Cum aleg cuptorul electric incorporabil | Principalele criterii de alegere
Primul criteriu de alegere si din punctul meu cel mai important, intrucat influenteaza clar calitatea gatirii este dat de existenta convectorului. Convectorul este un subansamblu pozitionat in partea din spate a cavitatii cuptorului si are ca principal scop oferirea posibilitatii utilizatorului de a-si seta distribuirea uniforma a temperaturii in cuptor. De cele mai multe ori acest convector este confundat cu ventilatorul, acesta din urma fiind pozitionat deasupra grill-ului, in exteriorul cavitatii cuptorului, ventilator care se ocupa bineinteles cu ventilarea zonei superioare a cuptorului, acolo unde este grill-ul, astfel incat sa nu existe un transfer termic intre zona aceasta fierbinte si elementele componente de mobilier. Un cuptor electric cu convector se numeste cuptor electric multifunctional, un cuptor electric fara convector se numeste cuptor electric conventional. Asadar, prima conditie pentru ca un cuptor sa fie bun este ca acel cuptor sa aiba convector, deci sa fie cuptor electric multifunctional.
Cel de-al doilea criteriu de alegere este dat de tipul de timmer. Pe piata exista doua tipuri de timmer, unul mecanic si unul electronic. In cele mai multe cazuri, timmer-ul mecanic nu opreste cuptorul la finalul programarii, iar utilizatorul trebuie sa aibe grija sa opreasca manual cuptorul. Daca timmer-ul este electronic, intotdeauna cuptorul se opreste automat. Prin urmare a doua conditie pentru ca un cuptor electric multifunctional sa fie bun este ca acesta sa aiba timmer electronic. Va recomand si articolul in care am centralizat cele mai bune modele de cuptoare incorporabile in 2017, respectiv Cel mai bun cuptor incorporabil in 2017 - TOP 10 in functie de pret.
Cel de-al treilea criteriu de alegere este dat de numarul de functii sau eventual retete presetate. In general un cuptor cu un numar mai mare de functii are capacitatea de a prepara mai multe tipuri de alimente sau retete. In general un cuptor cu un numar minim de 6 functii prepara cam orice poate fi gatit intr-un cuptor electric multifunctional, insa in 2017, o medie buna in ceea ce privesc numarul de functii este undeva intre 8 si 10 functii. Cuptoarele din gama middle si high end au, pe langa aceste functii presetate si niste retete presetate. Diferenta este data in sensul in care, in cazul retetelor presetate, apesi un singur buton si cuptorul stie sa-si seteze singur functia, temperatura si timpul. De exemplu pentru pui, in momentul in care apesi pe buton cuptorul stie sa-si seteze singur toate elementele de mai sus. In cazul acestor cuptoare, utilizatorul are posibilitatea, fie sa-si aleaga o reteta fie sa-si seteze singur parametrii mai sus mentionati.
Cel de-al patrulea criteriu de alegere a cuptorului incorporabil este dat de tipul de autocuratare sau curatare as spune mai exact. Practic singurul sistem de autocuratare "adevarat", in sensul eficientei maxime, este sistemul de autocuratare pirolitic. Acest sistem are caracteristica de a arde toate grasimile si impuritatile din cuptor la o temperatura ce variaza intre 450 si 500 de grade Celsius. In afara de acest sistem de autocuratare, mai exista doua alte sisteme ce au la baza un principiu catalitic:
Primul din cele doua este cel cu pereti catalitici, niste pereti porosi care sunt practic atasati de peretii cuptorului. Acesti pereti au proprietatea de a indeparta impuritatile in momentul in care temperatura in interiorul cuptorului depaseste 180 de grade Celsius. Acest sistem de autocuratare functioneaza spre deosebire de celelalte in timpul prepararii alimentelor.
Celalalt sistem de autocuratare are la baza functionarea cu vapori de apa, cu aburi (a nu se confunda sistemul de curatare cu aburi cu cuptorul cu aburi). Acest sistem are proprietatea de a inmuia impuritatile, iar utilizatorul trebuie sa revina cu o carpa sa le stearga. Este eficient in 90 la suta din cazuri, insa in ordinea eficientei ar fi piroliza, curatarea cu aburi si apoi cea cu pereti catalitici.
Atentie: in cazul peretilor catalitici vorbim de doua inconveniente: 1. faptul ca autocuratarea se face doar pe unul sau trei pereti, in functie de cuptor, deci partea superioara si cea inferioara nu se curata 2. peretii catalitici sunt considerati consumabili, durata lor estimata de viata fiind undeva intre 2-4 ani, in functie de gradul de utilizare a cuptorului. Am detaliat aceste aspecte in articolul Diferenta dintre piroliza si cataliza la cuptoarele incorporabile.
Cel de-al cincilea criteriu este dat de modul de prindere a tavilor de peretii laterali, de existenta sau nu a suportilor telescopici si a numarului acestora. Suportii telescopici sunt utili pentru ca permit scoaterea tavii din cavitatea cuptorului fara a mai fi nevoie de sustinerea ei pe verticala. Practic, daca vrei sa amesteci in tava, o scoti, aceasta este sustinuta de suportii telescopici si munca iti este usurata. Acum pe piata, gasim suporti telescopici pe un nivel sau pe doua nivele. Practic vorbim de suporti telescopici pentru o tava sau pentru doua tavi.
In general se gateste folosind o singura tava, insa daca spre exemplu doriti sa gatiti simultan pe doua tavi, bineinteles este mai bine sa aveti suporti telescopici pe doua tavi. Pe piata mai exista doua tipuri de fixare a tavilor la peretii laterali, unul clasic -cel cu tavi incastrate in peretii laterali, cum gasim la aragazurile clasice, sau cel cu glisiere fara telescopi, un suport metalic ce se prinde de peretii laterali, care insa nu au telescop. In ordinea eficientei si confortului : suporti telescopici, suporti/glisiere fara telescop, incastrare a tavilor in peretii laterali.
Cel de-al saselea criteriu pentru alegerea cuptorului incorporabil este dat de tipul de usa, mai exact daca cuptorul are sistem usa rece /ultrarece sau nu. Acesta este un criteriu cu atat mai important cu cat aveti prin locuinta copii mici sau nu. O usa rece inseamna o usa care are minim 3 straturi de geam inclusiv. Acest tip de usa previne accidentele prin ardere, atunci cand cineva pune mana pe geamul cuptorului in timpul functionarii acestuia. Daca se gateste la o temperatura ridicata aceasta se va reflecta cu siguranta si pe suprafata exterioara a geamului usii in cazul in care avem doua straturi de geam. La trei straturi de geam se ajunge la o temperatura maxima de 40-45 de grade Celsius, o temperatura ce nu inseamna ardere. La patru straturi sau chiar mai mult, vorbim de sistem usa ultrarece, temperatura intre 35 si 40 de grade Celsius.
Cel de-al saptelea criteriu important mai ales pentru cei care doresc sa aiba un stil de viata sanatos este dat de existenta sau nu a functiilor de gatire cu aburi. Daca aceste functii exista atunci cuptorul se numeste si poate fi gasit in comert sub denumirea de cuptor cu aburi. Vorbim practic tot de un cuptor electric multifunctional, dar care are in plus si cateva functii de gatire cu aburi, functii care, atunci cand sunt folosite pastreaza o cantitate semnificativ mai mare de vitamine si minerale din alimentele preparate. Acest tip de cuptor este insa destul de scump, oferind practic maximum in ceea ce priveste calitatea prepararii. Pretul acestor cuptoare incep de la 2500 de lei.
Cel de-al optulea criteriu este dat de existenta sau nu a probei de carne, o tepusa care se racordeaza la cuptor si care opreste automat cuptorul in momentul in care carnea este gata. Se poate seta un nivel de intensitate a gatirii carnii, iar cuptorul opreste automat prepararea in momentul in care acest nivel de gatire este atins.
Cel de-al noualea criteriu este dat de clasa de eficienta energetica. Desi sunt foarte multe site-uri de vanzare sau bloguri care considera clasa de eficienta energetica drept unul din cele mai importante criterii, acest lucru este din punctul nostru de vedere fals, intrucat diferentele de 10 la suta dintre un cuptor clasa A si unul A+ sunt insesizabile in ceea ce priveste costul, avand in vedere ca un cuptor clasa A consuma undeva in jurul a 0.8kW pe ora. adica circa 40 de bani. Vorbim practic de 4 bani economie pe ora, adica 4 lei la o suta de ore de gatire. Nu ca nu ar fi important, insa este mai bine sa ne uitam intai la calitatea prepararii, la confortul dat de autocuratare si apoi la economia de resurse, mai ales ca diferentele convertite in lei sunt nesesizabile.
Cel de-al zecelea criteriu si ultimul este dat de volum. In general acesta variaza intre 55 si 75 de litri. Un cuptor cu volum mediu are intre 62-65 de litri, celelate fiind volume mici sau mari. Acum si 55 de litri sunt oricum suficienti insa daca ai un cuptor cu volum mai mare poti gati mai usor spre exempu un curcan intreg, asa cum se intampla mai ales la americani, insa si intr-un cuptor mici poti baga un astfel de preparat.
Cum aleg cuptorul electric incorporabil | Alte criterii
Pe langa aceste zece criterii se adauga bineinteles criteriile ce tin de estetica, de design, criterii care sunt subiective de la utilizator la utilizator. Am realizat totusi o centralizare a principalelor linii de design pe care le gasim la electrocasnicele incorporabile din 2017, in articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.
5 comments:
Care este cel mai bun cuptor incorporabil pe care pot sa-l iau pana in 20 de milioane?
poti sa te uiti la Whirlpool sau la Electrolux. Eu mi-am luat un cuptor incorporabil Electrolux cu piroliza la 2100 de lei. Are si suportii telescopici inclusi in pret.
Cred ca nu se merita sa platesti dublu pentru un cuptor care sa gateasca cu aburi.
Care este cel mai bun cuptor incorporabil Bosch?
@ Emilian - în general vârful de gama este cel mai bun.
Trimiteți un comentariu