7 oct. 2017

Cum aleg caloriferul electric

Foarte cautate in aceasta perioada, intre lunile septembrie si noiembrie, caloriferul electric sau radiatorul electric reprezinta o solutie optima pentru cei care nu au centrala termica. Conteaza nu numai puterea electrica a aparatului, dar si daca are sau nu rezistenta suplimentara sau daca are sau nu ventilator incorporat, elemente si criterii pe care le vom parcurge mai jos. Acum, preturile variaza destul de mult si exista cateva criterii pe care va recomand sa le urmariti.

In primul rand, cat consuma caloriferul electric?

Puterea nominala a unui calorifer electric este intre 1,5 si 3kW pe ora. Insa caloriferul electric nu va consuma constant aceste valori, in primul rand pentru ca exista un termostat, iar in al doilea rand pentru ca puterea nominala este foarte rar atinsa, consumul fiind sinusoidal. Daca vreti totusi sa puteti estima consumul si astfel sa decideti ce calorifer electric sa alegeti sau daca considerati ca este util sau nu sa cumparati un astfel de aparat de climatizare, consumul mediu pe ora este cam jumatate din puterea nominala. Astfel un radiator electric cu o putere nominala de 2kWh, are un consum mediu de 1kWh, chiar daca-l tineti pe cea mai mare treapta de putere.


Cum aleg caloriferul electric - Numar de elementi si putere nominala

Bineinteles ca un numar mai mare de elementi inseamna ca vorbim de un calorifer electric care este mai bun decat unul cu un numar mai redus. Insa trebuie sa urmariti si puterea instalata. Exista situatii in care un calorifer cu 9 elementi si 2.5kWh este mai puternic si incalzeste mai bine decat unul cu 12 sau 13 elementi cu putere de 2kWh. Ramane totusi un avantaj pentru caloriferele electrice care au mai multi elementi, deoarece exista o cantitate de ulei mai mare in interiorul radiatorului, ceea ce inseamna prin urmare ca acesta pastreaza mai mult timp temperatura, avand astfel o intertie termica mai mare.


Cum aleg caloriferul electric - Cat de important este producatorul

Vorbim totusi de o instalatie extrem de simpla si teoretic destul de fiabilila. Totusi exista probleme in special la termostat, care, daca nu este de foarte buna calitate se poate defecta, prin urmare v-as recomanda sa cumparati un radiator electric de firma. In ceea ce priveste tara de provenienta, nu am mai vazut de vreo trei ani un calorifer electric care sa nu fie fabricat in China, indiferent de producator.


Cum aleg caloriferul electric - Importanta comvectorului sau a rezistentei suplimentare

Rezistenta suplimentara, care este vizibila in imaginea de mai sus, in cazul radiatorului electric din partea stanga, este foarte eficienta pentru termen scurt, mai ales daca vrei sa se incalzeasca foarte repede incaperea. La fel, si existenta convectorului care mai este numit popular gresit si ventilator, este importanta deoarece transforma incalzirea statica, intr-una dinamica, practic aerul fierbinte fiind suflat in incapere. In general, un radiator electric este optim pentru o incapere de circa 20 de metri patrati si o inaltime de circa 2 metri jumatate.

5 comments:

Lavinia Oprisa spunea...

Eu am luat un radiator electric cu ventilator de la De Longhi si il recomand cu incredere celor care-si doresc un radiator de caltate. Il am de trei ani

Anonim spunea...

Eu am un radiator electric tesy cu noua elemenți de doi ani de zile și merge ok

Alex V,. spunea...

Care este varianta mai buna? Un calorifer electric pe ulei sau un convector cu rezistenta?

ADmin spunea...

Radiatorul sau caloriferul cu ulei are o avantajul ca păstrează pentru o perioada mai mare temperatura. În schimb aparatele de încălzit cu halogen încălzesc aproape instant, însă nu au termostat și tocmai de aceea sunt mai mari consumatori de energie electrica.

Anonim spunea...

Pot folosi simultan doua calorifere electrice în același apartament?