reproducerea desenului referitor la zona de coacere)
- prin intermediul unui dispozitiv de reglare a puterii compuse dintr-o tastă dublă (+,-)

Extensia zonei de coacere (concentrică sau ovală) este activată prin tasta corespunzătoare.

Din cauza faptului că temperatura zonei de coacere rămâne superioară valorii de 60ºC, chiar şi după încheierea procesului de coacere, indicatorii de căldură reziduală rămân activaţi (indicatorul puterilor vizualizează H) pentru a preveni riscul arsurilor.

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

Panou de comandă

1. Tastă Pornit/Oprit
2. Taste de selectare a zonei de coacere
3. Indicatori de putere (de la 0-9) şi de căldură reziduală (H)
4. Indicator de selectare a zonei de coacere:
- aprins: zona de coacere corespunzătoare este selectată şi reglabilă
- stins: zona de coacere corespunzătoare nu este selectată şi nu poate fi efectuată nici o operaţie de reglare
5. Tastă de creştere a puterii
6. Tată de diminuare a puterii
7. Tastă de extensie a zonei/zonelor de coacere extensibile (concentrice sau ovale): prezentă la modelele compuse din 1 sau 2 zone de coacere extensibile
12. Tastă de blocare a comenzilor
13. Indicator de blocare

Notă:
a. Tasta de extensie a zonei/zonelor de coacere extensibile (7) şi indicatoarele aferente (8) sunt prezente doar la modelele echipate cu zonă de coacere extensibile (concentrice sau ovale)

Funcţionare

După ce aţi efectuat branşamentul electric (la câteva secunde) se va declanşa un semnal acustic. Dor în acest moment puteţi porni plita.

Aprinderea plitei
Această operaţie se efectuează ţinând apăsată, pentru 3 secunde tasta

Funcţionarea zonelor de coacere
Fiecare zonă de coacere poate fi activată prin acţionarea tastei de comandă şi a unui dispozitiv de reglare a puterii compus dintr-o tastă dublă (+,-).
Aprinderea zonei de coacere
· Pentru a activa o zonă de coacere, apăsaţi tasta de comandă corespunzătoare şi stabiliţi puterea dorită (de la 0-9) cu ajutorul tastelor: „+” şi „-„.
· Pentru a stabili direct puterea maximă (9), apăsaţi scurt tasta: „-„.
· Puteţi accelera timpii de încălzire ai unei zone de coacere, procedând astfel:
1. reglaţi puterea zonei de coacere la maxim (9)
2. apăsaţi tasta „+”: pe display-ul puterii apare „A”
3. în acest moment stabiliţi puterea dorită pentru coacere (de exemplu, 5)

În momentul în care a fost atinsă temperatura, funcţia de încălzire rapidă se întrerupe automat, iar procesul de coacere se derulează folosind puterea 5.

Funcţionarea zonelor de coacere extensibile
(dacă plita este echipată cu zone extensibile, urmaţi indicaţiile de la pagina următoare)
1. Apăsaţi tasta de comandă corespunzătoare zonei de coacere pe care o utilizaţi
2. stabiliţi puterea dorită (de la 0-9) cu ajutorul tastelor: „+” şi „-„.
3. apăsaţi tasta pentru a aprinde zona de coacere pe toată suprafaţa acesteia
Pentru a reveni la zona restrânsă, este suficient să apăsaţi din nou tasta de extensie.
Indicatorul din apropierea zonei de coacere extensibile rămâne aprins pe toată durata utilizării suprafeţei mari.
Apăsând o dată tasta se aprinde zona „medie”; apăsând de 2 ori se aprinde zona „mare”. Pentru a reveni la zona inferioară, apăsaţi din nou tasta .

Oprirea zonei de coacere
Pentru a opri o zonă de coacere, selectaţi-o cu ajutorul tastei aferente şi:
- apăsaţi simultan tastele „+” şi „-„: puterea revine imediat la zona de coacere se stinge;
- sau apăsaţi tasta „-„: puterea zonei se reduce progresiv, până la stingere.

Dacă comenzile aparatului sunt blocate (a se vedea paragraful următor), vor rămâne blocate şi după ce veţi re porni plita. Pentru a putea utiliza zonele de coacere trebuie să deblocaţi comenzile.

Oprirea plitei
Apăsaţi tasta ; aparatul se opreşte.
Dacă comenzile aparatului au fost blocate (a se vedea paragraful următor), vor rămâne blocate chiar şi în momentul reactivării aparatului. Pentru a putea utiliza zona de coacere, deblocaţi comenzile.

Blocarea tastelor de comandă
Atunci când aparatul este în funcţiune aveţi posibilitatea de a bloca comenzile pentru a evita riscul modificărilor întâmplătoare ale reglărilor (copii, operaţii de curăţenie, etc.).
Este suficient să acţionaţi tasta ; indicatorul din apropierea tastei se aprinde, iar comenzile se blochează.
Pentru a modifica puterea de încălzire sau pentru a întrerupe procesul de coacere este necesară deblocarea comenzilor: apăsaţi tasta ; indicatorul se stinge iar comenzile se deblochează.
Pentru a reactiva reglarea unei zone de coacere, selecţionaţi-o cu ajutorul tastei de comandă corespunzătoare.

Dispozitive de siguranţă
Semnal acustic
Anumite anomalii, ca de exemplu:
- un obiect (vas, etc.) lăsat pentru 10 secunde în zona comenzilor
- o scurgere de lichid în aceiaşi zonă
- o presiune exercitată îndelung asupra unei taste poate provoca emiterea unui semnal acustic şi oprirea plitei.

Remediaţi cauza eventualei lipse de funcţionare pentru a întrerupe semnalul acustic.
Pentru a utiliza plita, reaprindeţi-o şi selectaţi din nou zona/zonele de coacere dorite. Stabiliţi puterea necesară.

Întrerupător de siguranţă
Aparatul este echipat cu un întrerupător de siguranţă automat care se declanşează după un anumit interval de timp (a se vedea tabelul), în funcţie de puterea aleasă. Pe durata întreruperii de siguranţă, display-ul puterii va indica: „0”.

Exemplu: zona de coacere din spate, dreapta este stabilită în dreptul valorii „5” în timp ce zona de coacere din faţă, stânga, în dreptul valorii „2”. Zona din spate dreapta se stinge după 4 h de funcţionare iar cealaltă după 6 h.

Pentru a debloca comenzile opriţi plita prin apăsarea tastei
Nivel de putere
Timp de funcţionare (h)

Va recomandam si articolul Cea mai buna plita incorporabila Hotpoint.

Supraîncălzire
Folosirea prelungită a plitei poate provoca supraîncălzirea componentelor electronice.
Un dispozitiv de protecţie termică impune temporar o putere redusă (de exemplu, valoarea „3”) asupra zonelor de coacere din spate până când temperatura va coborî până la un nivel acceptabil.

Curăţare şi întreţinere

Sfaturi practice pentru utilizarea aparatului
Pentru a obţine performanţe optime ale plitei, este indispensabil să urmaţi anumite reguli fundamentale pe parcursul procesului de coacere şi al preparării alimentelor:

Plita trebuie utilizată doar în scopul în care a fost proiectată: pentru gătirea alimentelor. Nu o utilizaţi pentru depozitarea recipientelor (pentru oale, vase, etc.) sau ca fund pentru tăierea legumelor, cărnii, etc.
Ambalajele sau peliculele din aluminiu, recipientele din plastic nu trebuie niciodată lăsate pe suprafeţele călduţe sau calde.
Nu utilizaţi niciodată dispozitive de curăţare pe vapori sau cu presiune ridicată pentru curăţarea aparatului.